İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava

İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava

ABONE OL
12:18 - 26/10/2022 12:18
İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya Uygur Kongresi ve insan hakları örgütü Küresel Yasal Eylem Ağı, İngiltere’nin Çin’in Şincan bölgesinde zorla çalıştırma ve diğer suistimaller yoluyla üretilen pamuk ürünlerinin ithalatını durdurmaması nedeniyle İngiltere hükümetini mahkemeye veriyor.

Bugün Londra’da Yüksek Mahkeme’de görülen duruşma, yabancı bir mahkeme heyetinin Uygurlar’dan Şincan’daki zorla çalıştırma şartları konusundaki yasal argümanları duyması açısından bir ilk.

Şincan bölgesi, dünyanın en büyük pamuk tedarik alanlarından biri. Uzun süredir insan hakları savunucuları, Şincan’daki pamuğu Çin’in sistematik bir şekilde Uygurlar’ı ve diğer Türk Müslüman azınlıkları zorla çalıştırarak toplattığını ve işlettiğini iddia ediyor.

Merkezi Münih’te bulunan Dünya Uygur Kongresi ve Küresel Yasal Eylem Ağı tarafından açılan dava, İngiltere ve Avrupa Birliği hükümetlerine ABD’nin öncülüğünü takip etmeleri için baskı yapmayı amaçlayan benzer yasal itirazlardan biri.

Bu yıl ABD’de Şincan’da üretildiğinden şüphelenilen tüm pamuklu ürünleri yasaklayan bir yasa yürürlüğe girmişti.

Araştırmacılar, Çin’de yetiştirilen pamuğun yüzde 85’inin Şincan’da üretildiğini belirtirken, bu oranın dünya pamuğunun beşte birini oluşturduğunu söylüyorlar.

İnsan hakları örgütleri çok sayıda uluslararası moda markasının Çin’in Şincan’daki zorla çalıştırma ve diğer hak ihlallerinin ürünü olan pamuğu kullanma riskinin yüksek olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler son raporunda, Çin’in Şincan politikalarının “insanlığa karşı suç” anlamına gelebileceğini söylemişti.

Küresel Yasal Eylem Ağı Başkanı Gearoid O Cuinn, grubun 2020’de İngiltere hükümetine ve ABD yönetimine şirket kayıtları, STK soruşturmaları ve Çin hükümetine ait belgeler olmak üzere yaklaşık bin sayfa kanıt sunduğunu söyledi. O Cuinn, İngiliz yetkililerin şu ana kadar herhangi bir önlem almadıklarını söyledi.

O Cuinn, “Şu anda İngiltere’deki tüketiciler sistematik olarak zorla çalıştırmayla lekelenmiş tüketim mallarına maruz kalıyorlar” dedi.

O Cuinn piyasada hala Şincan’da üretilen pamuklu ürünlerin satılması için, “Siyasi irade eksikliğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Araştırmacılar ve insan hakları örgütleri, Uygur ve diğer azınlık gruplardan 1 milyon veya daha fazla kişinin Şincan’daki gözaltı kamplarına götürüldüğünü tahmin ediyor. Kamplarda azınlıkların dillerini ve dinlerini terk etmeye zorlandıkları, işkence gördükleri ve cinsel saldırıya uğradıkları söyleniyor.

Örgütler, kampların, zorunlu çalıştırma ve acımasız doğum kontrol politikalarıyla birlikte, Şincan azınlıklarına yönelik kapsamlı bir baskı olduğunu söylüyor.

Yakın tarihli bir BM raporu, bu iddiaları büyük ölçüde doğruladı. Bu suçlamaları yalanlayarak kınayan Çin, politikalarının aşırılıkçılığı bastırmayı amaçladığını savunuyor.

ABD’de yeni bir yasa, sınır yetkililerine kısmen veya tamamen Şincan’da üretilen pamuk ithalatını engelleme ya da el koyma konusunda daha fazla yetki veriyor.

Bu yasaya göre ithalatçı, malların zorla çalıştırma kullanılarak üretilmediğine dair net bir kanıt gösteremezse, ürünler fiilen yasaklanır.

Avrupa Komisyonu geçen ay, zorla çalıştırma yoluyla üretilen tüm ürünlerin AB pazarına girmesini yasaklamayı önerdi. Öneri henüz Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmedi.

İngiliz hükümetinin Modern Kölelik Yasası, İngiltere’de faaliyet gösteren şirketlerin tedarik zincirlerindeki hak ihlallerini tespit etmek için yaptıklarını rapor etmelerini gerektiriyor. Ancak bu yasaya göre, denetim ve durum tespiti yapmak için yasal bir zorunluluk yok.

