İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi?

İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi?

ABONE OL
16:21 - 22/10/2022 16:21
İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başbakan Boris Johnson, istifa etmek zorunda kalmasından sadece haftalar sonra bugün İngiltere’ye geri döndü. Johnson ikinci bir başbakanlık dönemi için girişimde bulunmayı düşünürken, bazı siyasetçiler geri dönüşünün daha fazla kaos yaratabileceği uyarısında bulundu.

İktidarda sadece altı hafta kaldıktan sonra Perşembe günü istifa eden Başbakan Liz Truss’un yerine geçecek potansiyel adaylar, Pazartesi günkü son başvuru saatinden önce liderlik yarışına girmek için yeterli adaylığı güvence altına almak üzere hafta sonunu yoğun lobi faaliyetleri ile geçiriyorlar.

Truss istifa ettiğinde Karayipler’de tatilde olan Johnson, eski görevine talip olup olmayacağı konusunda kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Johnson onlarca Muhafazakâr parlamenterin desteğini almış durumda ancak değerlendirmeye alınabilmesi için 100 partili tarafından aday gösterilmesi gerekiyor.

Ticaret Bakanı James Duddridge dün yaptığı açıklamada, Johnson’ın kendisine “buna hazır olduğunu” söylediğini belirtti.

Bu sabah başkent Londra’ya varan uçaktaki Sky News muhabirine göre Johnson, İngiltere uçağında bazı yolcular tarafından yuhalandı.

Koyu renk bir ceket giyen ve sırt çantası takan Johnson, başkentin Gatwick Havaalanı’ndan uzaklaşmadan önce fotoğrafçılara el salladı.

Başbakanlık konutundan skandallarla ayrılan ancak meslektaşlarının bir yarışın “yarısında kuralları değiştirdiğinden” yakınan eski gazeteci ve eski Londra Belediye Başkanı Johnson için bu geri dönüşün, tam bir dönem görev yapmasına izin vermeyen Muhafazakar parlamenterlere sert bir yanıt olabileceği yorumları yapılıyor.

Eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti’nin bir sonraki lideri olmak için aday olma niyetini resmen açıklayan ilk aday oldu. Ancak Johnson ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, gelecek hafta yapılacak oylama öncesinde potansiyel rakiplerin başında geliyor.

Bir önceki liderlik yarışında Truss’un ardından ikinci olan; ancak adaylığını henüz resmen ilan etmeyen Sunak, bugün Londra’daki evinden ayrılırken gazetecilere konuşmadı.

Johnson’ın hükümete geri dönme ihtimali, altı yılda dört başbakan gördükten sonra derin bir bölünme yaşayan Muhafazakar Parti’deki pek çok kişi için kutuplaştırıcı bir konu.

Bazı Muhafazakar parlamenterler için Johnson, sadece şöhretiyle değil enerjik iyimserliğiyle de ülke geneline hitap edebilen, oy kazandıran bir isim.

Diğerleri için ise zehirli bir figür ve asıl soru, Johnson’ın kendisinden uzaklaşan onlarca parlamenteri, partiyi birleştirebilecek ve kötü giden talihini tersine çevirebilecek kişi olduğuna ikna edip edemeyeceği.

Eski İçişleri Bakanı Priti Patel bugün eski patronunu desteklediğini açıkladı ve Johnson’ın “seçilmiş manifestolarını hayata geçirecek yetkiye ve büyük kararları doğru bir şekilde alma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip olduğunu” söyledi.

Ancak Muhazakar Partili Andrew Bridgen, Johnson’ın geri dönmesi halinde parlamento grubundan istifa etmeyi düşüneceğini söyledi.

Johnson döneminde dışişleri bakanlığı yapmış olan Dominic Raab ise Johnson’ın geri dönmesi halinde partinin “geriye gitme” riskiyle karşı karşıya kalacağını savundu.

Eski Muhafazakar Parti lideri William Hague ise dün yaptığı açıklamada Johnson’ın dönüşünün, parti üyesi olarak neredeyse yarım asırdır duyduğu en kötü fikir olduğunu kaydetti. Bunun, Muhafazakarlar için bir “ölüm sarmalına” yol açacağını söyledi.

Johnson gerekli adaylık sayısını sağlayabilirse, eski patronunun zor kararlar alamadığını iddia ederek Temmuz ayında maliye bakanlığından istifa eden Sunak ile başa baş mücadele etmesi muhtemel.

Basında çıkan haberlere göre Sunak, 100 adaylık barajını aşan ilk lider adayı.

Şu anda gerekli desteğin yaklaşık yarısına sahip olan Johnson, Avam Kamarası’na, pandemi sırasında sokağa çıkma yasakları sürerken başbakanlık konutunda verdiği partiler konusunda yalan söyleyip söylemediği konusunda parlamentonun İmtiyaz Komisyonu tarafından soruşturuluyor. Parlamentoyu bilerek yanlış yönlendirdikleri tespit edilen bakanların istifa etmesi gerekiyor.

İngiltere’nin son dört yıldaki dördüncü başbakanı olma yarışı sadece bir hafta sürecek şekilde hızlandırıldı. Kurallara göre, Pazartesi öğleden sonra parlamenterlerin ilk oylamasına sadece üç aday katılabilecek ve son iki aday gelecek Cuma, parti üyelerinin oylamasına sunulacak.

VOA tarafından geçilen İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’ye Dönen Johnson Yarışa Girecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.