Hanau Katliamı Kurbanları Berlin’de Anıldı

Hanau Katliamı Kurbanları Berlin’de Anıldı

ABONE OL
19:22 - 19/02/2021 19:22
Hanau Katliamı Kurbanları Berlin’de Anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tam bir sene önce Almanya’nın Hanau kentinde ırkçı saldırı sonucu öldürülen 4’ü Türk vatandaşı 9 kişi, Berlin’de düzenlenen törenlerle anıldı.

Hessen eyaletinde yer alan Hanau kentinde, Irkçı Alman Tobias Ratjen, 19 Şubat 2020 tarihinde iki nargile kafeye düzenlediği silahlı saldırılarda 4 ü Türk olmak üzere 9 kişiyi öldürmüştü. Saldırgan kafelerde göçmen kökenlileri hedef almıştı. Saldırıdan sonra evine dönen Rathjen annesi ile birlikte evinde ölü bulunurken, Rathjen’in annesini de öldürüp intihar ettiği açıklanmıştı.

Almanya’da meydana gelen en büyük ırkçı saldırılardan biri olan ve Hanau Katliamı olarak da bilinen olayda soruşturma hala devam ediyor. Fakat ırkçı yeraltı örgüt NSU davasında olduğu gibi Hanau Katliamının da tüm detaylarıyla aydınlatılmadan kapatılacağından endişe ediyor.

Irkçı saldırının yıldönümünde Almanya’nın farklı bölgelerinde anma törenleri düzenleniyor. Sadece başkent Berlin’de 3 farklı semtte Hanau Katliamı kurbanları anıldı. Berlin’deki anma etkinliklerinin merkezi, Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtiydi. Oranienplatz Meydanı’nda yer alan, ırkçılık karşıtı sivil inisiyatiflerin diktiği “Almanya’da Irkçı Kurbanlar Anıtı” önünde düzenlenen Hanau Katliamı anma etkinliğine yaklaşık 1500 kişi katıldı. Sivil toplum örgütleri ve sivil inisiyatiflerin birlikte organize ettiği törende, bir sene önce Hanau’da öldürülen vatandaşların isimleri tek tek okundu. Daha sonra yapılan konuşmalarda Almanya’da artan ırkçı şiddete dikkat çekildi. Almanya’daki ırkçı cinayetlerin münferit olaylar olarak nitelendirilemeyeceği dile getirildi ve “1990 senesinden bu yana Almanya’da 213 ırkçı cinayet tespit edildi. Siyasetçiler her saldırı sonrası olanlardan ders çıkardıklarını söylüyor; ama yaşananlar gösteriyor ki ders çıkarıldığı falan yok. Almanya’da aşırı sağcılar giderek illegal bir şekilde silahlanıyor. Ama hiçbir önlem alınmıyor. Hanau saldırısından birkaç ay önce de Halle’de bir sinagoga saldırı düzenlenmiş ve orada 2 kişi öldürülmüştü” ifadelerine yer verildi.

Konuşmalardan sonra, Hanau katliamında ölenlerin yakınlarının konuşmaları banttan dinletildi.  Daha sonra anıta çiçekler kondu. Yakılan mumlar “Hatırlamak değiştirmek demektir” yazısının üzerine yerleştirildi.

Polis, tören esnasında meydandan geçen yolları araç trafiğine kapatırken, anma törenine katılımın beklenenden çok olduğu görüldü.

Haber ve Fotoğraf: Mahmut Tosun/İHA/BERLİN

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Ahmet

    Devlet yaptirdi sonrada ortadan kaldirdi aptal olmayin

    Yanıtla
    +0
    -0