İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor

İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor

ABONE OL
19:11 - 02/11/2022 19:11
İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İklim aktivistlerinin son dönemlerde müzelerdeki sanat eserlerine saldırıları ve caddelere kendilerini yapıştırma eylemleri Almanya’da giderek sertleşen tepkilere neden oluyor. Son olarak aktivistlerin Berlin’de bir caddeyi kapatarak eylem yaptıkları bir anda yaşanan bir trafik kazasında bir bisiklet sürücüsünün ağır yaralanması ve cankurtaranın olay yerine büyük gecikmeyle gelebilmesi tepkilerin artmasına neden oldu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iklim aktivistlerine eylemleri sırasında diğer insanları tehlikeye atmamaları çağrısında bulundu. “Eleştirisel eylemleri ve protesto eylemlerini kabullenmemiz gerekiyor” diyen Scholz, bu eylemlerin insanları yaşamlarını tehlikeye atmasının ise kabullenemez olduğunu söyledi. Scholz, “siyasi eylemler için aldığınız tüm kararlarda, bunun başkalarını tehlikeye atmaya katkıda bulunmadığını her zaman aklınızda bulundurmanız gerekiyor” dedi. İklim aktivistlerinin sanat eserlerine saldırmalarını da eleştiren başbakan, “Olanlara çok üzüldüm. Ancak sanat eserlerinin bir daha onarılamayacak bir şekilde kalıcı olarak zarar görmemesine de sevindim” şeklinde konuştu.

Geçen hafta, Letzte Generation (Son Nesil) adlı çevreci grup Berlin’in yakınındaki Postdam kentinde bulunan Barberini Müzesi’nde sergilenen ve Claude Monet’e ait Les Meules (Tahıl Yığını) adlı tabloyu hedef almış, tabloya önce ellerindeki patates püresini fırlattıktan sonra, ellerini tablonun asılı olduğu duvara yapıştırmıştı. Tablo Almanya’nın en zengin insanları arasında yer alan Hasso Plattner tarafından 2019 yılında 110,7 milyon dolara satın alınarak, kendi kurduğu Barberini Müzesi’ne asılmıştı. Pazar günü ise iki aktivist Berlin’deki Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenen dinozor iskeletlerinin yer aldığı platformun etrafındaki demirlere kendilerini yapıştırarak eylem yaptı. Bir grup aktivist, geçen hafta ülkenin değişik kentlerinde yolda oturma eylemi düzenlerken, kendilerini asfalta yapıştırarak trafiği kapattı.

Aktivistler ne istiyor?

İklim aktivistlerinin Avrupa’nın birçok başka kentinde de gerçekleşen ve genelde dünya sanat tarihinin ikonlaşmış eserlerini hedefleyen eylemleri, Alman medyasının önde gelen yorumcuları tarafından “vandallık” olarak değerlendiriliyor ve aktivistlerin destek kazanmak yerine, infial uyandırdıkları belirtiliyor.

İklim krizine dikkat çekmekten çok öfkeye sebep oldukları iddia edilen grupların, özellikle sabah saatlerinde kendilerini ana caddelere yapıştırarak yolları bloke etmelerinin, işlerine gitmek isteyenlerin öfkelenmesine yol açtığı vurgulanıyor.

Karbondioksit salımının azaltılmasını, uçakla yolculukların sınırlandırılmasını ve otobanlarda hız sınırı uygulanmasını talep eden Alman aktivistler ise, siyasetçilerin iklim değişikliğine karşı etkili önlemler almamasınını eleştiriyor. Eylemleri, toplumun dikkatini çekmek ve insanlığı uyandırmak için gerçekleştirdiklerini söyleyen aktivistler, “sivil itaatsizlik” olarak tanımladıkları eylemlerde, cam koruma olduğu için hiçbir sanat eserinin zarar görmediğine de dikkat çekiyor.

VOA tarafından geçilen İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İklim Aktivistlerine Tepki Artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.