Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi

Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi

ABONE OL
22:10 - 08/12/2023 22:10
Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, ABD Kongresi’nde üniversite kampüslerindeki Yahudi karşıtı söylem ve eylemlere ilişkin düzenlenen oturumda verdiği ifade nedeniyle özür diledi.

Beyaz Saray ve çok sayıda Kongre üyesi dahil siyasi çevreler, Harvard Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Pennsylvania Üniversitesi (UPenn) rektörlerinin Salı günü Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen oturumda, kampüslerinde Yahudi karşıtlığıyla mücadele edeceklerini yeterince göstermedikleri gerekçesiyle eleştirilere maruz kalıyor.

Harvard Rektörü Claudine Gay, üniversite gazetesi The Crimson’a verdiği söyleşide, Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda Kongre üyeleriyle arasındaki hararetli tartışmanın içine sürüklendiğini ve Yahudi öğrencilere karşı şiddet tehditlerini yeterince lanetlemeyi başaramadığını söyledi.

“Rektör değişmezse 100 milyon dolarlık bağışımı geri çekerim”

Öte yandan Pennsylvania Üniversitesi’nin bağışçılarından Ross Stevens’ın avukatları, üniversitenin hukuk müşavirliğine gönderdikleri mektupta, Rektör Liz Magill’in yerine başka bir rektör getirilmediği takdirde, üniversitenin “kampüste Yahudi karşıtlığına ilişkin tavrı” nedeniyle Stevens’ın 100 milyon dolarlık bağışını geri çekeceğini kaydetti.

Harvard Rektörü Claudine Gay, Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill ve MIT Rektörü Sally Kornbluth’un Temsilciler Meclisi’nde Salı günü verdikleri ifadeler ulusal çapta tepkiyle karşılandı. Hem üniversitelerin bağışçıları hem de Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Harvard, UPenn ve MIT rektörlerinin istifa etmesi çağrıları başlattı.

”Söylem eyleme dönüştüğünde ilkelerimizi ihlal eder”

Temsilciler Meclisi’ndeki oturum sırasında rektörlere, Yahudiler’i soykırıma uğratma çağrısının üniversitelerin davranış ilkeleri rehberlerini ihlal edip etmeyeceği soruldu. Harvard Rektörü Gay, bunun bağlama göre değişeceğini söyledi ve “söylem eyleme dönüştüğünde bu bizim ilkelerimizi ihlal eder” dedi.

Öğrenci gazetesi The Crimson’a konuşan Gay, özür diledi ve “o anda politikalar ve prosedürlerle ilgili hararetli tartışmalara kapıldığını” kaydetti.

Gay, “O anda bana rehberlik eden gerçeğe dönmem, Yahudi toplumumuza karşı şiddet çağrılarının ve Yahudi öğrencilerimize yönelik tehditlerin Harvard’da yeri olmadığı ve buna asla göz yumulmayacağını söylemem gerekirdi” dedi.

Amerika genelinde üniversiteler, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail saldırısından bu yana artan Yahudi düşmanlığı karşısında Yahudi öğrencileri yeterince koruyamamakla suçlanıyor.

Harvard’da yeni kurulan antisemitizm komitesi başkanı haham istifa etti

Gay, Magill ve MIT Rektörü Sally Kornbluth’u eleştirenlere Beyaz Saray da eklendi. Bir Beyaz Saray sözcüsü, Yahudi soykırımı çağrısı yapmanın “Amerika’nın temsil ettiği her şeye zıt bir canavarlık olduğunu” söyledi.

Temmuz ayında Harvard Rektörlüğü’ne gelen Claudine Gay’in Kongre’deki ifadesi, üniversitenin kampüsünde uyumsuzluklara yol açtı. Gay’in kurduğu yeni antisemitizm komitesinin başkanı Haham David Wolpe, dün görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti liderliğindeki komite, Harvard, MIT ve UPenn’deki uygulamalar ve disiplin prosedürleriyle ilgili soruşturma açılacağını bildirdi.

VOA tarafından geçilen Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Harvard Üniversitesi Rektörü kampüsteki Yahudi karşıtlığıyla ilgili yorumu nedeniyle özür diledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.