“Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi” 

“Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi” 

ABONE OL
22:47 - 06/05/2024 22:47
“Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Metina ve Gara bölgelerinde tespit edilen, aralarında örgüt yöneticilerinin de olduğu 16 PKK’lının, düzenlenen hava harekatında “etkisiz hale getirildiğini” açıkladı.

Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Terör yuvalarını yerle bir etme irade ve kararlılığımız, artan bir etki ve yoğun bir baskıyla devam ediyor. Terörü bitirmekte, milletimizi bu beladan kurtarmakta kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

Bir günde iki ayrı operasyon

Bakanlık bu paylaşımdan sadece saatler önce de Suriye’nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 “PKK/YPG” üyesinin “etkisiz hale getirildiğini” bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “teröristlerin saldırı girişimlerine misliyle karşılık vermeye devam edildiği” belirtilerek, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye’nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde huzur ve güvenlik ortamını bozmak için saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi. Terörü kaynağında kurutmakta azimliyiz, kararlıyız” denildi.

Terörle mücadelede işbirliği mesajları gelmişti

13 yıl aradan sonra geçen ay Irak’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bağdat temaslarıyla ilgili olarak, “Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK’ya ve uzantılarına karşı atabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK’nın Irak’ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına dair güçlü inancımı mevkidaşlarımla paylaştım” demişti.

Erdoğan, “Irak hükümetinin bu doğrultuda atacağı her adımda ihtiyaç duyacağı tüm desteği sağlamaya hazırız” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Irak ziyaretinden dönüşünde yaptığı açıklamada Irak’la ortak olası bir PKK operasyonu ile ilgili soruyu, “Irak’ta da Suriye’de de özellikle terör bataklığı sadece bizim çalışmamızla değil, buradaki her iki ülke yönetiminin müşterek gayretleriyle kurutulacaktır. Gönül ister ki komşularımız topraklarından bize yönelen tehditler karşısında gereken tavrı kendileri koysun ve müşterek olarak bu mücadeleyi sürdürelim. PKK/PYD/YPG terör örgütü Irak’ın da istikrarına, kalkınmasına, huzuruna bir tehdittir. Bu tehdidin ortadan kaldırılması Irak’ın da çıkarınadır. Ben inanıyorum ki bu gerçeği görüyorlar ve artık bu pürüzün yok edilmesi için irade ortaya koyacaklardır” şeklinde yanıtlamıştı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de bu ziyaret sırasında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik konusundaki engellerle mücadeleyi, terörist unsurların varlığı ile mücadeleyi, daha fazla kontrol ve istikrar için Türkiye-Irak sınır bölgesi güvenliğini görüştük” demişti.

PKK’yı doğrudan telaffuz etmeyen Irak Başbakanı, bölgede iki ülkenin sınır güvenliğini güçlendirmek ve devlet dışı silahlı gruplara karşı adım atma konusunda işbirliği yapacaklarını belirtmişti.

Sudani, “Irak topraklarının hiçbir şekilde herhangi bir komşumuza karşı kötü niyetle kullanılmasına izin veremeyiz. Hiçbir grup Irak’ın topraklarının egemenliğini ihlal edemez” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara “ortak operasyon merkezi” teklifinde bulunmuştu

Ankara yaz aylarında Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik yeni bir operasyon sinyali vermiş ve bu kapsamda Irak ile “ortak operasyon merkezi” kurulması önerisinde bulunmuştu.

Mart ayında Irak ve Türkiye dışişleri bakanları arasında yapılan bir toplantının ardından Bağdat hükümeti ilk defa, PKK’yı “yasaklı örgüt” olarak ilan etmişti. PKK, Türkiye’nin yanısıra ABD ve Avrupa Birliği’nin de terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Ankara PKK’nın Irak hükümeti tarafından terör örgütü olarak tanımlanmasını talep ediyor.

VOA tarafından geçilen “Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 23 PKK’lı etkisiz hale getirildi”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.