İngiltere’nin Muhafazakar hükümeti yaptığı açıklamada, “modern kölelik raporlama gerekliliklerine uymayan kuruluşlar için mali cezalar getirmeyi taahhüt ettiğini” söyledi.

Uygurlar’ı temsil eden avukatlar Yüksek Mahkeme’de İngiliz hükümetinin eylemsizliğinin yabancı hapishanelerde yapılan veya suçla bağlantılı malları yasaklayan mevcut İngiliz yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

İngiltere Parlamentosu’nda Çin’i en çok eleştirenlerden biri olan eski Muhafazakar Parti lideri Iain Duncan Smith, İngiltere’nin Çin ile ticarete yıllarca bağımlı olmasının ardından “değişime karşı büyük kurumsal direnç” nedeniyle bu konuda “ayak direttiğini” söyledi.

Duncan Smith, İngiltere’nin Muhafazakar hükümetinin Çin tehdidini yeterince ciddiye almadığını savundu.

Duncan Smith, “Maliye ve Ticaret Bakanlıkları, Çin ile bağları yok etmemek için çırpınıyorlar ve (yetkililer) soru sormaksızın buna itaat ediyor” dedi. Duncan Smith, ABD ve AB’ye kıyasla pamuk konusunda “arkadan geliyoruz” diye ekledi.

Bu ayın başlarında, O Cuinn’in örgütü, Şincan’dan zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ithalatının durdurulması talebiyle İrlanda hükümetine ayrı bir başvuruda bulundu. Bu arada, Şincan’daki bir gözaltı ve zorunlu çalışma mağdurunu temsil eden avukatlar da İngiltere hükümetine konuyla ilgili dava açma tehdidinde bulundular.

Davacı Erbakit Ortabay, gözaltında işkence gördüğünü, dövüldüğünü ve daha sonra bir giyim fabrikasında ücretsiz olarak çalışmaya zorlandığını söyledi. 2019 yılında serbest bırakılan Ortabay, İngiltere’ye sığınma talebinde bulunuyor.

Giyim, İngiltere’nin Çin’den ithal ettiği ilk beş mal türü arasında yer alıyor. Bu, 2021’de yaklaşık 3,5 milyar sterlin (4 milyar dolar) tutarında ithalat sağladı.

İngiltere Şincan bölgesi ile ticareti detaylandıran nakliye verilerini yayınlamıyor.

Ancak Sheffield Hallam Üniversitesi’nde insan hakları profesörü olan Laura Murphy, aracı konfeksiyon üreticilerinden ürün satın aldıkları için tedarik zincirlerinde Şincan pamuğu kullanma riskinin yüksek olduğu 103 tanınmış uluslararası moda markası listeledi. Bunların bazıları İngiltere’de ticaret yapıyor.

Bu şirketlerin çalıştığı aracı konfeksiyon üreticilerinin ürünleri Şincan’da pamuk tedarik eden Çinli şirketler tarafından tedarik ediliyor.

Murphy, “Büyük oranda Şincan pamuğunun hazır giyim olarak üretilmek üzere diğer ülkelere gönderildiğini tespit ettik. Yani, her zaman doğrudan Şincan’dan gelmiyor. Endonezya veya Kamboçya’da kıyafet üreten bir şirketten geliyor olabilir” dedi.

Yönetim danışmanlığı firması Kearney’nin tüketici uygulama ortağı Brian Ehrig’e göre, ABD’de Şincan pamuğuna yönelik yeni yasak, hazır giyim şirketlerini ürünlerinin menşeinin rotasını belirlemek için izleme teknolojilerini hızlandırmaya zorladı.

Yasak ayrıca Çin’deki hazır giyim üretiminin Vietnam ve Kamboçya gibi diğer bölgelere geçmesini de hızlandırıyor.

Bazı uzmanlar, ABD yasalarının şirketleri diğer pazarlardaki Şincan pamuk ürünlerini engellemeye de zorladığına inanıyor.

Bir işçi hakları izleme kuruluşu olan İşçi Hakları Konsorsiyumu’nun yönetici müdürü Scott Nova, şirketler Şincan bağlantılı ürünleri başka pazarlara yönlendirmek isteseler bile, bunun tedarik ağlarının “önemli ölçüde yeniden düzenlenmesini” gerektireceğini söyledi.

Çin Ulusal Pamuk Bilgi Merkezi’nden alınan rakamlar, Şincan’da Haziran ortasına kadar üretilen pamuğun satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 40 düşüşle 3,1 milyon tona düştüğünü gösteriyor. Çinli bir finansal bilgi sağlayıcısı olan Wind’e göre, Şincan’da üretilen pamuğun ticari envanteri, Mayıs sonunda bir önceki yıla göre yüzde 60 artışla 3,3 milyon ton oldu.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Şincan Pamuğunu Yasaklamak İçin Dava haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.