İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı

İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı

ABONE OL
21:46 - 13/11/2023 21:46
İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı görevden aldı ve hükümetin yeniden oluşturulması için düğmeye bastı.

İçişleri Bakanı hafta sonu düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşü öncesi Times gazetesine bir makale yazmış, Londra Emniyet Müdürlüğü’nü “Filistin taraftarı” olmakla itham etmişti. Bunun nedeni, İngiltere’nin Birinci Dünya Savaşını Anma Günü’ne denk gelen bu yürüyüşe emniyetten izin çıkmasıydı.

Emniyet Müdürü, kanunları işaret ederek ve kendilerine yapılan yürüyüş izni başvurusunu reddetme yetkilerinin olmadığını açıklayarak yanıt verince tartışma büyüdü.

İçişleri Bakanı, yazısında, ulusal günün kendi deyimiyle “nefret yürüyüşündekiler” tarafından gölgelenebileceğini de ileri sürünce İngiltere’nin aşırı sağ grupları sosyal medya üzerinden yürüyüş aleyhinde paylaşımlarla boy gösterdi.

Bu açıklamalarla bir anda “ulusal gün karşıtı” durumuna düşen Filistin destekçileri de seslerini yükseltmeye başladı. Sadece Müslümanlar’ın değil İngiltere’nin her kesiminden insanlar, “ateşkes” isteğiyle yapılacak yürüyüşün tam da Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkes gününe denk gelmesinin anlamlı olduğunu ileri sürdüler.

Bu tartışmaların odağı durumuna gelen İçişleri Bakanı Suella Braverman, kendi partisi içinden ve görev arkadaşlarından bile destek bulamadı.

Cumartesi günü yapılan Filistin’e destek yürüyüşünde aşırı sağ gruplar yürüyüşe müdahale etmek isterken polisle çatıştı ve 145’i tutuklandı.

Aşırı sağ gruplardan bazı kimselerin yürüyüşe yaklaşmalarını engelleyen polise “siz nasıl İngilizsiniz?” diye seslendiği haberlere yansıdı.

Tartışmaların üzerinde ağır baskı oluşturduğu Rishi Sunak ise yeni haftanın ilk işi olarak İçişleri Bakanı’nı görevden aldı.

Yaklaşık bir yıldır görevdeki Suella Braverman “Kaçak göçmenleri Ruanda’ya gönderme hayali kuruyorum” ve evsiz kimselerin durumuyla ilgili “bir yaşam tarzı” sözleriyle hafızalara kazınmış durumda.

Cameron Dışişleri Bakanı oldu

Bu arada Başbakan Sunak, eski Başbakan David Cameron’ı ülkenin yeni Dışişleri Bakanı olarak atadı.

Sunak’ın bu adımı sürpriz olarak nitelendi.

Cameron 6 yıl boyunca başbakanlık görevini yürüttü

57 yaşındaki Cameron 2010-2016 yılları arasında başbakandı.

İngiltere’de yapılan referandumda Avrupa Birliği’nde ayrılma sonucu çıkınca görevinden istifa etmişti.

VOA tarafından geçilen İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere İçişleri Bakanı görevden alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.