İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor

İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor

ABONE OL
22:10 - 10/12/2023 22:10
İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran, İsrail için casusluk yapmak ve ölüm cezası verilen bir suç olan yolsuzlukla itham edilen bir İsveç vatandaşının yargılanmasına başlandığını açıkladı. Davalının Avrupa Birliği tarafından istihdam edildiği kaydedildi.

İsveç Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Nisan 2022’de İran’da tatildeyken gözaltına alınan Johan Floderus’un yargılanmasına başlandığını duyurmuş; ancak neyle suçlandığını belirtmemişti.

İran yargısına bağlı Mizan haber ajansı Pazar günü internet sayfasında yayınladığı bir haberde Floderus’un yargılanmasına başlandığını “yolsuzluk, ulusal güvenliğe karşı yaygın faaliyetler (ve İsrail’e atıfla) Siyonist rejimle geniş istihbarat işbirliği” ile suçlandığını duyurdu. İran’da şeriat yasalarına göre yolsuzluk yapmak idamlık bir suç.

İran yargısı, Floderus’un ABD ve Avrupa kurumlarının projeleri aracılığıyla, İsrail için istihbarat toplama faaliyeti yürüttüğünü öne sürdü. Bir sonraki duruşmanın ileri bir tarihte açıklanacağı belirtildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Pazar günü Reuters’a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada “Johan Floderus keyfi olarak gözaltına alınmıştır ve hakkındaki tüm suçlamalar yanlıştır” dedi.

Sözcü, “En sonuncusu dün olmak üzere, bu mesajı İran’a farklı düzeylerde ve zamanlarda açıkça ilettik” diye konuştu.

Ailesi, Floderus’un “herhangi bir haklı neden ya da yasal süreç olmaksızın” gözaltına alındığını söyledi.

Hak örgütleri ve Batılı hükümetler, İran’ı uydurma olabilecek güvenlik suçlamalarıyla tutuklamalar yaparak diğer ülkelerden siyasi tavizler koparmaya çalışmakla suçluyor. Tahran ise bu tutuklamaların, ceza kanununa dayandığını söylüyor ve insanların siyasi nedenlerle tutuklandığı iddialarını reddediyor.

Stockholm-Tahran ilişkileri, İsveç’in, 1980’lerde siyasi mahkumların toplu infaz ve işkencelerine karıştığı gerekçesiyle eski bir İranlı yetkiliyi tutukladığı 2019 yılından bu yana gergin.

VOA tarafından geçilen İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran İsveçli AB çalışanını “İsrail için casusluk yapmaktan” yargılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.