Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi

Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi

ABONE OL
10:19 - 06/02/2024 10:19
Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde binlerce Hataylı, depremde kaybettiği yakınlarını Antakya’da sessiz bir yürüyüşle andı. Saat 04.17’de Asi Nehri’ne karanfil ve reyhan bırakan depremzedeler, anma toplantısına katılan siyasetçileri sloganlarla protesto etti.

Resmi törene Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP lideri Özgür Özel, partisinin 31 Mart yerel seçimleri için tekrar aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.

Resmi yetkililer, “Sorumlu kamu görevlileri yargılansın”, “Adalet istiyoruz, alacağız”, “Sesimizi duyan var mı”, “Hükümet istifa”, “Hakkımızı helal etmiyoruz” sloganları ve pankartlarıyla protesto edildi. Törendeki kalabalık, Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ın yargılanmasını da talep etti.

VOA Türkçe’ye konuşan Esmahan Fahracı, anma etkinliğine müdahale edilmesinden yakınarak, “Acımızı yaşatmadılar bize. Buraya sadece siyaset yapmaya gelmişler. Bizim anmamız farklı bir şekilde sürecekti. Onların katılmasıyla farklı bir yere gitti. Kendi anmamızda bize bir şey yaptırmadılar” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir depremzede de, “Benim depremde çocuklarım öldü, onun için buradayım. Sesimizi duyan olmadı, Hatay’a depremin dördüncü günü geldiler kurtarma yapmaya. Ama bakın bugün nasıl da gösteri yapıyorlar” dedi.

Özgür Utku Atılgan da, deprem sonrasında ulaşamadıkları Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin anmaya gelmesini eleştirerek, “AFAD bugün gelmiş, kendilerine teşekkür ederiz ama kurtaracakları kimse kalmadı. Hatay yok oldu, şehrimizi kaybettik, bütün insanlarımızı kaybettik. Ben annemle kardeşimi kaybettim. Kimsem kalmadı, kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı” diye konuştu.

VOA mikrofonuna konuşan, ismini vermek istemeyen bir başka depremzede ise, “Bugün buraya herkes acısını yaşamaya geldi ama bize şu anda öfkeden başka bir şey kalmadı. Hiçbir yardım eli uzatmadıkları, hiçbir yeri düzeltmedikleri halde her şeyi kendileri yapmış gibi davranıyorlar. İçimizdeki acı daha büyük bir öfkeye dönüştü” dedi.

Depremzede Sinan Mayadalı da Hatay’da yalnız bırakıldıklarını dile getirerek, “Depremin üzerinden bir yıl geçti, yıkılan evler kaldırıldı. Şu an dümdüz bir Hatay, dümdüz bir Antakya ve çamur var. Gelecekten de bir şey beklemiyoruz böyle bir ortamda. Ölüme terk edildik, yaşamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Antakya’daki törenin ardından Hataylılar, yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek üzere Deprem Şehitliği’ne gitti.

Anmadaki protestoya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bugün bir paylaşımda bulundu. Koca, “Depremde kaybettiğimiz canların saygıyla anılmasından, hatıralarının yad edilmesinden, sessizlik içinde ruhlarına fatihalar okunmasından, dualar edilmesinden rahatsız olan mı var? Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil” diye yazdı.

6 Şubat depremlerinde Hatay’da resmi verilere göre, 24 bin 147 kişi hayatını kaybederken, 80 bin 323 bina ise depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

VOA Türkçe’ye geçen hafta konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı depremden sonra Hatay’dan ayrılan 563 bin 751 kişiden 434 bin 216’sının geri döndüğünü söylemişti.

VOA tarafından geçilen Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hatay’daki 6 Şubat anmasında hem hükümet hem de muhalefet protesto edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Son birkac gundur, sabahlari, BBC Radio 4’da Turkiye’deki deprem ve depremden geriye kalan insanlarin hayatlari ve sorunlari konusuluyor. secim konusmalari basladigindan beri siyasi partilerin deprem bolgesine ne zaman gideceklerini ve ne soyleyeceklerini merak ediyordum. Dunyanin neresinde bir felake olursa BBC orada herzaman hazir. Evet, yetismis elemanlari var. Bizler insan olarak cok iyi insanlariz. Ama cok uzun yuzyillardan beri Muslumanlar olarak, enstitulesmaye yani kurumlasmaya musaade edilmedik veya bu isileri dini dernekler yaptiklari icin cekimser kaldik. Bu gunlerde bir sey yapilacaksa hemen bir siyasi propoganda aleti olarak kullanilir oldu. Bu kadar siyasi parti ve universiteler var ama, ihtiyaci olan insanlara insani yardim icin organize olup ve yardimi, siyasi reklam icin degilde, Allah rizasi icin yapmayi neden beceremiyoruz acaba? Sosyal yonumuzu gelistirmemiz gerekir ulus olarak. Ucuz siyasi tartismalardan ancak egitilmis siyasi kadrolarla kurtulabiliriz. Yani bir programi ve egitilmis kadarosu olan siyasi partilerle. Depremde aramizdan ayrilanlara Allah’tan rahmet, geriye kalanlara sabir ve yasama gucu dilerim. Lutfen, Almanya’da ve yurt disinda ki ogrencilere ayda bir kere bir Turkce fikra bile yazan bir gazete, universite veya hayir kurumu yok. Hic olmassa bir kucuk gazete cikarilsin, depremden geriye kalan insanlar hikayelerini yazip birbirinden yasama gucu alsinlar. Yani dert ortakligi. Cok pahali bir projemidir bu? Selamlarimla,

    Yanıtla
    +0
    -0