“İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı”

“İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı”

ABONE OL
22:37 - 02/04/2024 22:37
“İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı insani yardım örgütü World Central Kitchen’ın 7 çalışanın ölümüne yol açan İsrail saldırısıyla ilgili “hızlı ve tarafsız” bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Blinken, İsrail’in Gazze’deki “masum sivilleri korumak için daha fazlasını” yapması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Blinken, Brüksel’de katılacağı NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile görüşmek üzere Salı günü Paris’e geldi. En son, yaklaşık 2 yıl önce Paris’i ziyaret eden Blinken, muhataplarıyla, Ukrayna ve Ortadoğu gibi büyük uluslararası krizleri ele aldı.

Blinken ve Sejourne, ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı 6 Haziran 1944’te müttefiklerin gerçekleştirdiği Normandiya çıkarmasının Fransa’da yapılacak 80. yıldönümü törenleri ile NATO’nun 75’inci yıldönümünün kutlanacağı Washington zirvesi hazırlıklarını da görüştü.

Antony Blinken’in Fransa ziyaretinde Ukrayna’ya silah yardımı konusu gündemin üst sıralarında yer alsa da, İsrail’in Gazze’deki 7 yardım görevlisinin ölümüne neden olan hava saldırısından saatler sonra gerçekleşen temaslarda, bölgedeki insani durum, ateşkes çağrısı ve öldürülen insani görevliler konusu da gündeme geldi.

Blinken, Sejourne ile Paris’te düzenlediği basın toplantısında, “İsrailli yetkililerle doğrudan konuştuk, tam olarak ne olduğunu anlamak için İsrail’den derhal hızlı ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını istedik” dedi. Bakan Blinken, “İsrailliler’e, ister masum Filistinli kadın, erkek, çocuk; ister yardım çalışanları olsun, masum sivillerin hayatlarını korumak için daha fazla şey yapılması gerektiğini açıkça belirttik” diye konuştu.

İnsani yardım örgütlerinin zor dönemlerde olağanüstü bir çaba harcadığını dile getiren Blinken, “Bu insanlar, gerçek kahramanlar, ateşten, bombadan kaçmadan yardım etmeye çalışıyorlar. İşler zorlaştığında insanlığın daha iyi olması için çalışıyorlar. Onları korumak gerek” dedi.

Sejourne de, Fransa’nın bu saldırıyı “kesin bir dille kınadığını” belirterek, “insani yardım çalışanlarının korunmasının herkesin uyması gereken ahlaki ve yasal bir zorunluluk olduğunu” söyledi.

İki bakan ayrıca yaklaşık altı aydır süren savaşın yıktığı Filistin topraklarında insani yardım eksikliğini kınayarak, “acil ateşkes” ihtiyacını da hatırlattı. Blinken, “İsrail hükümetine, yardımı önemli ölçüde arttırmanın zorunlu olduğu konusunda ısrar ettiklerinin” altını çizdi.

“Ukrayna kritik bir dönemeçte”

Basın toplantısında, Ukrayna’daki duruma ilişkin soruları da yanıtlayan Blinken, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunun, Washington’da yapılacak NATO zirvesinde ele alınacağını dile getirdi.

Fransız bakan, “Önümüzdeki günlerde NATO üyelerinin ortak bir noktaya ulaşacağını düşünüyorum” derken Blinken da, “Müttefiklerin Vilnius’ta söylediği gibi; Ukrayna NATO üyesi olacak. Bu sonuca varmak için çok iyi ve çok net bir yol haritasına sahip olmak gerek. Ve inanıyorum ki NATO zirvesi bu yol haritasının nasıl oluşturulacağına çok somut bir şekilde odaklanacaktır” dedi.

Blinken ayrıca, Çin, Kuzey Kore ya da İran’dan Rusya’ya silah ve malzeme transferini etkili bir şekilde önlemek için her gün çalıştıklarını da dile getirdi. Rusya’ya silah transferi konusunun Çarşamba ve Perşembe günü Brüksel’de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme getirileceğini belirtti. Antony Blinken, “Bu sadece Ukrayna’ya yönelik bir tehdit değil, bir bütün olarak Avrupa’nın güvenliğine yönelik bir tehdittir” dedi.

“Ayda 12 Caesar topu üreteceğiz”

Sabah saatlerinde Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile biraraya gelen Blinken, Fransa’nın Ukrayna’ya verdiği Caesar toplarını üreten Fransız-Alman grubu KNDS’nin yan kuruluşu Nexter fabrikasını ziyaret etti.

Blinken, burada düzenlenen ortak basın toplantısında da, “Ukrayna kritik bir dönemeçte, Batılılar’ın daha fazla yardım etmesi gerekiyor. Ukraynalılar’a, özellikle mühimmat ve hava savunma konusunda kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları şeyleri sağlamanın kesinlikle gerekli olduğu kritik bir zamandayız” dedi. Blinken, “Savunma sanayine yapılan yatırımlar aynı zamanda kendimize de yatırımdır” diyerek ABD Kongresi’ne de “hızlı ve etkili hareket etmesi” çağrısında bulundu.

Fransız Savunma Bakanı Lecornu de, “Ayda 2 adet ürettiğimiz Caesar topu üretimini şimdi ayda 6’ya ve yakın zamanda ayda 12 topa kadar arttıracağız” dedi.

Blinken, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Çarşamba günü Brüksel’e gidecek. Amerikalı bakan, bu toplantının oturum aralarında da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Birliği liderleriyle üçlü bir toplantı yapacak.

VOA tarafından geçilen “İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.