İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti

ABONE OL
14:26 - 14/02/2024 14:26
İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kanal İstanbul Projesi’nin imar planının iptal edildiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün, İBB’nin 16 Ağustos 2021’de yaptığı itirazı, İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin 29 Aralık 2023’te karara bağladığını açıkladı.

Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı İmar Planı’nı iptal ettiğini İBB’ye tebliği ettiğini duyuran İmamoğlu kararı sosyal medya hesabından, “İstanbullular itiraz etti, Kanal İstanbul planları iptal edildi” sözleriyle kamuoyu ile paylaştı.

Kanal İstanbul Projesi’ni düzenleyen Yenişehir Rezerv Yapı Alanı İmar Planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 15 Temmuz 2021’de onaylanmıştı. Planın onaylandığı dönemde bakan, AK Parti’nin mevcut İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Murat Kurum’du.

İBB, 15 Temmuz 2021’de onaylanan ve bir ay süreyle askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne itiraz etmişti. Bakanlığı, İBB’nin bu imar planına yaptığı itirazını reddetmişti. İBB, bunun üzerine imar planının iptal edilmesi için 16 Ağustos 2021’de yargıya başvurdu.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, dün İBB’ye tebliği ettiği 2023/3120 numaralı kararda, söz konusu imar planında şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine vardığını belirtti.

Mahkeme ayrıca, imar planı değişikliklerinde planın payına düşen nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği de kararda belirtti; bu durumun dava konusu plan değişiklikleri için nüfus denetimi yönünden belirsizlik yarattığını bildirdi.

Bilirkişi raporuna dayanan açıklamalarda, nüfus hesabında eksikler olduğu, değişen yol güzergahına bağlı olarak genişleyen ve yeni önerilen donatı alanları hakkında yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilgi bulunmadığı, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı belirlendi.

İBB’nin Kanal İstanbul’a ilişkin yargıya taşıdığı plan süreçlerine dair diğer davalar için yargı süreci devam ediyor. ÇED davası da Danıştay’da görülüyor.

Kanal İstanbul projesi, o dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez 2011 yılında açıklanmıştı. Projeyle, İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’den Marmara Denizi’ne uzanan bir “su yolu” yapılması planlanıyor. Projeye, CHP başta olmak üzere muhalefet partileri, çevreye ve İstanbul’un dokusuna zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

VOA tarafından geçilen İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul İmar Planı’nı iptal etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.