İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı

İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı

ABONE OL
10:56 - 11/08/2022 10:56
İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Adalet Bakanlığı, İranlı bir ajanın, eski Başkan Donald Trump yönetiminde bir süre ulusal güvenlik danışmanlığı yapan John Bolton’u öldürme planı yapmakla suçlandığını belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada, İranlı ajanın bu planı, 2020 yılının Ocak ayında İranlı ünlü general Kasım Süleymani’nin Irak’ta ölümüyle sonuçlanan ABD hava saldırısına misilleme olarak yaptığını bildirdi.

ABD’li yetkililer tarafından İran İslam Devrim Muhafızları’nın üyesi olduğu açıklanan Şahram Pursafi, suikast planıyla ilgili suçlamalarla FBI tarafından aranıyor.

Bakanlığın açıklamalarına göre, 45 yaşında ve Tahranlı olan Şahram Pursafi, Mehdi Rezayi adıyla da biliniyor.

Savcılar, suikast planının büyük olasılıkla İran’ın elit Kudüs Gücü’nün eski lideri Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü saldırıya misilleme olduğunu söyledi.

Suç duyurusuna göre, Pursafi, adı açıklanmayan bir ABD vatandaşından, yakında çıkacak bir kitap için ihtiyacı olduğunu söyleyerek Bolton’un fotoğraflarını çekmesini istedi.

Adı paylaşılmayan ABD’li kişi, daha sonra Pursafi’yi fotoğrafları bir ücret karşılığında çekebileceğini söylediği gizli bir hükümet muhbiriyle tanıştırdı.

Yetkililer, bundan bir ay sonra Pursafi’nin muhbire şifreli bir mesajlaşma uygulamasından ulaştığını ve Bolton’u “ortadan kaldırmak” üzere birini tutması için 250 bin dolar teklif ettiğini söyledi. Pursafi, muhbirle 300 bin dolara kadar pazarlık etti.

Bolton, yaptığı açıklamada, suikast planı üzerine çalışmaları nedeniyle FBI ve Adalet Bakanlığı’na teşekkür etti.

Bolton, “Şu anda söylenecek çok bir şey yok ama bir nokta tartışılmaz gerçek: İran’ın yöneticileri yalancı, terörist ve ABD’nin düşmanı” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın üst düzey ulusal güvenlik yetkilisi, Bakan Yardımcısı Matthew Olsen, “ABD topraklarındaki kişilerden intikam almayı hedefleyen İran’ın planlarını ilk kez ortaya çıkarmıyoruz ve bu çabaların her birini ortaya çıkarmak ve bozmak için yorulmadan çalışacağız” ifadelerini kullandı.

İran suçlamayı reddetti

İran ise ABD’li yetkililerin suçlamasını “temelsiz” olarak niteleyerek reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, “İran, bu gülünç ve asılsız suçlamalar bahanesiyle İran vatandaşlarına yönelik herhangi bir eyleme karşı güçlü bir şekilde uyarıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İranlı Ajan John Bolton’u Öldürme Planıyla Suçlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.