İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor

İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor

ABONE OL
01:35 - 27/08/2022 01:35
İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’deki derin yoksulluğun ve icra dosyalarındaki artışın muhalefetçe sıkça gündeme taşınmasının ardından hükümet elektrik, su, doğalgaz faturalarıyla ilgili icra borçlarını silmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Ağustos’taki kabine toplantısında onay verdiği belirtilen icra dosyalarıyla ilgili yeni düzenleme kamuoyuna yansıdı.

Ülke genelinde en az 6 milyon yurttaşı ilgilendiren icra dosyalarıyla ilgili 1 Ekim’de açılacak TBMM’ye yasa teklifi sunulacak.

TBMM’ye sunulduğunda detayları kesinleşecek olan yeni düzenlemeye göre; elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük borçlara ilişkin icra dosyalarını devlet üstlenecek. Bu kapsamda en az 5 milyon civarında yurttaşa ait 2 bin liraya kadar olan icra borçları silinecek.

Bunun yanısıra bankalara kredi borçları nedeniyle borç dosyaları takibi varlık yönetim şirketlerine devredilmiş olan 1 milyon civarındaki yurttaşa ait en fazla 2 bin 500 liraya kadar olan borçları da Hazine üstlenecek.

İcra takibindeki faturalarla ilgili borçları devletin yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üstlenmesiyle, Adalet Bakanlığı bünyesindeki icra dosyası sayısı azaltılmış olacak. Bu şekilde Hazine, 30 milyar lira civarında borcu tasfiye edecek.

İcra dosyalarıyla ilgili yeni düzenleme sürecini, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektriği, doğalgazı kesik olan ailelere dikkat çekmesi ve Türkiye’deki derin yoksulluk sorununu gündeme getirmek için kendi elektrik faturasını ödememesiyle yaşanan tartışma tetikledi.

Kılıçdaroğlu, son olarak 24 Ağustos’ta bankalara kredi borçları olan yurttaşlara seslenerek, varlık şirketleri adı altında icra kanalıyla borç tahsili işlemleri yürüten şirketlere ödeme yapmamaları çağrısında bulundu.

Buna karşılık Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, dünkü sosyal medya paylaşımlarıyla icra dosyalarına ilişkin düzenleme hazırlığı yapıldığını ilk kez açıkladı.

Kılıçdaroğlu’nu “piyasa manipülatörü” olarak suçlayan Nebati, “Bizler gencimizin, çiftçimizin, memurumuzun, esnafımızın ve tüm kesimlerimizin nasıl her zaman yanındaysak, icraatlarımızla dar gelirli vatandaşlarımızın da hep yanında olmaya devam ediyor, yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borçlarını yakında tasfiye ediyoruz” dedi.

İktidarın icra dosyalarıyla ilgili açıklamaları üzerine Kılıçdaroğlu ise, “Sayın Nebati, gece gece panikle bana yazmışsınız, gazetelerinize gece yarısı manşet değiştirtmişsiniz. Oysa rahat olabilirsiniz, milletimizin derdi çözülsün, tek laf etmem demiştim zaten. Yeni hedef EYT ve Öğretmenler olmalıdır. Haydi bakalım…” ifadesini kullandı.

İcra dosyası sayısı son yıllarda sürekli artıyor

Adalet Bakanlığı’nın adli istatistiklerine göre 2019 yılı itibariyle borçlarını zamanında ödemeyen yurttaşlar aleyhine icra dosyası sayısı 30 milyonu aştı.

2015 yılı itibariyle 25 milyonu aşan icra dosyası sayısı, 2016 yılında 26 milyon 946 bin 552, 2017 yılında 28 milyon 36 bin 738, 2018 yılında 29 milyon 727 bin 512, 2019 yılında 31 milyon 485 bin 90, 2020 yılında 30 milyon 384 bin 443 ve 2021 yılında ise 32 milyon 169 bin 150’ye ulaştı.

Bu süreçte sadece 2020 yılında kısmen düşüş gözlendi ancak sonrasında artış eğilimi devam etti. Dosya sayısı geçmiş yıllardan devredilmiş, ödenmemiş borçlar nedeniyle de artıyor.

CHP, icradaki dosyalar sorununu Derin Yoksulluk Ağı ile de işbirliği halinde temel hizmetler olan elektrik, su ve doğalgaz faturaları yanı sıra temel gıdalara erişim sıkıntısı gibi başlıklarla sıkça gündeme getirdi.

Corona virüsü salgını gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ve sosyalleşme mekanlarına yönelik yasak kararları sürecine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ‘’Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı rakamlardan anlaşılmaktadır. Örneğin; İcra ve İflas Dairelerindeki dosya sayısı 2012 yılında 21 milyon 6 bin 774 iken 2019 yılında bu sayı 31 milyon 485 bin 90’a yükselmiştir. Artış yaklaşık yüzde 50’dir. 2019 yılında 2012 yılına göre geçen yıldan devren gelen dosyalar yüzde 54.7, yıl içinde açılan dosyalar ise yüzde 40.3 artmıştır” tespitini paylaştı.

İcra ve haciz sorunu üzerine ortak çalışma yapıldı

TBMM’de soru önergeleri ve kürsü konuşmalarıyla icra, iflas dosyalarındaki artış, bütün muhalefet partilerince sıkça dillendirilince, AKP iktidarı konuyu gündemine aldı.

Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanısıra elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın katılımıyla ortak çalışma yapıldı. Bu çalışma 22 Ağustos’taki kabine toplantısında Erdoğan’a sunuldu ve yasa teklifi olarak TBMM’ye iletilmesi kararlaştırıldı.

Böylece “küresel ekonomik kriz ve salgından en fazla etkilenen alt gelir düzeyine sahip yurttaşlar” için düzenleme yapılmış olacağı bildirildi.

VOA tarafından geçilen İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İcra Borçlarını Silecek Yasa Geliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.