İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek?

İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek?

ABONE OL
23:19 - 20/10/2022 23:19
İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere’de Liz Truss’ın Muhafazakar Parti liderliğinden bugün istifa etmesinin ardından onun yerini alacak parti genel başkanı ve ülkenin başbakanını belirlemek üzere yapılacak seçimler gelecek hafta tamamlanacak.

Muhafazakar Parti içindeki ‘1922 Komisyonu’ adlı parlamento grubunun Başkanı Graham Brady bugün seçim kurallarını açıkladı.

Buna göre, Muhafazakar Parti lideri olmak için yarışan herhangi bir adayın, en az 100 milletvekili tarafından aday gösterilmesi gerekiyor.

Adaylık başvuruları bu gece başlayacak ve Pazartesi günü yerel saatle 14.00’te kapanacak.

Eğer yalnızca bir aday 100 milletvekili tarafından aday gösterilirse, parti üyeleri için oylama yapılmayacak ve bu aday Pazartesi günü otomatik olarak parti lideri ve başbakan olacak.

Aksi halde Pazartesi günü Meclis kürsüsünden seçim konuşmaları yapılacak. Milletvekillerinin ilk oylaması Pazartesi günü yerel saatle 14.30 ile 16.30 arasında yapılacak.

Üç aday olması durumunda en az oyu alan aday elenecek. Sonuç yerel saatle 18.00’de açıklanacak. İki aday olması halinde belirleyici, milletvekillerinin oyu olacak.

Son iki aday arasındaki oylama, çevrimiçi oylama yoluyla yaklaşık 170 bin Muhafazakar Parti üyesi arasında yapılacak.

İkinci bir oylamaya ihtiyaç duyulursa bu, Pazartesi günü saat 17.30 ile 19.30 arasında yapılacak. Sonuç saat 21.00’de açıklanacak.

Parti üyelerinin oylaması 28 Ekim Cuma günü saat 11.00 sona erecek ve sonuç aynı gün açıklanacak.

Truss’ın yerini almak için kimler yarışabilir?

Liz Truss’un bugün başbakanlıktan istifa etmesi, İngiltere’nin parçalanmış ve morali bozuk Muhafazakar Partisi için başka bir liderlik yarışını tetikledi. Bu sadece dört ayda ikinci seçim yarışı anlamına geliyor.

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, eski Kabine bakanı Penny Mordaunt ve Savunma Bakanı Ben Wallace, bu görev için en güvenilir adaylar olarak kabul edilenler arasında.

Eski Başbakan Boris Johnson’ın da dönebileceği belirtilirken, ekonomiyi yönlendirmek için yeni Maliye Bakanı olarak göreve getirilen Jeremy Hunt adaylık yarışında yer almayacak.

Kim kazanırsa, altı yıl içindeki beşinci İngiltere başbakanı olacak.

Rishi Sunak, Eski Maliye Bakanı

42 yaşındaki Sunak, son Muhafazakar Parti liderlik yarışında 81 bin 326 oy alan Truss’ın ardından 60 bin 399 oyla ikinci oldu.

Sunak, Başbakan Boris Johnson’ın liderliğini protesto etmek için Temmuz ayında Maliye Bakanlığı görevinden ayrıldı.

Johnson’ın istifasını izleyen liderlik yarışında Sunak, kendisini İngiltere’nin kamu maliyesi hakkında acı gerçekleri söyleyen aday olarak konumlandırdı.

Önce tırmanan enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini savundu ve Truss ile diğer rakiplerinin vergileri hemen kesmeye yönelik vaatlerini, pervasızca “masallar” olarak nitelendirdi.

Sunak, Truss’ın finanse edilmeyen vergi indirimine yönelik ekonomik teşvik paketi Eylül ayında İngiliz sterlini dibe vurdurduğunda ve piyasalarda kaosu tetiklediğinde haklı çıktı.

Sunak, 2020’de Maliye Bakanı olmuş ve İngiltere’nin çöken ekonomisine Corona virüsüpandemisi aracılığıyla yön vermişti.

COVID-19’dan en çok etkilenen işletmelere ve çalışanlara yardım etmek için milyarlarca sterlinlik hükümet yardımlarını denetledi.

Sunak, uzun süredir Muhafazakarlar’ın en parlak yükselen yıldızı olarak görülüyordu.

Doğu Afrika’dan İngiltere’ye taşınan Hintli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sunak, Winchester College ve Oxford’da okudu.

Bazılarına göre, seçkin eğitimi ve yatırım bankası Goldman Sachs ve bir riskten korunma fonu için çalışması, Sunak’ı sıradan seçmenlerden kopuk gösteriyor.

