İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu

İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD ordusu bugün, nükleer kabiliyetli iki B-52 bombardıman uçağının Orta Doğu üzerinde uçtuğunu açıkladı.

Açıklama, Washington ve Tahran arasındaki gerilimin yüksek olduğu bir dönemde geldi.

İngiltere’nin Fairford kentindeki Kraliyet Hava Kuvvetleri üssünden havalanan bombardıman uçakları, Orta Doğu’dan ayrılmadan önce dün Kuveyt ve Suudi savaş uçaklarıyla birlikte eğitimlere katıldı.

Eğitimlerde uçaklar, Doğu Akdeniz, Arap Yarımadası ve Kızıldeniz üzerinde uçtu.

ABD Hava Kuvvetleri’nin Orta Doğu’daki en üst düzey yetkilisi Korgeneral Alexus Grinkewich, “ABD’ye ve ortaklarımıza yönelik tehditler cevapsız kalmayacak” dedi.

Grinkewich açıklamasında, “Bu görevler, düşmanlarımızı caydırmak ve gerekirse yenmek için güçlerimizi birleştirme kabiliyetimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) açıklamada İran’dan bahsetmese de Washington, genelde ABD ile İran arasındaki gerginlik tırmanırken bölgeye B-52 bombardıman uçakları gönderiyor.

B-52 uçakları bölgede en son Haziran ayında uçmuştu.

İran’ın bölgedeki en büyük düşmanı İsrail de dünkü çok uluslu eğitime katıldı. İsrail’in eğitime katıldığı ABD açıklamasında yer almıyor.

Öte yandan İsrail ordusunun açıklamasında, üç İsrail F-16 savaş uçağının ABD’nin bombardıman uçaklarına “İsrail semalarından Basra Körfezi’ne giderken” eşlik ettiği duyuruldu.

İsrail ordusu açıklamasında ABD ordusuyla işbirliğini, “İsrail ve Orta Doğu’da hava güvenliğini sağlamanın” anahtarı olarak nitelendirdi.

CENTCOM geçen yıl, sorumluluk alanını İsrail’i de kapsayacak şekilde genişletmişti. Bu hamle, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde İran’a karşı bölgesel işbirliğini teşvik eden politikaların devamı olarak görülüyor.

Trump’ın dört yıl önce ABD’yi Tahran’ın dünya güçleriyle imzaladığı nükleer anlaşmadan tek taraflı çekme kararı, bölgedeki gerginliklerin tırmanmasına yol açtı.

Diplomatlar nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması konusunda müzakerelere devam ederken, İran donanması geçen hafta Kızıldeniz’de ABD’ye ait iki insansız hava aracına el koydu.

Tahran’ın bu hamlesi, İran Devrim Muhafızları’nın bir başka insansız hava aracını yakalayarak çekmesinden birkaç gün sonra geldi. İnsansız hava aracı, ABD’ye ait bir savaş gemisinin Devrim Muhafızları’nı takip etmesi sonrası bırakılmıştı.

Denizde saldırıların artması sonrası ABD Donanması, önemli rotalardaki tehditleri izlemek için üstün dayanıklılığa sahip insansız hava araçları kullanıyor.

ABD güçleri ile İran destekli milisler arasındaki son çatışmalar sonrasında bölgede gerilim yüksek.

Washington geçen ay Suriye’nin doğusunda Devrim Muhafızları tarafından desteklenen milislerin kullandığı bölgeleri hedef alan hava saldırıları düzenledi. İran destekli milisler bu saldırılara yanıt verdi.

Öte yandan ABD’li ve İranlı müzakereciler Viyana’da, uluslararası yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran’ın nükleer programına sınır getiren 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmaya çalışıyorlar.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın müzakerelerdeki pozisyonunun yapıcı olmadığını söylemişti.

Müzakereler devam ederken İran, geçen sene zenginleştirdiği uranyumun saflık oranını yüzde 60’a çıkarmıştı. Böylelikle Tahran, nükleer silah geliştirmek için gereken yüzde 90’lık teknik kapasiteye çok yaklaştı.

Her ne kadar İran nükleer programının barışçıl amaçlarla olduğunu iddia etse de, bazı uzmanlar Tahran’ın elindeki yüzde 60’lık zenginleştirilmiş uranyumun en az bir nükleer bombanın üretiminde kullanmaya yeterli olduğunu savunuyor.

VOA tarafından geçilen İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İki ABD Bombardıman Uçağı Orta Doğu Üzerinde Uçtu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.