HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı

HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı

ABONE OL
22:44 - 01/03/2022 22:44
HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Terör örgütü kampında PKK’lı Volkan Bora ile fotoğrafları ortaya çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı.

Adıyaman’da 2017’de düzenlenen operasyonda öldürülen PKK’lı Volkan Bora’nın cep telefonundan Bora ile fotoğrafları çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında, biri 2019 yılında hazırlanan iki fezleke, Karma Komisyon’da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar alınmasının ardından, bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Görüşmelerin başlamasından önce HDP’li milletvekilleri, Güzel hakkındaki fezlekeleri protesto etmek için Meclis bahçesinde yürüyüş yaptı. HDP Milletvekilleri Güzel’e destek amacıyla taşıdıkları dövizleri, genel kurulda masalarının üzerine bıraktı.

Güzel hakkında hazırlanan iki fezlekenin Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından okunmasının ardından HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, savunma yapmak için söz aldı. Oluç, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasını gerektirecek bir nedenin olmadığını savunarak, “Dosyayı inceleyecek herkesin göreceği gibi, dosyada 03.07.2018 tarihli gizli tanık/itirafçı beyanı ile fotoğraf teşhis tutanağından başka hiçbir bilgi yer almamaktadır. Yalnızca bir gizli tanık/itirafçı beyanına dayanarak, üstelik itirafçı beyanından üç buçuk yıl, fezlekenin TBMM Başkanlığı’na gelmesinden üç yıl sonra bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının istenmesi yerleşik anayasal ilkelerin tamamına aykırıdır. Semra Güzel’in adı soyadı, telefon numarası, görüşmeleri tespit edildiği halde dokunulmazlığının olmadığı 2017 yılı Mayıs ayından, milletvekili seçildiği 24 Haziran 2018 tarihine kadar yani bir yılı aşkın bir süre hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Bırakınız iddianame hazırlanarak cezalandırılması istemiyle ceza davası açılmasını, bir yılı aşkın süre içerisinde ifadesine bile başvurulmamıştır” dedi.

Yaklaşık üç saat süren savunmanın ardından yapılan oylamada yasama dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan oylama ilk fezleke için 313 kabul, 52 ret oyu, ikinci fezleke için de 327 kabul ve 52 ret oyu kullanıldı. Bu sonuçlarla Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Kararı protesto eden HDP milletvekilleri alkışlarla Genel Kurul’u terk etti.

Dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından dosya Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Bakanlığın dosyayı savcılığa göndermesinin ardından yargı süreci başlayacak.

HDP’den tepki

HDP karara ilk tepkiyi sosyal medya hesabından yaptı. Kararın hukuksuz olduğunu savunan HDP yönetimi açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Milletvekilimiz Semra Güzel’in dokunulmazlığı Meclis’te yapılan oylamayla kaldırıldı. Bu hukuksuz karar Güzel’in seçilmiş halk temsilcisi olduğu gerçeğini değiştiremez. Halk iradesini gasp edenlere bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz.”

Ne olmuştu?

HDP’li Güzel’in hedefte olduğu tepkiler ve tartışmalar, operasyonda öldürülen PKK’lı Volkan Bora’nın telefonundan çıkan fotoğraflarının basında yer almasıyla başladı. Fotoğraflarda Güzel, basında sevgilisi olduğu dile getirilen Bora ile görülüyor. Fotoğraflarda Güzel’in PKK’lıların giydiği kıyafetlerden giymesi dikkat çekmişti. Fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Güzel ile ilgili yeni bir fezleke hazırlandı. Güzel hakkında 2019 yılında hazırlanan başka bir fezleke de mecliste bekletiliyordu.

VOA tarafından geçilen HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’li Güzel’in Dokunulmazlığı Kaldırıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.