HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali

HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali

ABONE OL
18:59 - 12/02/2022 18:59
HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Partisinin Mardin’in Nusaybin ilçe kongresinde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, milletvekili seçimlerine ‘demokrasi ittifakı’ çatısı altında gireceklerini ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi için şartlı ittifaklara açık olduklarını söyledi.

Kongrede partililere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın gündeminde, seçim ittifakları vardı. Türkiye’deki sorunların çözümünün sadece HDP’nin sırtına bırakılamayacağını ifade eden Sancar, geleceğin inşası için geniş demokrasi ittifakının kurulması gerektiğini söyledi. Kurmaya çalıştıkları demokrasi ittifakının sadece belli çevrelerle sınırlı olmayacağını ifade eden Sancar “Türkiye’nin bütün halklarının, dışlanan, sömürülenleri kapsayacak geniş bir özgürlük, barış ve demokrasi ittifakı olacaktır. Türkiye’ye dayatılan iki yolun dışında başka yolların olduğunu da gösterecektir. Çağrımız bütün demokrasi güçlerine, mağdurlara, mazlumlara, sömürülenleredir. Gelin birlikte yürüyelim, birlikte yürüdükçe büyürüz, büyüdükçe güçleniriz. Güçlendikçe bu zalim rejimi, bu zorba iktidarı mutlaka değiştiririz.” dedi.

“Müzakere olursa ortak aday fikrine de açığız”

HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde bir ittifakta yer alıp almayacağı uzun süredir tartışılıyor. İttifak tartışmalarına de değinen Sancar, milletvekili seçimlerine demokrasi ittifakı çatısı altında gireceklerini söyledi. Sancar, cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifakı şarta bağladı. Muhalefetin HDP’yle müzakere etmesi halinde ittifak fikrine sıcak bakacaklarına dikkat çeken Sancar, müzakere şartlarını şöyle açıkladı; ”Cumhurbaşkanlığı seçimi için bütün muhalefet partileriyle diyalog ve müzakere istiyoruz diyoruz. Eğer muhalefet partileri bizlerle geçiş sürecini, önümüzdeki dönemin temel ilkelerini, seçime kadar olan dönemdeki haksızlıkların ve tahribatların tamiri konusunu müzakere ederlerse, ortak aday fikrine de açığız.”

Altı muhalefet partisi liderinin görüşmesine de değinen Sancar, HDP’nin dışarda tutulmasına tepki gösterdi. Sancar “Bugün 6 muhalefet partisinin başkanları biraraya geliyorlar, gelsinler çok iyi yapıyorlar. Diyalog, görüşme, tartışma iyidir. Ama HDP’yi yok sayan, bu diyalogda HDP’yle ilişki kurmayı, HDP’yle müzakere yürütmeyi planına koymayan bir anlayışın, Türkiye’ye nasıl bir gelecek vaat ettiğini de açılması gerekiyor. Bu masada oturanların önce mutabakata varması gereken şey, güçlü parlamenter sisteme dönüş anlaşması olabilir” diye konuştu.

“HDP’yle diyalog şarttır”

Türkiye’ye kalıcı barış ve gerçek adalet getirilmesi için HDP’yle müzakerenin şart olduğunu dile getiren Sancar “Asıl tartışılması gereken şey; bu ülkeye güçlü demokrasiyi ve kalıcı barışı nasıl getireceğimizdir. Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken güçlü demokrasi, kalıcı barış ve gerçek adalet için HDP’yle müzakere etmek şarttır. HDP’yle diyalog içinde olmak, mutabakat aramak şarttır. Çünkü bu halkın demokrasi inancı, bu halkın barış talebi, bu halkın adalet hasreti, bu ülkeyi dönüştürebilecek ve onu aydınlığa taşıyabilecek en temel güçtür. Bu gücü yok sayarak Türkiye’yi bu bataklıktan, bu kısır döngüden, bu soygun düzeninden çıkarmak mümkün değildir. Bunu görelim ve yolumuzu serinkanlılıkla ve kararlılıkla belirleyelim” diye konuştu.

“HDP’ye düşmanca yaklaşan kendini muhalefet saymasın”

Muhalefet partilerinin HDP’ye yaklaşımını da eleştiren Sancar, sözlerini “HDP’ye düşmanca yaklaşan herhangi bir partinin, Türkiye’de kendini muhalefet gücü saymaya da hakkı yoktur” şeklinde sürdürdü.

Muhalefet partilerine iktidar dilinden uzaklaşmayı öneren Sancar “Kim ki HDP’yi düşmanlaştırır, onun AKP ve MHP’den farkı yoktur. HDP’ye bu iktidarın özellikle de MHP’nin anlayışıyla yaklaşan herhangi bir oluşum, yapı ve partinin, ülkeye barış vaat edecek herhangi bir hakkı, herhangi bir programı yoktur. O nedenle iktidarın dilinden uzaklaşın, zihniyetinden uzaklaşın diyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin İttifak Sinyali haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.