HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis

HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis

ABONE OL
21:05 - 17/10/2022 21:05
HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Daha önce aldığı hapis cezaları nedeniyle parlamento üyeliği düşürülen ve tutuklanan eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 11 yıl 7 ay daha hapis cezası aldı. Mahkeme, Güven’in değişik tarihlerde yaptığı altı konuşma ile örgüt propagandası yaptığına karar verdi.

2015 ve 2019 yıllarında yaptığı altı konuşma nedeniyle hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla dava açılan Leyla Güven, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6’ncı kez hakim karşısına çıktı. Güven, tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, avukatı Serdar Çelebi mahkemede hazır bulundu.

Duruşmada ilk sözü alan Güven, savcının mütalaasına karşı savunma yapmayacağını söyledi. Kendilerini yargılayan bir hakimin Gülen cemaati ile ilişkili olduğu gerekçesiyle açığa alındığını hatırlatan Güven, “Dediğim gibi siz heyet başkanı ve ben, birbirimize çok iyi tanıyoruz. Leyla Güven 22 yıl, 5 yıl, 6 yıl cezalar aldı. Çok yakın bir zamanda FETÖ’cü olarak bizi yargılayan hakim, daha sonra meslekten el çektirildi. O dönem ben, belediye başkanlığını verilen karar yüzünden yapamadım. Dönemin Adalet Bakanı ‘bu olayı biz yapmadık, içimizdeki FETÖ’cüler yaptı’ dedi. Ben o dosyadan 6 yıl 3 ay aldım. Bu yargılamalar, adil ve hukuka uygun yargılamalar değildir. Vicdanen hissettiklerimi sorarsanız, bu yargılamalar siyasi saiklerle yapıldı. Kürt siyasetini yürüten bir kadın olarak; söylediklerimden imtina etmediğim için yapılmıştır” dedi.

Daha sonra söz alan Avukat Serdar Çelebi ise Güven’in konuşmasının şiddeti teşvik etmediğini söyleyerek, düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu.

Altı konuşmaya 11 yıl ceza

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti Güven’e, 15 Temmuz 2019 ile 25 Kasım 2019 tarihinde yaptığı konuşmalar nedeniyle “örgüt propagandası” suçundan, 3’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Güven’in 2015 ve 2019 yılları arasında yaptığı dört konuşmada da “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle, 5 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Güven, toplamda 11 yıl 7 ay ceza almış oldu. VOA Türkçe’nin ulaştığı avukatları karara itiraz edeceklerini söyledi.

Karara ilk tepki kızından

Güven’e verilen hapis cezası kararına ilk tepki kızı Sabiha Temizkan’dan geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Temizkan, annesinin konuştuğu için cezalandırıldığını savunarak, “Annem Leyla Güven’e vekilken yaptığı konuşmalardan dolayı 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Kendisi daha önce aldığı 22 yıl 3 aylık hapis cezası nedeniyle zaten cezaevinde. Bütün bu cezaların hepsi konuştuğu için. Sadece konuştuğu için” dedi.

HDP Kadın Meclisi de bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi. Hapis cezasını ‘intikam’ olarak değerlendiren HDP Kadın Meclisi, açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Milletvekilimiz Leyla Güven’e verilen 11 yıl 7 aylık ceza intikam operasyonudur. Kadınları baskı ve sindirme politikalarıyla siyaset yapmaktan alıkoyamayacaksınız. Bulunduğumuz her yerde sözümüzü söylemeyi sürdürecek, itaat etmeyeceğiz. Leyla’nın mücadelesi mücadelemizdir.”

Ne olmuştu?

Leyla Güven, 2018’de Türkiye’nin Suriye’nin Afrin kasabasına düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanarak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. Güven cezaevindeyken, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde aday gösterildiği Hakkari’den milletvekili seçilmişti.

Ancak seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Güven, 7 Kasım 2018 tarihinde, Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla açlık grevine başladı. Cezaevinde durumu ağırlaşan Güven, sağlık sorunları nedeniyle 26 Ocak 2019’da tahliye edildi. Güven’in yedi ay devam eden açlık grevi Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı çağrıyla son bulmuştu. Hakkında açılan ve daha sonra birleştirilen 20 iddiayı kapsayan davada Güven, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce toplam 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce milletvekilliği düşürülen Güven, bu karardan sonra tutuklanmıştı.

VOA tarafından geçilen HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’li Leyla Güven’e Altı Konuşmadan 11 Yıl Hapis haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.