İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak 

İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak 

ABONE OL
09:38 - 24/10/2022 09:38
İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere Başbakanlığı için Boris Johnson’ın yarışmayacağını açıklamasının ardından, Rishi Sunak’ın ülkenin bir sonraki başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Sunak başbakan olursa ülkede ilk kez Hint kökenli bir kişi bu koltuğa oturmuş olacak.

İngiltere’de daha önce Hazine ve Maliye Bakanlıkları yapan 42 yaşındaki Sunak, geçen ay başında Liz Truss’ın seçildiği Başbakanlık yarışında son iki aday arasındaydı.

Ülkenin eski Başbakanı Boris Johnson aday olmayacağını dün akşam, “Sunacak çok şeyim olduğuna inanıyorum ama korkarım ki şu an doğru zaman değil” sözleriyle açıkladı.

100 milletvekilinin desteği yeterli

Johnson’ın 60’tan fazla Muhafazakar Partili milletvekillinin desteğini aldığı ancak bu sayının Sunak’a verilen destek kadar olmadığı basına yansımıştı.

Muhafazakar Partili milletvekillerinin desteğiyle belirlenecek yeni lider, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı da olacak. Yeni Başbakanın 100 milletvekilinin desteğini alması halinde bugün seçilmesi bekleniyor.

Eğer iki aday da 100 milletvekili desteği barajını geçerse, parti üyeleri arasında oylama yapılacak ve kazanan 28 Ekim Cuma günü açıklanacak. Sunak’ın yanı sıra Başbakanlık koltuğu için Avam Kamarası’nın eski lideri Penny Mordaunt da yarışıyor.

İngiliz basını yeni Başbakanın, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın 31 Ekim’de açıklayacağı bütçe planından birkaç gün önce seçileceğine dikkat çekiyor. Yeni Başbakan son 40 yılın en yüksek enflasyonunun yaşandığı kötü bir ekonomiye de devralacak.

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, Hindistan’dan Afrika’ya, Afrika’dan da İngiltere’ye uzanan Hintli göçmen bir aileden geliyor. Anne Usha Sunak, Afrika’nın doğusundaki Kenya’da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya’da dünyaya geldi.

Afrika’dan 1960’larda İngiltere’ye göç eden eczacı Usha ve pratisyen doktor Yashvir, bu ülkede tanışarak evlendi. Sunak ailesinin üç çocuğunun en büyüğü olan Rishi Sunak, 1980’de İngiltere’nin Southampton kentinde doğdu.

Üniversite eğitiminin ardından bankacılık sektöründe çalışan Sunak, siyasi kariyerine 2015’te Muhafazakar Parti’nin başkent Londra’da Richmond seçim bölgesinden milletvekili seçilerek başladı.

Oxford ve Stanford gibi üniversitelerde eğitim gören Sunak, 2015’ten bu yana aktif siyasette bulunarak 2019-2020 yıllarında Hazine Bakanlığı, 2020’den 5 Temmuz 2022’ye kadar da Maliye Bakanlığı yaptı.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Johnson Çekildi, Favori Sunak  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.