“İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız”

“İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız”

ABONE OL
21:24 - 22/02/2021 21:24
“İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazartesi günü, Amerika’nın İran’ın nükleer programının kontrol altına alınması için dünya güçleri ve İran arasında varılan anlaşmayı güçlendirme ve genişletmenin yollarını arayacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden (IAEA) Pazar günü yapılan açıklamada, Tahran hükümetinin bu haftadan itibaren habersiz denetimlere son vermek gibi anlaşmanın bazı hükümlerine uymama kararının yaratacağı etkileri hafifletmek için İran’la anlaşmaya varıldığını bildirildi. IAEA, her iki tarafın da üç aya kadar “gerekli” izlemeleri yapmaya devam etme kararı aldığını belirtti.

IAEA Başkanı Rafael Grossi, İran’a hafta sonunda gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Viyana Havaalanı’nda yaptığı açıklama, Tahran’ın IAEA ile olan işbirliğini azaltma planını Salı gününden itibaren hayata geçirmeyi planladığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Rafael Grossi ile 21 Şubat 2021’de bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler himayesinde Cenevre’de düzenlenen Silahsızlanma Konferansı’na daha önceden kaydettiği bir mesajla hitap eden Blinken, “Amerika, İran’ın asla nükleer silah sahibi olmamasını garanti etmeye verdiği taahhüde bağlıdır. Demokrasi, bu amaca erişmenin en iyi yoludur” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Blinken, Başkan Joe Biden’ın, İran’ın 2015 anlaşmasının şartlarına “sıkı sıkıya bağlı kalmayı kabul etmesi” durumunda Biden yönetiminin de aynı yönde adım atacağını söylediğini hatırlattı.

Blinken, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı uzatma ve güçlendirmenin yollarını arayacağız, İran’ın bölgede istikrarı bozucu eylemleri, balistik füze geliştirme ve yaygınlaştırma yönünde attığı adımlar dahil kaygı uyandıran diğer meselelere eğileceğiz” dedi.

Blinken, “İran IAEA ile olan koruyucu anlaşmalara uymalı ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

İranlı-Amerikalı vatandaştan Biden yönetimine çağrı

Bu arada, İran asıllı Amerikalı bir vatandaş, Biden yönetiminden İran’la yapılacak olası bir anlaşmaya önkoşul olarak 84 yaşındaki babasıyla erkek kardeşinin serbest bırakılmasının istenmesini talep etti.

Oğul Babak Namazi’nin düzenlediği online basın toplantısına göre 84 yaşındaki Bakir Namazi, 2018 yılında tıbbi sebeplerle hapisten çıkartılmış ve 2020 yılında cezası hapiste yattığı süreye sayılmıştı. Ancak Namazi’nin İran’ı terk etmesi hala yasak.

Babak Namazi, babasının sağlık durumunun kötü olduğunu ve acilen tıbbi tedavi görmesi gerektiğini bu nedenle de İran’dan çıkmasına izin verilmesini istediklerini kaydetti. Babak Namazi, erkek kardeşi Simak’ın da Tahran’ın ünlü cezaevlerinden Evin’de kaldığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün (21 Şubat) yaptığı açıklamada Amerika’nın tutuklu Amerikan vatandaşları konusunda Tahran’la iletişime geçtiğini bildirmişti.

Tahran’dan gelen açıklamalarda ise iki ülke arasında konuyla ilgili iletişimin İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla yürütüldüğü kaydedilmişti. İsviçre Büyükelçiliği Amerika’nın İran’daki çıkarlarını temsil ediyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, Şubat ayının ilk günlerinde Amerika’nın yurt dışında rehin tutulan ya da yanlış şekilde tutuklanan vatandaşlarının serbest bırakılması konusuna eğileceğini söylemiş, ancak İran’ın adını kullanmamıştı.

VOA tarafından geçilen “İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran Anlaşmasını Güçlendirme Yollarını Arayacağız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.