“İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz”

“İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz”

ABONE OL
22:53 - 09/11/2023 22:53
“İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak’ın Musul kenti yakınlarında ABD ve Irak güçlerinin ortak devriyesinin bombalı saldırıda hedef alındığı açıklandı. Saldırıda aracın hasar gördüğü; ancak can kaybının olmadığı belirtildi. ABD’nin dün Suriye’de İran bağlantılı gruplara ait hedefleri vurmasının ardından konuşan Başkan Joe Biden gerekirse bu grupların yeniden vurulacağını söyledi.

Reuters’a bilgi veren iki güvenlik kaynağına göre, Irak’ın kuzeyindeki Musul kenti yakınlarında ABD ve Irak terörle mücadele güçlerinin ortak devriyesi yol kenarına konuşan bombalı saldırıda hedef alındı. Saldırıda araç hasar gördü; ancak bir can kaybı yaşanmadı.

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nden ya da ABD öncülüğündeki koalisyondan olayla ilgili bir açıklama gelmedi.

İki güvenlik kaynağına göre, Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde de ABD güçlerinin bulunduğu El Harir hava üssü silahlı insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda hedef alındı. İnsansız hava aracının üsteki hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün Suriye’de İran İslam Devrimi Muhafızları ile bağlantılı hedeflerin ve bağlantılı grupların vurulduğunu açıklamıştı.

Başkan Joe Biden bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin hedef alındığını ve bu nedenle karşılık verilmek zorunda kalındığını; gerekirse bu hedefler ve bağlantılı grupların yeniden vurulacağını söyledi.

“İran’dan desteklediği grupları durdurmak için önlem almasını bekliyoruz”

Dün akşam gazetecilere operasyonla ilgili bilgi veren üst düzey askeri yetkili, hedef vurulduktan sonra ikinci bir patlamanın meydana gelmesinin, sözkonusu tesisin silah deposu olarak kullanıldığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Üst düzey Pentagon yetkilisi de, “ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran’ı sorumlu tuttuğumuza ilişkin açık bir mesaj göndermek istiyoruz. İran’dan desteklediği grupları durdurmak için önlem almasını bekliyoruz” dedi.

Savunma Bakanı Austin bölgede bulunan ABD personeli ve üslerinin korunması için başka önlem almaya hazır olduğunu vurguladı.

Pentagon’un Suriye’deki hedeflere yönelik operasyonu, İran destekli Husi isyancılarının Kızıldeniz üzerinde uçan ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardına rastlamıştı.

Beyaz Saray’dan İran bağlantılı gruplara uyarı

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby de CNN’e verdiği röportajda İran bağlantılı grupları uyardı.

Kirby, “Bu gruplar bir tercih yapmak zorunda. Irak ve Suriye’deki askerlerimize yönelik saldırıları sürdürmek istiyorlarsa, o zaman bunun sonuçlarına katlanırlar” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı dün akşam Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları tarafından kullanıldığı belirtilen bir silah deposunun vurulduğunu açıklamıştı.

Tahran’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Amir Said İrevani bugün CNN’e verdiği röportajda, “direniş gruplarının İsrail’in Gazze saldırısına karşılık verdiğini” söyledi.

İranlı yetkili, “Direniş gruplarının doğal bir tepkisi. Kendi kararları ve kendi yönlendirmeleri” dedi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby ise İranlı yetkilinin bu iddiasını reddederek bölgedeki İran destekli gruplar için, “bir ölçüye kadar muhtemelen özerklikleri vardır ama kesinlikle bu saldırıları düzenlemeye teşvik ediliyorlar“ ifadelerini kullandı.

John Kirby, İran Devrim Muhafızları’nın bu grupların aldıkları kararlarda ve saldırıların yönlendirilmesinde doğrudan etkisi olduğunu bildiklerini de söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısı ve İsrail’in Hamas yönetimindeki Gazze’ye havadan ve karadan başlattığı operasyonun ardından, ABD’nin Irak ve Suriye’deki üslerine saldırı ve saldırı girişimleri artış gösteriyor.

ABD: “Çarşamba’dan beri ABD askerlerine yönelik dört saldırı düzenlendi”

ABD ve koalisyon askerleri Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye’de en az 40 saldırıda hedef alındı. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre 45 ABD askeri hafif beyin travması geçirdi ve hafif yaralandı.

Bu arada ABD’li yetkililer Suriye’de Amerikan askerlerine yönelik dört saldırı daha düzenlendiğini doğruladı. Saldırıların tamamı Çarşamba günü Suriye’nin doğusunda İran Devrim muhafızları ve İran destekli milisler tarafından kullanılan bir depolama tesisine hedef alan hava saldırısının ardından geldi.

Voice of America muhabirine konuşan Amerikalı bir askeri yetkili, saldırılardan birinde üç kişinin hafif yaralandığını açıkladı.

Reuters’ın haberinden ilgili bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen “İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran bağlantılı hedefleri gerekirse yine vururuz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.