Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor

Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor

ABONE OL
18:49 - 11/10/2021 18:49
Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak’ta yapılan genel seçimlerden sonra oy sayımı sürüyor. Ülkede seçimlere katılımın son derece düşük olması halkın demokratik sürece ve ülkedeki siyasi yapıya inancını yitirmesi olarak yorumlanıyor.

Irak’ta yapılan genel seçimlerde katılım oranı yüzde 41’de kaldı. Özellikle başkent Bağdat’ta halkın yalnızca yüzde 34’ünün sandık başına giderek oy verdikleri belirtiliyor.

Ülkede genel seçimler 2019 yılında sokaklara taşan halkın tepkisi üzerine yapıldı. O dönemde yapılan gösterilerde halk genel olarak ülkedeki yolsuzluk ve hizmetlerin eksikliğini protesto etmek için sokağa dökülmüştü. Güvenlik güçleri gösterileri orantısız güç kullanarak bastırmaya çalışmış, olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Irak’ta 2003 yılında başlayan ABD işgali ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından beş kez genel seçim yapıldı.

İlk sonuçların bugün ilerleyen saatlerde alınması bekleniyor. Şii partilerin seçimden zaferle çıkmasına kesin gözüyle bakılıdığı ülkede her türlü yabancı güce ve müdahaleye sert şekilde karşı çıkan Şii lider Mukteda El Sadr’ın bağlantılı olduğu hareketin mecliste en büyük çoğunluğu elde etmesi bekleniyor.

40 milyon nüfuslu Irak’ta kayıtlı 25 milyon kadar seçmen bulunuyor. Seçime 167 siyasi parti ve oluşuma bağlı 3 bin 249 aday katıldı. Seçime katılan adayların 951’i kadındı. Tüm adayların 789’u bağımsız olarak seçime katıldı. Seçimler sonucunda Irak parlamentosuna girecek 329 milletvekili belli olacak.

VOA tarafından geçilen Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Irak’ta Düşük Katılımlı Seçimin Sonuçları Bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.