İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri

İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri

ABONE OL
21:55 - 15/10/2023 21:55
İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HÜDA-PAR’ın öncülüğünde İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri düzenlendi. Diyarbakır’daki mitingde Batı’ya petrol ambargosu, Gazze’ye insani yardım koridoru çağrısı yapıldı.

Saadet Partisi, HÜDA PAR ve Gelecek Partisi’nin, Hamas’a destek amacıyla İstanbul’da organize ettiği “Özgür Filistin Mitingi” Maltepe Miting Alanı’nda düzenlendi. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan mitinge binlerce kişi katıldı. Sık sık Filistin ve Hamas lehine sloganların atıldığı mitinge Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ile Gazze Hükümeti Genel Sekreteri Kemal Aboun da katıldı. Ellerinde Filistin bayraklarıyla mitinge katılan binlerce kişi sık sık İsrail aleyhine ve Hamas lehine slogan attı.

Mitingde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da “İsrail’i Filistinli sivillerin zarar gördüğü operasyonları sonlandırmaya” davet ettiği mesajı okundu.

Küçük bir kız çoğunun yüzüne çizilen Filistin ve Ukrayna bayrakları dikkat çekti

Mitingde ilk konuşmayı yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sorunun sadece Filistin’in sorunu olmadığını söyledi. Asıl hedefin Türkiye olduğunu savunan Karamollaoğlu, “Müslüman arkadaşlarım biz mücadeleyi vermezsek yarın kendi topraklarımız üzerindeki emellerini gerçekleştirmek için ayağa kalkacaklar. Bu sadece Filistin’le Suriye ile ilgili bir mesele değil, Türkiye bu işin tam göbeğinde. Irak göbeğinde, eninde sonunda biz kendi topraklarımızı savunmak için bunlara karşı ayağa kalkmak zorunda kalacağız. Bu davada ne kadar haklı olduğumuzu aslında hedefte Türkiye’nin olduğunu bilmeye ihtiyacımız var” dedi.

İngiltere’nin Filistin Bayrağını yasaklamasına tepki gösteren Karamollaoğlu, mitingde siyasi parti bayrağı dalgalandırmama kararı aldıklarını ifade etti.

Gösteriye katılanlar Gazze lehine İsrail aleyhine sloganlar attı

Karamollaoğlu’dan sonra söz ala HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise İsrail ve Filistin arasındaki savaşın tarihsel değişimine dikkat çekti. 1948’de başlayan savaşa önce Arap-İsrail savaşı denildiğine vurgu yapan Yapıcıoğlu, “Daha sonra bizi ayırmak için Filistin-İsrail savaşı dediler. Şimdi de Gazze savaşı diyorlar. Filistin savaşı gitti onun yerine İsrail-Hamas savaşı diyorlar. Yani önce İslam ülkelerine dediler ‘sizi ilgilendirmez siz kenara çekilin. Bu sadece Arapların meselesidir’. Sonra dediler ki diğer Arap ülkelerine ‘Sizi ilgilendirmez bu Filistinlilerin davasıdır’. Erbakan hocamızın da defalarca altını çizdiği gibi Filistin davası bütün Müslümanların davasıdır. Hatta bütün insanlığın davasıdır” diye konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Gazze’ye ‘terörist yuvası’ denilmesine tepki gösterdi. Yaşananlardan sadece İsrail ve destekçilerinin sorumlu olmadığını savunan Davutoğlu şunları söyledi: “Sorumluluk bütün İslam dünyası üzerindedir çünkü son aylarda bazılarının gözünden kaçsa bile üç önemli olay yaşandı. Aylardır Mescid i Aksa İsrail postalları ile çiğnendi, polis köpekleriyle girildi. Orada ibadet eden Müslümanlara zulmedildi. İslam dünyasından ses çıkmadı. Birçok açıklama yaptık tehlike var diye. Bir daha uyarıyoruz İslam dünyasını, Mescid i Aksa’yı bölmek istiyorlar. Aksa’nın bir kısmını aynı Halil şehrindeki Hazreti İbrahim Camisi gibi Yahudilere tahsis etmek istiyorlar. İslam dünyası buna sessiz kaldı.”

Diyarbakır’dan Batıya petrol ambargosu ve Gazze’ye insani yardım koridoru çağrısı

İstanbul’la aynı saatlerde Diyarbakır’da HÜDA-PAR tarafından bir miting düzenlendi. ‘Aksa Tufanı’na Destek Mitingi’ne Diyarbakır’la birlikte çevre illerden de binlerce kişi katıldı. Kadınların yoğunlukta olduğu mitingde sık sık İsrail ve Batı aleyhine sloganlar atıldı. İsrail’e tepki ve Hamas’a destek sloganları yazılı pankartlar taşıyan katılımcıların çoğu Filistin Bayrağı salladı. Müzik gruplarının marşlarıyla coşan kalabalıktaki bazı çocukların yüzüne hem Filistin hem Ukrayna bayrağı çizildi. İslam ülkelerinden temsilcilerinden katıldığı mitingde konuşan HÜDA-PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, petrol üreten İslam ülkelerinin batı ülkelerine petrol ambargosu koymasını istedi. Türkiye’nin İsrail’den elçisini çekmesi çağrısı yapan Dinç, “İslam ülkeleri hem ABD’ye hem de Siyonistlere petrol satışlarını
durdurmalıdırlar. Aynı şekilde işgalci İsrail’den büyükelçimiz geri çekilmelidir.

Filistin’le askeri iş birliği çağrısı

Daha sonra söz alan HÜDA-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut ise Gazze’ye insani yardım koridoru açılması çağrısı yaptı. Filistin’i tanıyan ülkelerin askeri iş birliği yapmasını isteyen Turgut, “Gazze’de yaşayan 2,5 milyona yakın mazlum insanın hayatlarını idamesi için gerekli su, gıda, ilaç, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılanması için insani yardım koridoru acilen açılmalıdır. Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkeler, Filistin topraklarından bir parça olan Gazze’ye, denizden, karadan, havadan ulaşmak için Siyonistlerden izin alma zilletinden kurtulmalıdırlar. Uluslararası hukuka uygun olarak Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkeler, Filistin yönetimi ile her alanda siyasi, ekonomik ve özellikle askeri iş birliği yapmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Gösteriye katılanlardan bazıları temsili kefen de giydi

Mitinge katılanlardan bazılarının temsili kefen giydiği görüldü. Mitingin ardından VAO Türkçe’ye konuşan katılımcılar ise yaşananlardan dolayı üzgün olduklarını dile getirirken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

VOA tarafından geçilen İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul ve Diyarbakır’da Gazze’ye destek mitingleri haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.