İMSA Mermer robotlu otomasyona geçecek

İMSA Mermer robotlu otomasyona geçecek

ABONE OL
09:23 - 27/01/2021 09:23
İMSA Mermer robotlu otomasyona geçecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin öncü mermer üretici ve ihracatçı şirketlerinden olan İMSA Mermer AR-GE çalışmalarına ağırlık verirken 2021 yılında yapacakları yatırımla Robotlu Otomasyon ile mermer kesime geçecek.

İMSA Mermer Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜSİAD Antalya Şube Başkan Vekili Ahmet Tekin, aile şirketi olarak 196 yılından bu yana sektörüm içinde olduklarını anımsattı.

Antalya ve Batı Akdeniz bölgesinde mermer ocağı işlettiklerini belirten Tekin, yılda 20 bin ton üretimi gerçekleştirdiklerini ve tamamını ihracat yaptıklarını kaydetti.

Başta Çin olmak üzere Güney Kore, Singapur ve Ortadoğu ülkelerine yılda yaklaşık 7 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Tekin, Türk mermerciliğinin dünya genelinde marka haline geldiğini belirtti.

Robotlu Otomasyon yatırımı

Türk mermerciliğinin blok satış yerine artık mamul üretime yönelmesi gerektiğini ifade eden Ahmet Tekin, firma olarak AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Tekin, şöyle devam etti.

‘’İMSA mermer olarak 2021 yılında 1,5 milyon dolarlık yatırım ile robotlu otomasyon sistemi ile mermer kesimi gerçekleştireceğiz. Robotlu otomasyon makine ihtiyacımızı 2 yerli firmamızdan karşılıyoruz. Türk makine sanayi çok iyi ve Avrupa standartlarına ulaştı. Yatırımımız Mayıs-Haziran aylarında tamamlamayı hedefledik. Yatırım tamamlandığında kapasitemiz 4-5 katına çıkacak.  İMSA mermer olarak sektörde artık marka haline geldik.’’

Pandemi sürecinin zaman zaman sektöre olumsuz yansıdığını anlatan Ahmet Tekin, şunları kaydetti.

‘’Sektörün en büyük sıkıntıların başında enerji maliyetlerinin artmasıdır. Elektrik ve enerji maliyetlerinin sürekli yükselmesi Türk mermer sektörünün rekabet gücünü engelliyor.

Pandemi sürecinde dünyadaki müşterilerimiz ülkemize ve Antalya’ya gelemiyor.  Müşteri mermer taşını, rengini ve desenini göremiyor. Hindistan’a ihracatımız mermer görselleriyle yapıyoruz. Sektörümüzde devlet, vatandaş ve yatırımcının mutlu olduğu bir oluşum sağlanmalı.’’

Mermer de moda gibi

Dünyada mermer kullanımının da modası olduğunu belirten Tekin, ‘’Dünyada mermer rengi de moda gibi… Şu anda dünya da gri mermer modası var. Geçmiş yılda ise koyu renk moda idi. Mermerde moda mimarlara göre şekilleniyor’’ dedi.

Çin’de navlun fiyatları arttı

Çin’de navlun fiyatlarının yüzde 50’ye yakın arttığını belirten Tekin, sözlerini şöyle tamamladı. ‘’Çin’de navlun fiyatları 1500-1600 dolar civarlarına ulaştı. Bu nedenle mal çıkışlarında gecikme var. Bizde ödemeleri geç almaya başladık.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.