“Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu”

“Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu”

ABONE OL
18:30 - 15/12/2023 18:30
“Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Husiler’in kontrolündeki Yemen’den yapılan saldırılarda Babülmendep Boğazı’ndaki Liberya bandıralı iki geminin vurulduğunu bildirdi.

Amerikalı yetkili, Alman firması Hapag-Lloyd’a ait Al Jasrah adlı gemiye insansız hava aracı isabet ettiğini ve gemide yangın çıktığını ancak yaralanan olmadığını bildirdi.

Yetkili, ikinci saldırıdaysa iki balistik füze fırlatıldığını, füzelerden birinin gemiye düşerek yangına neden olduğunu, gemi mürettebatının yangını söndürmeye çalıştığını kaydetti.
İkinci saldırının hedefi olan geminin adını vermeyen yetkili, Amerikan donanmasına ait bir muhribin gemiye yardıma gittiğini söyledi.

Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.
Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, Gazze’de İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana Kızıldeniz’deki ticari gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor. Husiler, bu saldırıların Filistinliler’e destek amacı taşıdığınıı iddia ediyor.

Al Jasrah adlı geminin sahibi Hapag-Lloyd firmasından bir sözcü, saldırının geminin Yemen açıklarında seyir halindeyken düzenlendiğini söyledi. Sözcü, ”Hapag-Lloyd, mürettebatımızın güvenliğini sağlamak için ilave önlemler alacak” dedi, ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Bir gemiye rotalarını değiştirme talimatı

Cuma günü bölgede başka iki gemiyle ilgili de gelişmeler yaşandı.

İngiliz denizcilik güvenliği şirketi Ambrey, Liberya bandıralı yük gemisi MSC ALANYA’ya, rotasını değiştirerek Yemen’e doğru yönelmesi talimatı verildiğini kaydetti. Ambrey, talimatın, içinde Husi hareketinin üyeleri olduğu değerlendirilen küçük bir tekneden geldiğini bildirdi.
MSC’den bir sözcü, gemiye saldırı yapılmadığını söyledi.
Ambrey, MSC ALANYA’ya Husiler tarafından kuzey istikametinde ilerlememesi uyarısı yapıldığını ve gemi mürettebatına, “Kızıldeniz’e ilerlemenize izin verilmiyor. Rotanızı değiştirin ve güneye ilerleyin” talimatının verildiğini bildirdi.

Denizcilik trafiğini takip eden internet sitesi Marine Traffic’te yer alan bilgilere göre, yük gemisi hala Kızıldeniz’de seyir halinde.

Bir başka gelişmedeyse Ambrey, bir İsviçre firmasına ait Liberya bandıralı yük gemisi MSC PALATIUM III’ün, Yemen’ın kıyı kenti Muha’nın 37 kilometre güneybatısında, kuzey istikametinde seyir halindeyken saldırının hedefi olduğunu bildirdi.

MSC’den bir sözcü, saldırıya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.
Ambrey, Suudi Arabistan’a doğru ilerleyen geminin ALANYA adlı gemiyle aynı uyarıyı aldığını belirtti.
Yemen’in büyük kısmında egemen olan Husiler, Gazze’de İsrail’in askeri harekatı sona erene kadar saldırılara devam edeceğini söylemişti.

Husiler, Perşembe geç saatlerdeyse Danimarka menşeili Maersk firmasına ait bir yük gemisini insansız hava aracıyla vurduklarını iddia etti. Maersk ise iddiayı reddetti ve geminin saldırıya uğramadığını savundu.

ABD görev gücü seçeneğini değerlendiriyor

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Reuters’a Perşembe günkü açıklamasında, Washington’un Kızıldeniz’deki gemileri korumak amacıyla “mümkün olabilecek en geniş kapsamlı” denizcilik koalisyonunun oluşturulmasını ve Husiler’e, saldırılara tahammül edilmeyeceği mesajı verilmesini istediğini söyledi.

İran Savunma Bakanı Mohammed Rıza Aştiyani ise önerilen çok uluslu donanma gücünün “olağanüstü sorunlarla” karşılaşacağını söyledi ve “Bizim üstün olduğumuz bir bölgede hiç kimse bir hamle yapamaz” dedi.

VOA tarafından geçilen “Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Husiler’in kontrolündeki Yemen’den düzenlenen saldırıda iki gemi vuruldu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.