Sunak geçen yıl, İngiltere’nin yaşam pahalılığı krizine müdahale etmekte yavaş davrandığı için ağır eleştirilerle karşılaştı.

Haziran 2020’de sokağa çıkma yasağına uymayarak, bir doğumgünü partisine katıldığı için polis tarafından para cezasına çarptırıldıktan sonra itibarı da sarsıldı.

Bazıları da onu, karısı Akshata Murthy’nin denizaşırı gelirleri üzerinden vergi ödemekten kaçındığının ortaya ortaya çıkması nedeniyle eleştirdi.

Penny Mordaunt, Avam Kamarası Lideri

49 yaşındaki Mordaunt, son liderlik yarışında Sunak ve Truss’tan sonra üçüncü oldu.

Mordaunt, Johnson’ın kabinesinde üst düzey bir göreve sahip değildi ve kendisini, Johnson’ın skandallarla dolu hükümetinden ayrı konumlandırdı.

Eski uluslararası ticaret bakanı da olan Mordaunt, Muhafazakar milletvekilleri arasında popüler. Bazıları onun partideki bölünmeleri iyileştirmeye yardımcı olacak doğru aday olabileceğine inanıyor.

Ancak çoğu İngiliz tarafından büyük ölçüde bilinmeyen bir figür ve Muhafazakar çevrelerin dışında en çok 2014’te TV realite şovu “Splash!”te görünmesiyle tanınıyor.

Mordaunt, Brexit yanlısı kampanyada önemli bir rol oynadı. 2019’da savunma bakanı olan ilk kadındı.

Ancak parti liderliğinde başka bir aday olan Jeremy Hunt’ı desteklediği için yalnızca üç ay sonra Johnson tarafından görevden alındı.

Suella Braverman, Eski İçişleri Bakanı

42 yaşındaki Braverman, Truss’un “çalkantılı” başbakanlığını eleştiren sert bir mektupla dün geç saatlerde İçişleri Bakanlığı’ndan istifa etti.

Bu adımı, saatler sonra İngiliz siyasetinde Truss’un istifasıyla sonuçlanan kaotik bir geceyi başlattı.

2020’de İngiltere’nin başsavcısı olan eski bir avukat olan Braverman, bu yaz Johnson’ın yerini almak için yapılan liderlik yarışında adaylığını açıklayan ilk isim oldu.

İçişleri Bakanı olarak göç ve terörle mücadeleden sorumlu en üst düzey hükümet yetkilisi konumundaki Braverman, kısa görev süresi boyunca hayalinin İngiltere’ye sığınanları Ruanda’ya sınırdışı eden bir uçağı görmek olduğunu söyledi

Sığınmacılara karşı sert önlemler alacağına söz veren Braverman ayrıca, İngiltere’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çıkarmak istedi.

Ben Wallace, Savunma Bakanı

52 yaşında bir muharip asker olan Wallace, Muhafazakar Parti içinde popüler. Özellikle İngiltere’ye savunma harcamalarını arttırması için baskı yapan Muhafazakar milletvekilleri arasında açık sözlülüğüyle hayranlık kazandı.

Wallace, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına verdiği yanıtta hükümetin kilit sesi olarak profilini yükseltti. Ancak en son, şu anki görevinde kalmak istediğini söyledi.

Bu haftanın başlarında, kendisine en üst düzeyde görev isteyip istemediği sorulduğunda “Bitirinceye kadar Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı olmak istiyorum” dediği bildirildi.

Boris Johnson, Eski Başbakan

Johnson’ın bir dizi skandal nedeniyle görevden ayrılmasından sadece haftalar sonra geri dönüp kendisini başbakan adayı olarak dillendireceğine dair yoğun spekülasyonlar var.

Truss’un istifasından birkaç saat sonra, birkaç Muhafazakar yol arkadaşı, Johnson’ın geri dönmesi konusundaki desteklerini dile getirdiler.

Milletvekili Marco Longhi, “Halktan yetki alan tek kişi Boris Johnson. Halktan aldığı yetkiyi yerine getirebilecek tek kişi o” diye konuştu.

Johnson’ın liderliği, ulusal COVID-19 kısıtlamaları yürürlükteyken resmi konutunda düzenlenen alkollü partilerle ilgili skandallardan zarar gördü.

Johnson, Downing Street’te COVID kurallarının çiğnenmesi konusunda milletvekillerine yalan söyleyip söylemediği konusunda hala devam eden bir soruşturmayla karşı karşıya.

Boris Johnson, kabinesindeki eski yol arkadaşlarının liderliğini protesto eden hükümet yetkililerine katılmasının ardından 7 Temmuz’da istifasını duyurmak zorunda kalmıştı.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Başbakanlık Seçim Süreci Nasıl İşleyecek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.