Hangi hasıladan bahsediyorsunuz dışa bağımlıyız

Hangi hasıladan bahsediyorsunuz dışa bağımlıyız

ABONE OL
01:08 - 08/04/2021 01:08
Hangi hasıladan bahsediyorsunuz dışa bağımlıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da Frucht Jâger markasını yaratan MAB Quality Şirketi’nin sahibi ve tarım sektörünün önde gelen ismi Mehmet Akif Bozkurt, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarını eleştirdi.

Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğuna dikkat çeken ve Almanya’da tarım alanında başarılı çalışmaları ile tanınan iş adamı Bozkurt, geçtiğimiz günlerde Bakan Pakdemirli’nin, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa birinci olduğunu açıklamasını değerlendirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde “Türkiye tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada 10’uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023’le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10’a girdik. Hedefimiz bunu daha ileri taşımak. Destekleri artırdık, 14 küsur milyardan 24 milyara geldik “şeklinde konuşmuştu.

FASÜLYE 30 TL, BİBER 25TL, SALATALIK 20 TL

MAB Quality Şirketi’nin sahibi ve tarımcı Mehmet Akif Bozkurt, Bakan Pakdemirli’nin açıklamasını şu şekilde değerlendirdi:

„Sayın Pakdemirli’nin açıklamalarını dinlerken hakikaten üzüldüm. Türkiye hasılada Avrupa’da değil, dünyada birinci olsa neye yarar. Çünkü 1980’li yıllarda tarım ülkesi iken, 2020’li yıllarda fidemizi, ilacımızı, yurt dışından alır olduk. Dünya’da kendi kendine yeten 5 ülkeden biri iken, samanı yurtdışından alır olduk. Burada önemli olan hasıla değil, verimlilik, pazarlama yani sonuçtadır. Türkiye’de domates 10 TL, fasülye 30 TL, biber 25 TL ve salatalık 20 TL olmuşsa, Avrupa’da hasılada Türkiye’nin birinci olmasının bir anlamı var mı?

Bakınız Türkiye’nin üretimde ve gelirdeki en büyük lokomotifi fındık, kayısı, incir ve kirazdır. Bu 4 üründen elde ettiği toplam kar 2,17 milyar dolardır. Ne acıdır ki, fındığı 1 Milyar dolara alan ve fındığı işleyip pazarlayan firma toplam 11 milyar dolar kazanç elde ediyor. Yani biz kendimiz işletip pazarlasak 40 milyar dolar gelir elde edeceğiz, ama etmiyoruz. Türkiye’nin cari açığı 40 milyar dolar ve bu 4 ürünümüzü işleyip pazarlasak cari açığımızı kapatmış olacağız.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ SU OLACAKTIR

Tarım ve Kredi Kooperatifi çiftçiden çiğ süt alımını durdurdu. Çiftçiye şart koşuyor ve „şayet yemi bizden alırsan senden çiğ süt alırız “diyor. Bu nasıl bir mantık, anlamış değilim. Sevgili tarım bakanımız Pakdemirli’ye önerim bir an önce Hollanda gibi ulusal bir tarım politikası geliştirmeli ve modern tarıma geçilmelidir. Modern tarıma geçilmediği sürece bu zihniyetle istediğiniz kadar çok üretim yapın bunun bir getirisi olmaz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de kışın tarımsal alanda zorlanacağını ısrarla vurguladım. Aynı sorunlar devam edecek.

Ülkemizin gelecekte en önemli sorunu su olacaktır. Çünkü su kaynaklarımız azalıyor. Suyun yüzde 70’ini tarımda kullanıyor ve yüzde 30’u da insanlar kullanıyor. Ayrıca, Kanal İstanbul Projesi ile Trakya bölgesinde su kaynakları hasar görecek “

YUNANİSTAN’DA ÜRETİME BAŞLADIK

Almanya’da çilek, ahududu, kuşkonmaz ve yaban mersini üretimini yaptıklarını belirten Bozkurt, son olarak şunları söyledi:

„Şimdi balkanlara açıldık. Balkanlarda hakikaten tarıma büyük bir yatırım var. Bu sene Yunanistan’da kuşkonmaz üretimimiz başladı. Sırbistan’da yaban mersini üretimimiz çok iyi gidiyor. Tamamen tanınan, bilinen bir marka olduk. Ancak pandemi ile birlikte, Süveyş Kanalı’nın kapanması ve paskalya bayramı fiyatları çok arttırdı. Avrupa Birliği ekonomik felsefesi tarımın hayatın bir parçası olduğunu benimsiyor. Bunun için öncelikle ürünün olması, ürünün güvenilir olması ve fiyat istikrarı ilkesine bağlıdır. “

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.