İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu

İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu

ABONE OL
12:35 - 20/09/2022 12:35
İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail, Türkiye’ye büyükelçi atadığını duyurdu. İsrail’in Ankara’daki Maslahatgüzarı Irit Lillian ülkenin yeni Büyükelçisi oldu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı temsilciliklerdeki diplomat atamalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Halen Ankara’da görev yapan Irit Lillian, İsrail’in Türkiye büyükelçiliği görevine atandı” denildi.

Atamanın, bugün BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında yapılması beklenen görüşme öncesi gerçekleşmesi dikkati çekti.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemde yakınlaşma yaşanıyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Mart ayında Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret etmişti. Haziran ayında ise İsrail ve Türkiye, büyükelçi değişimi de dahil olmak üzere tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğunu resmen açıklamıştı.

2018’den bu yana Büyükelçi yoktu

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, özellikle 2010’daki Mavi Marmara baskınından sonraki dönemde kopma noktasına gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in özellikle Filistinliler’e karşı izlediği politikaları her fırsatta en sert ifadelerle hedef alırken, İsrail’in eski başbakanı Benyamin Netanyahu da Erdoğan’ı özellikle Hamas’a yakın bir duruş sergilediği gerekçesiyle sık sık eleştirdi.

İki ülke Mavi Marmara olayından sonra karşılıklı büyükelçilerini çekmişti.
İsrail, Amerika’nın arabuluculuk girişimiyle, olayda hayatını kaybedenlerden dolayı Türkiye’den özür diledi ancak ilişkileri normale döndürebilme amacıyla girişilen çabalar sonuçsuz kaldı.
Türkiye ve İsrail, 2018’de Gazze sınırında ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından 60 Filistinli’nin öldürülmesi üzerine büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çekmişlerdi.

Irit Lillian kimdir?

1962 yılında İsrail’in Rehovot şehrinde doğan Lillian, Tel Aviv Üniversitesi’nden mezun olduktan sora askerlik hizmetini İsrail Savunma Kuvvetleri radyosunda editör olarak yaptı.

Askerlik hizmetinden sonra Kudüs İbrani Üniversitesinde Doğu ve Batı çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimi alan Lillian, 1986 yılında İsrail Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başladı. 2015-2019 yıllarında İsrail’in Sofya Büyükelçisi olan Lillian, 2019 yılından bu yana ise ülkesinin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarı olarak görev yapıyordu.

Türkiye’nin Tel Aviv’e atayacağı büyükelçi ise henüz belli olmadı.

VOA tarafından geçilen İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in Yeni Ankara Büyükelçisi Belli Oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.