Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru

Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru

ABONE OL
22:28 - 22/04/2021 22:28
Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Hindistan, günlük 314 bin 835 yeni Corona virüsü enfeksiyonu vakası saptandığını bildirdi. Bugün açıklanan sayı, şimdiye kadar dünyada bir günde belirlenen en yüksek Corona vakası sayısı. Rekor vaka sayısı, Hindistan’ın sağlık sisteminde çöküş yaşanacağı korkularını beraberinde getirdi.

Başkent Yeni Delhi dahil Hindistan’ın kuzey ve batısındaki sağlık yetkilileri kriz yaşadıklarını, hastanelerin çoğunun dolu olduğunu ve oksijenin azaldığını söyledi.

Bazı doktorların hastalara evlerinde kalmalarını söylediği, ülkenin doğusundaki Muzaffarpur kentindeki krematoryumda yer kalmadığı için yakınlarını kaybeden acılı ailelerin sıra beklemek zorunda kaldığı bildiriliyor. Delhi’nin doğusundaki bir krematoryumunsa cenazeleri dışarıda yakmak için otopark alanında odun yığdığı öğrenildi.

Ashoka Üniversitesi Trivedi Biyoloji Bilimleri Fakültesi Başkanı ve viroloji uzmanı Şahit Cemil, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Şu anda hiç yatak yok. Oksijen yok. Diğer her şey ikinci planda. Altyapı dağılıyor” dedi.

Yeni Delhi yerel idaresinin paylaştığı verilere göre kentteki altı hastanede oksijen stokları tükendi. Bir yetkili, komşu eyaletlerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için ellerindeki oksijeni tuttuklarını söyledi; “Yeni Delhi’deki hastanelerin hayat kurtarması zorlaşabilir” şeklinde konuştu.

Hindistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre son rakamlarla birlikte ülkedeki toplam enfeksiyon vakası 15 milyon 930 bine yükseldi. Can kayıplar da son 2 bin 104 ölümle beraber toplam 184 bin 657’ye çıktı.

Vakalarda bir günlük yükseliş rekoru daha önce ABD’deydi. ABD’de Ocak ayında bir günde 297 bin 430 vaka tespit edilmişti.

Televizyonda yayınlanan haberlerde ellerinde boş oksijen tüpleriyle dolum tesisleri önünde kalabalık oluşturan insanların hastanelerde yatan yakınlarının hayatlarını kurtarmak için gösterdikleri çabalara yer verildi.

Reuters tarafından çekilen bir fotoğrafta Hindistan’ın batısındaki Ahmetabad’da hastanede yatak bekleyen bir kişinin oksijen tankıyla bir arabanın arkasında yattığı görülüyor.

Hindistan’ın eski Dışişleri Bakanı Nirupama Menon Rao, paylaştığı Twitter mesajında, “Çaresizlik. Hindistan ağlıyor” ifadesine yer verdi.

Sağlık firması Biocon & Biocon Biologics’ın Başkanı Kiran Mazumdar Shaw da “İkinci bir dalganın bize bu kadar ağır darbe indireceğini hiç düşünmedik. Kayıtsızlık, beklenmedik ilaç, tıbbi malzeme ve hastane yatağı sıkıntısına yol açtı” dedi..

Yeni Delhi Sağlık Müdürü Satyendar Jain, kentte 5 bin ilave yoğun bakım yatağına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başta Güney Amerika ülkeleri olmak üzere enfeksiyon vakalarında saptanan benzer artışlar, sağlık hizmetlerinin felce uğrama riskini beraberinde getiriyor.

Çin, Hindistan’a yardım etmeye istekli olduğunu bildirdi; ancak bu yardımın kapsamı ve içeriğine ilişkin net bilgi paylaşılmadı.

Hindistan’ın Mumbai kentinde aşılanmak için sırada bekleyenler

Hindistan’da nüfusun çok az bir bölümü aşılanmış durumda.

Yetkililer, 1 Mayıs’tan itibaren 18 yaş üzerinde herkesin aşıya erişiminin mümkün olacağını açıkladı. Ancak uzmanlar, 600 milyon kişiye yetecek miktarda aşı tedariki sağlanamayacağını söylüyor.

Hindistan’ın günlük vaka sayısının 10 bin civarında olduğu kış aylarında tedbiri elden bıraktığının altını çizen sağlık uzmanları, kalabalıklara izin vermek için kısıtlamaların kaldırıldığını hatırlatıyor.

Daha bulaşıcı varyantlar

Hindistan’da ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olan “çift mutasyonlu” varyantın ülkede son dönemde görülen hızlı vaka artışına neden olduğu sanılsa da birçokları, siyasetçileri sorumlu tutuyor.

Başbakan Nerandra Modi’nin hükümeti, pandeminin ilk aşamalarında kapsamlı kapanma önlemleri almış, ancak daha sıkı tedbirlerin ekonomik maliyetinin yüksek olmasından endişelenmişti.

Hindistan hükümeti son haftalarda yerel seçimler öncesinde büyük kalabalıkların katıldığı siyasi mitingler düzenlediği ve milyonlarca insanın biraraya geldiği bir Hindu festivalinin düzenlenmesine izin verdiği için de eleştiriliyor.

Yeni Delhi’deki Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Politika Merkezi’nden Ramanan Laxminarayan, “İkinci dalga, kayıtsızlığın ve kalabalıkların toplanmasının bir sonucu. İkinci dalgayı açıklamak için varyanta ihtiyacınız yok” dedi.

Başbakan Modi, bu hafta, eyalet hükümetlerini kapanma önlemlerine sadece son çare olarak başvurmaları konusunda uyardı. Halka evde kalmaları çağrısı yapan Modi, hükümetin oksijen stoğunu arttırmak ve aşı tedarik etmek için çalıştığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hindistan’ın Bir Günlük Corona Vakasında Dünya Rekoru haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.