HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu

HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu

ABONE OL
16:44 - 02/11/2023 16:44
HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri, Kürt sorununun çözümünü konuşmak amacıyla Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

Adalet Bakanlığı’na yapılacak başvurudan önce HEDEP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve Meclis grubu TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk sözü alan Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, İmralı Adası’ndaki cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın, 32 aydan beri tecrit altında olduğunu öne sürdü.

Öcalan’ın bu süre zarfında kimseyle görüştürülmediğini vurgulayan Oluç, “Bunun insanlık dışı bir durum olduğunu defalarca kaydettik. Aynı zamanda hem ulusal hukuk açısından hem de uluslararası hukuk ve anlaşmalar açısından baktığımızda hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Dünyada böyle bir örnek yok. Tek örnek var, o da İmralı” dedi.

HEDEPli miiletvekilleri Öcalan’la Kürt sorununu konuşmak istiyor.

Daha sonra söz alan İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ise Öcalan’ın kimseyle görüştürülmemesini ‘yasadışı’ olarak değerlendirdi. Öcalan’ın en son 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile kısa bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Çiçek, “Bunun neresi hukuk, bunun neresi adalet. İşte o yüzden diyoruz ki ülkede hukuk dışılık hukuk, yasa dışılık yasa, olağanüstülük olağan oldu. Bu rejim her birimizi sarıp sarmalamakta, her birimizin geleceği ile oynamakta. Bu ülkede emek sorunu ve sömürü varsa, İmralı tecridi ile doğrudan ilgilidir, Kürt sorununa dair çözümsüzlük politikalarıyla doğrudan ilgilidir” diye konuştu.

Kürt sorunun çözümü için Öcalan’la görüşme talebi

Çiçek, Kürt meselesinin demokratik çözümünün konuşmak için Öcalan’la görüşmek istediklerini ifade ederek, “Bir kez daha devleti ve onu yönetenleri kendi yasalarına saygı duymaya davet ediyoruz. Sayın Öcalan’ın hukuki, yasal, anayasal bütün haklarının tesis edilmesini talep ediyoruz. Bu talebimiz için de grup olarak milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Öcalan ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığına toplu başvuru yapacağız. Kendisi ile Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz. Bu konuda kritik ve tarihsel rol oynayacağını deneyimimizle biliyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEPli milletvekilleri Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

HEDEP’in Meclis grubu adına hazırlanan dilekçeler, Grup Başkanvekilleri tarafından Adalet Bakanlığı’na verildi.

Önceki başvurular yanıtsız kaldı

Geçen yıl seçim sürecinde önce, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Demirtaş, Öcalan’la video konferans yoluyla görüşmek istedi. Demirtaş’ın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de Öcalan ile görüşmek için başvuru yaptı. Ancak başvurulara olumlu yanıt verilmedi.

Öcalan’ın Kürt sorununa çözüm bulunması amacıyla başlatılan çözüm süreci boyunca birçok kez siyasetçilerle görüşmesine izin verildi. Ancak sürecin sona ermesinin ardından Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmedi. Bunun üzerine zaman zaman Öcalan için açlık grevleri yapıldı.

2019 yılında HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevleri eylemi yayılınca Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine izin verildi. Eylem Öcalan’ın çağrısıyla son buldu. Bu görüşmenin ardından avukatları Öcalan ile birkaç kez daha görüştü. Öcalan 2021 yılında kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesinin ardından kimseyle görüştürülmedi.

VOA tarafından geçilen HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HEDEP’li vekiller Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.