İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı 

İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı 

ABONE OL
21:05 - 06/05/2021 21:05
İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Temasların ardından yapılan ortak açıklamada, ‘‘Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir” denildi:

Türkiye ile Mısır arasında ilk yüz yüze üst düzey diplomatik müzakereler 5-6 Mayıs tarihlerinde yapıldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti Kahire’deki temaslarında Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki Mısır heyetiyle biraraya geldi.

Temasların ardından yapılan ortak açıklamada, ‘‘Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ikili konuların yanısıra Libya, Suriye ve Irak’taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış, Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır’’ denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Mısır arasında diplomatik temasların önkoşulsuz başladığını geçen Mart ayında açıklamış, ardından Erdoğan, “Mısır ile istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bunda herhangi bir sıkıntı sözkonusu değil. Neticelere göre daha ileri düzeye de taşırız” açıklaması yapmıştı.

2013’ten bu yana üst düzey ilk temas ise Nisan ayında telefonda gerçekleşmişti. Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri telefonda, “Ramazan ayını karşılıklı tebrik amacıyla” görüşmüştü.

Mısır’ın Yunanistan ile 6 Ağustos 2020’de imzaladığı deniz yetki anlaşması, Ankara’da rahatsızlık yaratmıştı. Bu anlaşma Erdoğan’ın 27 Kasım 2019’da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El Sarrac ile imzaladığı deniz yetki anlaşmasına karşı bir adım olarak değerlendirilmişti.

Türkiye, Kıbrıslı Türkler’in haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2003 yılında Mısır’la, 2007’de Lübnan’la ve 2010’da İsrail’le imzaladığı deniz yetki anlaşmalarını tanımıyor.

 

VOA tarafından geçilen İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri Tamamlandı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.