İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti  

İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti  

ABONE OL
23:13 - 01/04/2024 23:13
İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yerel seçimin en büyük sürprizlerinden biri İstanbul’da gerçekleşti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun tekrarlama kararı alması üzerine 23 Haziran 2019’da ikinci kez yapılan İstanbul seçimlerinde rakibi eski başbakanlardan Binali Yıldırım’a 800 bin oy fark atan CHP adayı Ekrem İmamoğlu bu seçimleri eski Çevre Bakanı Murat Kurum’un 1 milyon oy önünde bitirerek ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Daha önce Haşim İşcan, Ahmet İsvan, Aytekin Kotil CHP’den, Nurettin Sözen ise SHP’den birer dönem büyükşehir belediye başkanlığı yaparken hiçbiri ikinci kez partilerinden aday gösterilememişti.

Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 51,14’ünü alan İmamoğlu, 1977 yılında yapılan yerel seçimlerden beri CHP ve aynı gelenekten gelen SHP, DSP, HP’nin tüm adaylarından daha fazla oy oranına ulaşmış oldu.

Kurum beklenenden az oy aldı; Yeniden Refah yükselişte, İYİ Parti silindi

AK Parti adayı Murat Kurum ise yüzde 39,59’da kalırken bir önceki seçimde oyların yüzde 45’ini alan Binali Yıldırım’ın gerisinde kaldı.

Seçimlerin sürpriz partisi Yeniden Refah Partisi’nin adayı Mehmet Altınöz ise oyların yüzde 2,61’ini alarak yarışı üçüncü sırada bitirdi.

Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu ve DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş oyların yüzde 2,12’sini alarak dördüncü ve beşinci sıraları paylaştı.

İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu ise oyların yalnızca binde 6’sını alabildi.

CHP, ilçe sayısında AK Parti’yi ikiye katladı; Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi.

CHP elindeki ilçe sayısını 14’ten 26’ya çıkarırken seçimlerde 11 ilçeyi kaybeden AK Parti’yi ikiye katlamış oldu.

AK Parti kendisi için özel önemde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi yolculuğuna başladığı Beyoğlu ile şu anda aile evinin bulunduğu Üsküdar’ı kaybetti. İnan Güney Beyoğlu’nu, Sinem Dedetaş ise Üsküdar’ı 30 yıl aradan sonra CHP’ye kazandırdı.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun siyaset yaptığı Gaziosmanpaşa ilçesi ile Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Eyüp, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Şile de CHP’nin eline geçti.

Bu sonuçlarla birlikte CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde de çoğunluğu ele geçirdi.

Sürpriz adaylar CHP’yi zorlamadı, ilçe bazında en yüksek oya Kadıköy ve Mesut Kösedağı ulaştı

CHP’li adaylar, eski belediye başkanı Şükrü Genç’in aday olduğu Sarıyer’i, eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki’nin aday olduğu Beşiktaş’ı, eski belediye başkanı Altınok Öz’ün İYİ Parti’den aday olduğu Kartal’ı ve eski Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu’nun TKP’den aday olduğu Kadıköy’de zorlanmadan kazandı.

CHP ilçelerde en çok oya yüzde 68,83 ile Mesut Kösedağı’nın aday olduğu Kadıköy’de ulaşırken onu yüzde 66,66 ile Şişli’de Emrah Şahan ve yüzde 64,45 ile Beşiktaş’ta Rıza Akpolat takip etti.

AK Parti en yüksek oya Bağcılar’da ulaştı, birçok ilçede fark çok azaldı

AK Parti, Arnavutköy, Başakşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Fatih, Kağıthane, Pendik, Ümraniye, Sultanbeyli, Sultangazi ve Zeytinburnu’nda ipi göğüsledi.

İktidar partisinin geleneksel olarak çok güçlü olduğu Fatih, Ümraniye, Bahçelievler, Arnavutköy gibi ilçelerde oy farkının yüzde dörde kadar gerilediği dikkat çekti. AK Partili adaylar arasında en yüksek oya yüzde 55,42 ile Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ulaştı.

AK Parti özellikle Beykoz ve Gaziosmanpaşa’da bazı sandıklara itirazlarda bulundu. AK Parti itirazları sonucu bu ilçelerdeki tablonun değişebileceği beklentisini taşıyor.

İtiraz süreçleri nasıl işleyecek?

Sandık kurullarına itirazlar yapıldı.

Salı günü saat 15’e kadar da İlçe Seçim Kurulları’na itirazlar devam edecek.

Kurullar Perşembe günü 17’ye kadar tüm itirazlarla ilgili kararlarını açıklayacak.

İl Seçim Kurulu kararlarına yapılacak itirazlar içinse 14 Nisan’a kadar süre var.

VOA tarafından geçilen İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İmamoğlu rekor oyla seçilirken Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.