“IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu”

“IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu”

ABONE OL
22:37 - 28/02/2022 22:37
“IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mahkeme HDP’nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır’da düzenlediği seçim mitingine yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili “Görevi kötüye kullanmak”tan hapis cezasına çarptırılan 4 polis hakkındaki kararı bozdu. Kararda, çöp kutusuna konulan bombaların bulunamamasından çöpleri toplamadığı gerekçesiyle belediyenin sorumlu olduğu savunuldu.

Saldırıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2017 ve 2019 yıllarında yürütülen iki ayrı soruşturma sonucunda 14 polis hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçundan kamu davaları açılırken davalar daha sonra birleştirildi.

Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki yargılamada mağdur avukatları sanık polislerin, “Kasten öldürmenin ihmalli davranışla işlenmesi” ve “Taksirle yaralama” suçlarından cezalandırılmalarını talep etti. 8 Ekim 2021’de görülen son celsede sanık polislerden 4’ü “Görevi kötüye kullanma” suçundan 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 10 sanık polis hakkında ise beraat kararları verildi.

Karara hem sanık hem de mağdur avukatları ayrı ayrı itiraz etti. İtirazları değerlendiren Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 4 sanık polise verilen 2 ay 15 günlük hapis cezalarını bozdu.

Üst mahkeme, kararı bozma gerekçesinde bombaların bulunamamasının sorumluluğunun çöpleri toplamayan belediyede olduğunu savundu. IŞİD ve PKK ile YPG arasındaki mücadele alanının Suriye olduğuna dikkat çeken mahkeme, bu tarz bir eylemin Diyarbakır’da gerçekleşme ihtimalinin çok zayıf olmasına rağmen, kentte etkili makamlar tarafından belirli düzeyde güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği belirtildi.

Saldırıyla ilgili herhangi bir istihbarat bulunmadığı, bu nedenle saldırının ‘öngörülemez nitelikte’ olduğu vurgulandı. Kararda, saldırıda kullanılan bombaların bulunmamasından belediye sorumlu tutularak şu ifadelere yer verildi: “Belediye Kanunu’nun 14, 15 ve 67. maddelerindeki düzenlemeler uyarınca çöp toplama hizmeti ve yükümlülüğünün belediye teşkilatına ait olduğu, olay günüyle ilgili olarak güvenlik tedbiri anlamında miting yapılan yerdeki tüm çöplerin mitingden önce alınması/toplanması, çöp torbası/ bidonu veya konteynırlarının boş olması ve miting bitene kadar da belediye yetkilileri tarafından anlık çöp toplama ile boş tutulması gerektiği değerlendirilmiştir. Ancak dosya kapsamı itibariyle bu yönde hizmet olmadığı, çöplerin toplanmadığı, yargılamaya konu olayda da el yapımı bombanın çöpler arasına kamufle edildiği anlaşılmaktadır. Buna rağmen sanıkların olay günü ile ilgili olarak önleyici kamu görevinin gereklerini yerine getirerek çöp bölgesini kontrol ettikleri, ancak özel kamuflaj değerlendirmesi ile bırakılan bombayı fark edemedikleri değerlendirilmiştir.“

Mahkeme sanıkların neden sorumlu tutulamayacağını şu cümlelerle anlattı: “Çöp alanına bırakılan bomba düzeneğinin yetkililerin şüphesini çekip çekmeyeceği tartışılabilir ise de, olay günü diğer çöplerin belediye hizmetlileri tarafından toplanmaması düşünüldüğünde, sanıkların bu nedenle sorumlu tutulamayacakları değerlendirilmiştir.”

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği seçim mitingine yönelik IŞİD’li Orhan Gönder tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 210 kişinin yaralanmıştı.

Saldırının faili olan Orhan Gönder’in, 2014 yılından itibaren “Terör nitelikli kayıp şahıs” olarak aranmasına rağmen, saldırıdan 3 gün önce kente gelip bir otele yerleştiği belirlenmişti. Asker kaçağı olması nedeniyle sisteme iki uyarı düşmesi üzerine hakkında sadece bir kez işlem yapılan Gönder’in, iki gün boyunca keşif yapıp miting günü bombaları yerleştirdiği ortaya çıkmıştı. Bunu üzerine 10 polis hakkında Gönder’le ilgili işlem yapmamaları, 4 polis hakkında da alanı dikkatli aramadıkları gerekçesiyle dava açıldı.

“Belediyenin sorumlu tutulması hukuki ve mantıklı değil”

Üst mahkeme kararını VOA Türkçe’ye değerlendiren dava avukatlarından Nadide Kurul, polislere yönelik cezasızlık politikası yürütüldüğünü savundu. Sorumluluğun belediyeye atıldığını savunan Kurul, “Çöplerin belediye tarafından toplanmamış olması nedeniyle polis memurlarının sorumluluğu yoktur diyor. Sorumluluğu bir nevi belediye atıyor. Polis memurları bu nedenle sorumlu tutulamaz diyor. Mahkeme bu suçlamalardan beraat etmeleri gerektiğini söylüyor. Bu tür dosyalarda devlet yetkililerine cezasızlık politikaları bu dosyada da önümüze çıktı. Biz bu dosyada etkili bir soruşturma yürütülmediğini en baştan beri ileri sürüyoruz. Daha soruşturma aşamasında iken gizlilik kararı verildi, delillerin toplanması ile ilgili birçok talebimiz reddedildi, yargılama aşamasında sanıkların hiçbirini görmedik, hep talimatla ifade verdiler, soru soramadık. “dedi.

Kurul, dosyadaki birçok delile rağmen belediyenin sorumlu tutulmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Polislerin çöpleri de kontrol etmesi gerektiğini savunan Kurul, “Orada çöp olması bahane olamaz. Dosyada MOBESE’lerin kaydettiği çok sayıda görüntü var, bombanın bırakılma anı, arama yapılma anına kadar birçok görüntü var. Aslında görevi ihmal çok açık ve net. Emniyet müfettişlerinin raporu var. Raporda detaylı olarak polislerin görevini gereği şekilde yere getirmedikleri çok açık. Belediyenin sorumlu tutulması ne hukuken ne de akıl ve mantık açıklanabilecek bir şey. Orada çöp olması bir bahane olamaz. Orada çöp var, belediye toplamadı demenin ne hukuken ne akıl ve mantıken elle tutulur tarafı. Niyet farklı olarak sorgulanabilir” diye konuştu.

Miting alanına bombaları yerleştiren Gönder ile 4 kişi hakkında Diyarbakır’da açılan dava güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya alındı. Ankara Sincan Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, aralarında Gönder’in de bulunduğu 3 sanık hakkında 4 kişiyi öldürmek ve anayasayı ihlalden 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, öldürmeye teşebbüsten ve tehlikeli madde bulundurmadan ise 3 bin 336’şar yıl hapis cezası verildi. Firari bir sanığın dosyası ayrılırken, bir kişi de beraat etti.

VOA tarafından geçilen “IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “IŞİD Bombalarının Bulunamamasından Belediye Sorumlu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.