İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

ABONE OL
11:13 - 01/03/2024 11:13
İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail güçlerinin yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açarak en az 112 kişinin ölümüne, 750 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırı sonrasında acil olarak toplandı.

Cezayir’in talebiyle gerçekleşen BM Güvenlik Konseyi’nin acil oturumu basına kapalı olarak yapıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren kapalı oturum sonrasında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Güvenlik Konseyi’nin acil oturumuna katılmadan önce bir basın açıklaması yapan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Gazze’de bu sabah meydana gelen olayda, gıda yardımı beklerken 100’den fazla sivilin ölmesinin ardından Cezayir’in, bu öğleden sonra Güvenlik Konseyi’nde istişare yapılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Riveiere, bu aşamada hala açıklığa kavuşturulması gereken gerçekler olduğunu belirterek “Gazze’de insanlık ve sivil halkın durumu her geçen gün kötüleşiyor. Şu anda benzeri görülmemiş bir felaketle karşı karşıyayız. Tüm sivillerin korunmasını ve kitlesel acil yardım girişini garanti altına alacak bir ateşkes anlaşmasına acilen ihtiyaç var. Bu kriz sona erdiğinde, İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözümü sağlatacak bir siyasi sürecin yeniden başlatılması acil bir meseledir” dedi.

Filistin Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi toplantısına katılımı öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun kontrolünde olan Gazze’nin kuzey kesiminde bu sabah binlerce Filistinlinin yaşamsal ihtiyaçlarını oraya ulaşan kamyonlardan almak için biraraya geldiği sırada İsrail askerlerinin ateş açtığını söyledi.

Mansur, ‘’Elimizdeki bilgilere göre onlarcasının kafasına kurşun sıkılıyor. Bu, karışıklık ve kaos olduğunda insanları durdurmak için havaya ateş etmek gibi bir şey değil, kasıtlı olarak hedef almak ve öldürmektir. Şu anda elimizdeki sayılara göre 112 ölü ve 750 yaralı var. Muhtemelen sayılar daha da artacak’’ dedi.

Mansur, BM Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek ‘’Bu durum, Güvenlik Konseyi’nin felç hali ve vetolar sürdükçe Filistin halkının hayatına mal olduğunun bir kanıtıdır’’ dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ile buluştuğunu belirten Mansur,’’Sabah meydana gelen bu olay dışında hiçbir şeyi konuşamadım. Güvenlik Konseyi’nin bu cinayeti kınamasını, bu katliamın sorumlularının peşine düşmesini rica ediyorum. Eğer bu katliamların bir daha tekrarlanmaması için cesaret ve kararlılığa sahiplerse, Güvenlik Konseyi’nin artık yeter demesi gerekiyor. Tek ihtiyacımız olan şey ateşkes. Güvenlik Konseyi’nin bu katliama yönelik öfkesini ifade etmesini ve saldırıyı kınamasını umuyoruz. Önümüzdeki bir saat içinde, Güvenlik Konseyi’nde bir miktar ilerleme göreceğimizi umuyoruz’’ dedi.

VOA tarafından geçilen İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.