İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı

İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı

ABONE OL
00:16 - 01/02/2022 00:16
İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Karantina zamanında İngiltere Başbakanlık ofisinde çalışanlara, partiler verildiği ortaya çıkınca Downing Sokağı soruşturma konusu olmuştu. Geçen hafta resmi görevli Sue Gray tarafından tamamlanan soruşturma raporu kısmen yayınlandı. Raporda “Başbakanlık’ta ciddi hatalar yapılmış” ve “Yapılanların haklı bir dayanağı yok” ifadeleri dikkat çekti.

Başbakan Boris Johnson’a sunulan ve paylaşılması yönünde kamuoyunun baskı yaptığı raporun kısa bir bölümü bugün yayınlandı.

“Parti-gate skandalı”

İngiltere’de “parti-gate” adıyla anılan skandal olaylar zinciri, Londra’da Boris Johnson’ın başbakanlık koltuğundaki geleceğini tehlikeye atacak nitelikte ağır bir hata olarak değerlendiriliyor.

Henüz güncellenmemiş haliyle rapordan bazı başlıklar İngiltere basınında manşetlere çıktı.

Rapor, devletin resmi görevlisi sıfatıyla Sue Gray’in Downing Sokağı’nda ve bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi’nde yaptığı soruşturmaları içeriyor. Sue Gray değerlendirmesinde “Başbakanlığın bahçesinin, uygunsuz ve yetkisiz bir şekilde sosyal aktiviteler için kullanıldığı anlaşılıyor” dedi.

Başbakanlığın ve hükümetin bu buluşmalarla ilgili kararı hatalı bulundu ve yönetim kaynaklı yanlışlıkların olduğu vurgulandı.

“Buluşmaların haklı bir yanı yok”

Bazı buluşmaların hükümetten beklenen yüksek standartlara aykırı bir şekilde gerçekleştiği; ayrıca kamuoyunun beklentileriyle de uyumsuz olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

Buluşmalardan bir çoğunun gerçekleşmesine izin verilmemesi gerektiğinin altı çizilerek sergilenen tutuma haklı bir dayanak bulunamadığı da raporda yer aldı.

Bazı personelin bu partilerle ve tanık olduklarıyla ilgili endişelerini belirtmek istemesine rağmen kendilerini baskı altında hissettikleri için bunu bir türlü yapamadıkları da, raporun içinde yer alan bilgilerden.

“Halk eve kapanmışken Başbakanlık çalışanları eğlenmiş”

Karantina zamanı herkes evine kapanmışken Başbakanlık’ta ve Bakanlıklar Caddesi’nde gerçekleşen 16 ayrı buluşmadan sekizi, cezaya tabi suç olduğundan İngiliz polisi de ayrı bir soruşturma yürütüyor.

Bu buluşmalar arasında Boris Johnson için Başbakanlık konutunda, 2020 yılının Haziran ayında verildiği ortaya çıkan doğum günü partisi de var.

Başbakan Boris Johnson’ın yoğun istifa baskılarına karşın, rapora bir yanıt hazırlandığını açıkladı.

Siyasi fırtınanın ortasında Rusya’ya yaptırım tehdidi

İngiltere iç gündeminde parti skandalı yerini korurken, dış siyasette Rusya’ya karşı Batı bloğunda hamleler sürüyor.

Önce Ukrayna’ya tanksavar füzeleri gönderilmesi daha sonra İngiltere Savunma Bakanı’nın bölgeye giderek İngiliz birliklerinin destek için sevkedilebileceğini dile getirmesi, Rusya ile gerginliğe neden olmuştu.

Şimdi de Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamalarıyla ekonomik yaptırımlar ve Kremlin’den gelen yanıt gündemde.

İngiltere, eğer Rusya Ukrayna’yı işgal ederse Vladimir Putin’le ilişkili Rus işadamlarına ve onların İngiltere’deki varlıklarına yaptırım uygulamayı planlıyor.

Dışişleri Bakanı Truss caydırıcılık amacıyla İngiltere’nin böyle bir yasal hazırlık halinde olduğunu, Maliye Bakanlığı ise Kremlin bağlantılı işlerdeki denetimin sıkılaştırılacağını açıkladı.

İngiltere, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı Ukrayna’dan ilhak etmesiyle ilgili halihazırda 180 Rus işadamı ve varlıklarına yaptırım uygulamakta.

Sınıra yaptığı askeri yığınağa rağmen Ukrayna’yı hedef almadığını iddia eden Rusya, İngiltere’nin bu hamlesine karşılık açıklama yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bu hamlenin İngiltere’nin iklim konusunda yaptığı yatırımları tehdit edeceğini ve Avrupa’da gerilimi artıracağını öne sürdü.

Başbakan Boris Johnson ise habercilere bu hafta Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini ve ona “uçurumun eşiğinden dön” diyeceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere Başbakanı’na Yoğun İstifa Baskısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.