İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı

İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı

ABONE OL
22:20 - 14/10/2022 22:20
İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere’nin karşı karşıya kaldığı mali ve siyasi çalkantıların üstesinden gelmek amacıyla hazırladığı ekonomik paketinin bazı maddelerini rafa kaldırması beklenen Başbakan Liz Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden aldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) toplantıları için bulunduğu Washington’dan acilen Londra’ya dönen Kwarteng, Truss’ın talebi üzerine istifa ettiğini söyledi. Başbakanlık makamından yapılan açıklamada Başbakan Truss’ın bugün bir basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Kwarteng, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Maliye Bakanınız olarak benden görevden ayrılmamı istediniz. (Bu isteği) Kabul ettim” dedi.

İngiliz hükümet bonoları, Truss’ın açıklamasından önce değer kazandı. Truss, vergi indirimi planının İngiliz varlıklarının değerini düşürmesi ve uluslararası arenada kınanması üzerine bütçede denge oluşturmanın yollarını aramaya başlamıştı.

Kwarteng, 1970 yılından bu yana İngiltere’nin en kısa süre görev başında kalan Maliye Bakanı oldu.

23 Eylül’de yeni mali politikayı açıklayan Kwarteng, Başbakan Truss’ın geniş kapsamlı vergi indirimlerine ve ekonomideki kısıtlayıcı düzenlemeleri kaldırmaya dayalı vizyonuna katkıda bulunmuştu. Truss’ın amacı, İngiliz ekonomisini vergi indirimleri ve daha az hükümet müdahalesiyle uzun yıllardır devam eden durgunluktan çıkarmaktı.

Ancak bu adıma piyasaların verdiği tepki çok şiddetli olunca İngiltere Merkez Bankası, emeklilik fonlarını korumak için müdahalede bulundu. Bu sırada borçlanma ve konut kredisi maliyetleri hızla yükseldi.

Truss ve Kwarteng, politikada değişiklik yapmaları yönünde yoğun baskı altında kalmaya başladı. Kamuoyu yoklamaları, Truss ve Kwarteng’in de mensubu olduğu Muhafazakar Parti’ye verilen desteğin hızla azaldığını ortaya koyarken partililer, başbakanlık ve maliye bakanlığı koltuklarına başkalarının getirilmesi gerekip gerekmediğini tartışmaya başladı.

Piyasalardaki çalkantıyı tetikleyen Truss, şimdi de kamu harcamalarında kesintiye gitme ve vergileri yükseltmeyi içeren, yatırımcıları memnun edecek ve Avam Kamarası’ndaki oylamadan geçecek bir paket oluşturamadığı takdirde hükümetin çözülmesi riskiyle karşı karşıya.

Truss’ın tasarruf planları, hükümetin bakanlık bütçelerini yıllardır kestiği gerçeği nedeniyle daha da zora girmiş durumda.

Öte yandan Muhafazakar Parti, önce Avrupa Birliği’nden çıkmanın yolu üzerinde anlaşma, sonra da COVID-19 pandemisiyle başa çıkma ve ekonomiyi büyütme konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle derin görüş ayrılıkları yaşıyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi’nden Chris Bryant, Twitter paylaşımında, “Bütçenizi parlamentodan geçiremezseniz ülkeyi yönetemezsiniz. Bunun U dönüşleriyle ilgisi yok, bu doğru düzgün yönetimle ilgili bir mesele” dedi.

Kwasi basın toplantısı düzenliyor

İngiltere Başbakanlık makamı, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in görevden ayrılmasına ilişkin açıklama taleplerini geri çevirdi. Kwarteng’in bugün Truss’ın düzenleyeceği basın toplantısına katılması beklenmiyor. Bu da Kwarteng’in siyasi geleceğine ilişkin spekülasyonları arttırıyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı, Amerika ziyareti sırasında Kwarteng’e “politikada tutarlılığın” önemini vurguladı ve İngiltere’nin sağlam ekonomi idaresi ve kurumsal istikrara ilişkin itibarının zedelendiğinin altını çizdi.

Truss ise bir yandan ekonomik büyüme konusundaki ısrarını korurken diğer yandan piyasalara güven vermenin ve parlamentonun hangi ekonomi politikalarını destekleyeceğini tespit etmenin yollarını arıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Muhafazakar Parti üyesi, Truss’ın ekonomi politikasının büyük hasara yol açtığını, yatırımcıların Truss’a destek vermelerinin karşılığında kamu harcamalarında daha da büyük kesintiler talep edebileceğini söyledi.

Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışında Truss’ın rakibi Rishi Sunak’ı desteklemiş olan üye, “Şu anda her şey mümkün. Mesele, piyasaların Muhafazakar Parti’ye olan güvenini kaybetmesi. Onları kim suçlayabilir ki?” dedi.

Truss’a yakın bir kaynak, Başbakan’ın şu anda “etrafındakileri dinlemeye başladığını ve parlamenterleri, ekonomik programın hangi kısımlarını parlamentoda destekleyecekleri hakkında ekibiyle danışmalarda bulunmaya davet ettiğini söyledi.

Yatırım bankası Credit Suisse’den ekonomist Sonali Punhani, piyasaların inandırıcı bir mali plan görmeye ihtiyacı olduğunu, hükümetin vergi indirimleri uygulamasında U dönüşü yaparak ve kamu harcamalarında daha fazla kesintiye giderek 60 milyar pound bulmak zorunda olduğunu söyledi.

Truss hükümetinin geri çevirmesi beklenen uygulamalardan biri, kurumlar vergisi oranını yüzde 19’da sabit tutma planı. Boris Johnson’ın başbakanlık döneminde Maliye Bakanı olan Rishi Sunak, kurumlar vergisini yüzde 25’e çıkarma önerisi getirmişti.

Bu adım, hükümetin 2026-2027’ye kadar 18 milyar 700 milyon sterlin tasarruf etmesini sağlayabilir.

VOA tarafından geçilen İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere Başbakanı Truss Maliye Bakanı’nı Görevden Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.