İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu

İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu

ABONE OL
00:09 - 12/01/2024 00:09
İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran devlet medyası, İran’ın Perşembe günü Türkiye’ye giden ve Irak ham petrolünü taşıyan bir tankere el koyduğunu bildirdi. Habere göre İran, bu adımı, geçen yıl Amerika’nın aynı gemiye ve taşıdığı petrole el koymasına misilleme olarak attı.

Marshall Adaları bandıralı St Nikolas adlı gemiye el konulması, Yemen’deki İran destekli Husi milislerinin Kızıldeniz nakliye rotalarını hedef alan ve haftalar süren saldırılarıyla aynı zamana denk geldi.

Yarı resmi Fars haber ajansı, Deniz Kuvvetleri’nin açıklamasına atıfta bulunarak, “Geçen yıl ABD tarafından İran petrolünün çalınmasının ardından St Nikolas tankerine bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konuldu… Tanker İran limanlarına doğru yol alıyor” dedi.

St Nikolas, geçen yıl Suez Rajan adı altında seyrederken ABD tarafından bir yaptırım uygulama operasyonunda ele geçirilmişti. Bu hamlenin ardından İran, ABD’yi, bu hareketinin “cevapsız kalmayacağı” konusunda uyarmıştı.

İngiliz deniz güvenlik firması Ambrey’e göre St Nikolas, Umman’ın Sohar kenti açıklarında seyrederken silahlı saldırganlar tarafından baskına uğradı ve İran’ın Bandar-e-Jask limanına doğru ilerlerken AIS takip sistemi kapatıldı.

Geminin işletmeci firması Empire Navigation, Reuters’a yaptığı açıklamada, geminin Irak’ın Basra limanından 145 bin ton petrol yüklediğini ve Süveyş Kanalı üzerinden Aliağa’ya gitmekte olduğunu ve gemiyle irtibatın kesildiğini bildirdi.

Yemen’deki Husiler Ekim ayından bu yana İsrail’e karşı savaşan Filistinli militan örgüt Hamas’a destek vermek için Kızıldeniz’de ticari gemilere Saldierna, bu olaylar Arap Yarımadası’nın güneybatısındaki Babülmendep Boğazı’nda yoğunlaştı.

Perşembe günkü olay ise Umman ile İran arasındaki Hürmüz Boğazı’na daha yakın bir yerde meydana geldi.

Gemide 18 Filipinli ve bir Yunan vatandaşından oluşan 19 kişilik bir mürettebat bulunduğunu belirten Empire Navigation, geminin Türk petrol rafinerisi Tüpraş tarafından kiralandığını da aktardı.

Gemiyle temas kurulamıyor

İngiliz Deniz Ticareti Operasyonları Dairesi (UKMTO), Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Umman kıyılarının yaklaşık 50 deniz mili doğusunda bulunan bir geminin dört ila beş silahlı kişi tarafından baskına uğradığına ilişkin bilgi aldığını söyledi.

Silahlı saldırganların askeri tarzda siyah üniformalar giydikleri ve siyah maskeler taktıkları bildirildi.

Deniz güvenliği konusunda bilgi sağlayan daire, gemiyle daha fazla temas kuramadığını ve yetkililerin olayı soruşturmaya devam ettiğini söyledi.

Amerikan Donanması’nın Beşinci Filosu yorum ya da daha fazla bilgi talebine henüz yanıt vermedi.

Suez Rajan adlı gemi, geçen yıl ABD’nin yaptırım uygulama operasyonu kapsamında el konulduğunda 980 bin varilden fazla İran ham petrolü taşıyordu.

ABD o dönemde İran Devrim Muhafızları’nın ABD yaptırımlarını ihlal ederek Çin’e kaçak İran petrolü göndermeye çalıştığını kaydetmişti.

Gemi, İran ham petrolünü boşaltmak için kullanılan gemilere yönelik ikinci bir yaptırım korkusu nedeniyle yaklaşık iki buçuk ay boyunca yükünü boşaltamadı. Yük boşaltıldıktan sonra geminin adı St Nikolas olarak değiştirildi.

Kirby’den açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, St. Nikolas’a el konmasıyla ilgili açıklamasında, “İran’ın Marshall Adaları bandıralı ticari gemi St. Nikolas’a el koymasını kınıyoruz. İran hükümeti derhal gemiyi ve mürettebatını serbest bırakmalıdır. Bu kışkırtıcı ve kabul edilemez eylemlerin son bulması gerekiyor” dedi.

VOA tarafından geçilen “İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran, Türkiye’ye giden petrol tankerine Umman Körfezi’nde el koydu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.