HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı

HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı

ABONE OL
12:51 - 19/06/2022 12:51
HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hükümete yakın köşe yazarlarından Abdulkadir Selvi’nin uzun zamandır yakınları ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan’a yakında görüşme izni verileceğini gündeme getirmesinin ardından HDP’den benzer bir çağrı geldi. Mardin’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Öcalan’ın doğrudan kamuoyuna konuşabilmesi çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Kongresi’nde konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekti. İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın durumu son günlerde hem HDP hem de hükümete yakın gazetecilerin gündeminde yer alıyor. Hürriyet köşe yazarlarından Abdulkadir Selvi dünkü yazsısında Öcalan’a yakınlarıyla görüşme izni verileceğini yazdı. Görüşmeye kardeşi Mehmet Öcalan ya da HDP Şanlıurfa Milletvekili olan yeğeni Ömer Öcalan’ın gidebileceğini savunan Selvi, görüşmenin yakın zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

Eş Genel Başkan Sancar da kongredeki konuşmasında Öcalan’a kamuoyuna doğrudan konuşma izni verilmesi çağrısı yaptı. HDP Öcalan’ın kimseyle görüştürülmemesini ‘tecrit’ olarak nitelendirirken Sancar, Kürt sorununun önündeki en büyük engelin bu tecrit olduğunu savundu. Öcalan’ın doğrudan kamuoyuna konuşması için herkesin çaba harcaması gerektiğini savunan Sancar, “Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit, çözümsüzlük politikalarının ikiz kardeşidir. Bunu biliyoruz. Çözüm istiyorsak, ülkede kalıcı barış, demokratik cumhuriyet, özgür eşit yurttaşlık istiyorsak, çözümün önündeki bütün engelleri kaldırmak için mücadele yürütmek zorundayız. Çözümün önündeki en önemli engellerden biri de İmralı’daki tecrittir. Onun için İmralı’daki tecridin kaldırılması amacıyla da elimizden gelen her türlü çabayı harcıyoruz. Bu hukuki bir meseledir ama ondan ibaret değildir. Siyasi bir meseledir. Öte yandan tecridin kaldırılması talebinin sadece HDP’yle sınırlı bir mesele olarak görülmesi de yanlıştır. Ben Türkiye’deki aklı selim bir muhalefet olsa, bizim dışımızda bir muhalefet olsa, öncelikle onların tecridin kaldırılmasını talep etmesini beklerdik. Kaldırılsın tecrit, Öcalan doğrudan doğruya kamuoyuna konuşabilsin. Bu herkesin görevidir. Ama biraz önce çok değerli büyüğüm, Ahmet Türk ağabeyimin de söylediği gibi, maalesef ne bu konuda ne başka konuda bu iradeyi basireti ve feraseti göremiyoruz” dedi.

Kürt sorununa çözüm bulunması için başlatılan sürecin 2015 yılında sona ermesinin ardından, Öcalan’ın yakınları ve avukatlarıyla düzenli olarak görüşmesine izin verilmiyor. Öcalan 2019 yılında avukatlarıyla yüz yüze, 2021 yılında ise kardeşi Mehmet Öcalan ile telefonla görüşmüştü.

Sancar’dan muhalefete tepki

Sancar’ın konuşmasında dikkat çektiği konulardan biri de muhalefetin durumuydu. Muhalefetin iktidardan farklı düşünmediğini savunan Sancar, “Bu iktidara karşı alternatif diye sunulmak istenen seçeneklere baktığımızda, temelde inkar ve güvenlikçi zihniyetten farklı bir anlayış göremiyoruz. Eğer bu iktidarın zihniyetini ve bundan önceki dönemlerde uygulamaya geçirilen zihniyeti, bugün farklı bir ambalajla önümüze getirme niyeti olanlar varsa, şimdiden açık söylüyoruz; bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Biz eski zihniyetin yeni ambalajlarla pazarlanmasına karşıyız, nasıl ki bu zorba iktidara karşıysak. Biz gerçek bir alternatif ve çözüm peşindeyiz” diye konuştu.

Altı muhalefet partisinin kurduğu ve kamuoyunda ‘Altılı Masa’ olarak adlandırılan oluşumda HDP’nin yer almaması sık sık tartışma konusu oluyor. Altılı masa HDP’nin kendi ittifakını kurduğunu bu nedenle masada yer almadığını savunuyor.

“Halk seçeneksiz kalmayacak”

Sancar konuşmasının son bölümünü seçim ittifaklarına ayırdı. Seçime kendi kuracakları ittifakla girmeyi istediklerini ifade eden Sancar, şöyle konuştu: “Biz bütün Kürdi partilerin bir araya gelebileceği bir ittifakı da istiyoruz. Sadece partilerin değil, bütün platformların, kuruluşların, girişimlerin, doğduran doğruya vicdanlı bireylerin, insanların buluşacağı bir geniş demokrasi ittifakı istiyoruz. Seçenek budur, gerçek çözüm budur. Bu çözümü hayata geçirme iradesini ortaya çıkarma görevi de bizim omuzlarımızdadır. Göreceksiniz; önümüzdeki seçimlerde HDP bu ülkede anahtar güç rolünü halkın oylarıyla da tescil edecektir. Anahtar derken kastettiğimiz şu: Biz bu ülkede savaşı besleyen o kilitlenmiş kapıları açıp, oraya barışın çığlığını göndereceğiz. Suç imparatorluğu yaratan, savaş ekonomisini, sömürü düzenini kilitli kapılarda sürdürmek isteyenlere karşı, biz büyük, eşit, özgür ve onurlu yaşamın kapısını açacağız.”

VOA tarafından geçilen HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den ‘Öcalan Doğrudan Konuşsun’ Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.