İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı

İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı

ABONE OL
20:07 - 07/01/2024 20:07
İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan onbinlerce yapının arasında ibadet merkezleri de bulunuyordu. Deprem sonrası yaşanan yıkımdan birçok dine evsahipliği yapan Hatay’da dini tören ve ibadetler de etkilendi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan altı kiliseden biri olan Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi de depremde hasar gören ve belli bölümleri yıkılan tarihi yapılar arasındaydı. 90 kişilik cemaati olan kilise depremde 5 kişiyi kaybetti.

Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2024. yıldönümü, 6 Şubat depreminde hasar gören İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilise’sinde düzenlenen törenle kutlandı. Depremden 11 ay sonra kilisede yapılan törende mumlar yakıldı ve dualar edildi.

Epifani Bayramı ayini kilisenin Ruhani Lideri Peder Avedis Tabaşyan tarafından yönetildi. Ayin sonunda Hz. İsa’nın vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi.

Ayin sonrası VOA Türkçe’ye konuşan Karasun Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Tabaş, depremde İskenderun’daki 90 kişi olan cemaatten 5’ini kaybettiklerini ifade ederek, kiliseler hasar gördüğü için deprem sonrası ilk defa Epifani Bayramı’nı kutladıklarını belirtti.

Depremde hasar gören kilisenin restorasyona ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tabaş, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Cenazelerimizi gömdükten sonra yaşadığımız şokla birlikte cemaatimizi şehir dışına taşımaya başladık. Daha sonra geri döndüler, hayat şartları zor da olsa şu güne kadar gelebildik. Kilisemiz depremde hasar gördü. Sunaklar yıkıldı. Yerlerde çökmeler mevcut. İhtiyacımız olan restorasyon için devlet kanalıyla yürüyoruz. Epifani, 5 ve 6 Ocak’ta özellikle Ermeni Ortodoks cemaatinin vaftiz ve İsa’nın doğuşu olarak kutladığı büyük bayramlarımızdandır. Genellikle bunu 5 Ocak İskenderun, 6 Ocak’ta da Vakıflı köyünde yapıyorduk. Ama bu sene olağanüstü bir durum olduğu için İskenderun’da ilk defa ayin gerçekleştireceğiz. Zor olacak ama yine de çok şükür kutlayabiliyoruz ve bir cemaatimiz var.”

VOA tarafından geçilen İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İskenderun’da depremden sonra ilk Epifani Bayramı kutlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.