İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup

İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup

ABONE OL
20:03 - 20/10/2023 20:03
İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ortadoğu’daki çatışmaların durdurulması için Birleşmiş Milletler’e (BM) mektup yazarak çağrıda bulundu.

BM’ye göndermek üzere yazılan mektupları postaneye teslim eden İHD üyeleri daha sonra PTT önünde basın açıklaması yaparak mektubu okudu.

İHD Gaziantep Şube Başkanı Bahri Oğuz tarafından okunan mektupta BM’nin üzerine düşen misyonu yerine getirerek bir an önce çatışmalara müdahale etmesi talep edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben yazılan mektupta, BM’nin yaşanan şiddet olaylarında barışa yönelik çabalarının yetersiz kaldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Birleşmiş Milletler, savaş ve barışa yönelik tehditleri önlemek ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri oluşturmak üzere kurulmuş bir örgüttür. Dünya kamuoyu tarafından bu, böyle bilinmektedir. Savaş ve çatışmalı ortamların yoğun yaşandığı bugünlerde maalesef ki Birleşmiş Milletler’in barışa yönelik çabalarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Özellikle Ortadoğu bölgesi maalesef ki savaş ve çatışmalı ortamların çok yoğun yaşandığı bir coğrafya. Bu nedenle de bu coğrafyada yaşayan halklar olarak, hepimizin çok büyük acıları, kayıpları var. Son günlerde, İsrail’le Hamas arasında yaşanan savaşın, son derece tehlikeli boyutlara ulaştığı ve büyük insanlık suçlarının işlendiği, tüm dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir.”

“İsrail ve Hamas arasında savaş bile diyemediğimiz orantısız güç kullanılıyor’’

Basın açıklaması sonrası VOA Türkçe’ye konuşan İnsan Hakları Derneği Üyesi Atiye Okay ise, çıkan olaylarda kadın bedeninin teşhir edilmesini üzülerek izlediğini belirterek, “Ortadoğu’yu kana bulayan, İsrail’in ve Hamas’ın da aynı zamanda suçlu olduğu, savaş bile diyemediğimiz orantısız gücün kullanıldığı şiddetin durdurulması için Birleşmiş Milletler’e mektup yazmak için buradayız. Ben bir kadın olarak gerçekten kadın bedeninin teşhir edilmesine, cinsiyetçi ayrımcılığın savaşta da yapılmasına korkunç derecede öfkeleniyorum ve üzülüyorum. Hamas o kadınları gerçekten teşhir etmişse büyük suç işlemiştir. Bu durum İslamiyet’le, muhafazarlıkla bağdaşmıyor. Yani, kadınlara başınızı kapatın diyor ve kadınların bedenini teşhir ediyorsa bu ikiyüzlü bir felsefedir, inançtır. Aynı durum İsrail için de geçerli” dedi.

İnsan Hakları Derneği Üyesi Atiye Okay

Savaşlarda en çok kadın ve çocukların zarar gördüğüne dikkat çeken Okay, “Mektubumuzda Ukrayna’da, Suriye’de Rojava’da, aynı zamanda Filistin ve İsrail’deki bu dramın bir an önce son bulması için BM’nin üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep ettik. Dünya’daki bütün savaşların durması gerekiyor. Savaşlarda en çok zarar gören ne yazık ki kadınlar ve çocuklar. Zaten Ortadoğu halkları mazlum bir şekilde otoriter rejimlerin altında inim inim inliyorlar. Böyle savaşlar da gerçekten onları mahvediyor” diye konuştu.

AB ve ABD’nin terör örgütü listesinde yer alan Hamas’ın, 7 Ekim’de Gazze’den İsrail’e silahlı militanlarını göndererek ve havadan roketlerle düzenlediği saldırılarda, İsrailli yetkililerin açıklamalarına göre en az 1400 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 200 kişi de Hamas tarafından kaçırıldı.

Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığına göre, İsrail’in Hamas’ın saldırısına misilleme olarak Gazze’yi hava bombardımanına tutması sonucunda 4 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 13 bin kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM), insani yardım ulaştırılması beklenen Gazze’de bir milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığını belirtiyor.

VOA tarafından geçilen İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İHD’den Ortadoğu’daki çatışmanın durdurulması için BM’ye mektup haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.