Irkçı Hanau Katliamı Berlin’de Yürüyüşle Anıldı

Irkçı Hanau Katliamı Berlin’de Yürüyüşle Anıldı

ABONE OL
23:23 - 20/02/2021 23:23
Irkçı Hanau Katliamı Berlin’de Yürüyüşle Anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen sene Almanya’nın Hanau kentinde meydana gelen ırkçı katliamın yıldönümünde Berlin’de büyük bir yürüyüş düzenlendi. Irkçılık karşıtı 5 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek organize ettiği yürüyüşe yaklaşık on bin kişi katıldı.

19 Şubat 2020’de Almanya göçmen tarihinin en acı olaylardan biri yaşandı. Tobias Ratjen adındaki ırkçı bir Alman, Hanau’da iki nargile kafeye düzenlediği silahlı saldırıda 4’ü Türk vatandaşı olmak üzere 9 kişiyi rastgele ateş ederek öldürdü. Saldırgan daha sonra evinde annesini de öldürdükten sonra intihar etti. Almanya’nın tarihinde kara bir leke olarak yer alan saldırının birinci yıldönümünde ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle, hem ırkçı saldırı kınandı hem de Hanau katliamının kurbanları anıldı.

“Irkçılığı Medya ve Politikacılar Kışkırtıyor”

Dün başkent Berlin’de üç farklı noktada düzenlenen anma törenlerinden sonra bugün de büyük bir yürüyüş gerçekleştirildi. Hanau katliamı kurbanlarını anma yürüyüşüne yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Yürüyüşü düzenleyen 5 sivil inisiyatiften birinin sözcülerinden Garip Bali, Hanau katliamının istisnai tek bir münferit olay olmadığını, Almanya’da toplum içerisinde ırkçı bir atmosfer olduğunu ve bu atmosferin medya ve politikacılar tarafından kışkırtıldığını söyledi. Irkçı saldırıların baş sorumlusu olarak politik zehirlenmenin altını çizen Bali “Göçmenlerle ilgili, mültecilerle ilgili güdülen politika, aşılanan anlayış ırkçı zihniyetleri pekiştirmekte ve birilerini de şiddete başvurmaya yöneltmekte. Bunları birbirinden bağımsız göremeyiz. 1990’dan buyana 200’den fazla insan aşırı sağcı, faşist saldırıların kurbanı oldu. Bunlar tesadüfen olmuş bireysel eylemler değil, bunlar politik atmosferin sonuçları” dedi.

“Hanau Katliamında Aydınlatılmayan Noktalar Var”

Hanau Katliamı dosyasının da tüm detaylarıyla aydınlatılmadan kapatılmasından endişe ettiklerini kaydeden Garip Bali “Hanau’da yakınlarını kaybetmiş insanların oluşturduğu bir inisiyatif var. O inisiyatifin bir seneden beri yaptığı araştırmalara göre bir sürü hatalar yapılmış; bir sürü zaaflar var. Üzerine gidilmeyen noktalar var. Bir sürü soru işaretleri var. Mesela polis aranıyor ama polis zamanında hareket etmiyor; müdahale etmiyor. O shisha barların (nargile barların) bazılarında kaçış kapıları kilitlenmiş. Kapalı tutulmuş. Buna benzer bir sürü açıklanmamış olaylar var” ifadesini kullandı.

Hermannstrasse Caddesinde başlayan ırkçılık karşıtı anma yürüyüşü, ara mitinglerle Kreuzberg’deki Kottbussertor Meydanına kadar devam etti. Ara mitinglerde yapılan konuşmalarda ülkede artan ırkçı saldırılar kınandı. “Görmezden gelinen, zararsızlaştırılan, kabul edilen, faşizmin her türlüsünü reddediyoruz. Devlet ve Naziler el ele çalışıyor. Devletin binlerce insanı sınır dışı etmesini, boğulmalarına göz yummasını, sömürmesini, hatta öldürmesini istemiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yürüyüş esnasında üzerinde “Almanya göçmenleri öldürüyor”, “Hatırlamak mücadele etmektir”, “Irkçılık öldürüyor” yazan dövizler ve Hanau katliamı kurbanlarının fotoğrafları da taşındı. Berlin polisi yürüyüş boyunca güvenlik önlemleri aldı.

Haber ve Fotoğraflar: Mahmut Tosun/İHA/BERLİN

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.