Hamburg’da gastronomi sektöründe yıldızlaşan yeni bir isim

Hamburg’da gastronomi sektöründe yıldızlaşan yeni bir isim

ABONE OL
00:32 - 23/06/2021 00:32
Hamburg’da gastronomi sektöründe yıldızlaşan yeni bir isim
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bu yazımda Almanya’ya iş göçü tarihinde, Gastronomi sektöründe iz bırakan başarılı iş insanları kervanına adını yazdıranlardan birisi olan Hasan Renkliçay ‘a değineceğim.

Kahramanmaraş’a bağlı bir köy olan Çiğli’den, Hamburg’a uzanan başarı öyküsünün kahramanı olan ve bugünlerde adından sıkça bahsettiren Hasan Renkliçay, 1988 yılında geldiği Almanya’da önce değişik farklı sektörlerde çalışır.

Şu anda Hamburg’da  biri Fabriclusstr. 91 adresindeki Karizma, diğeri Hamburg merkezinde bulunan Großneumarkt 24 adresinde Big Bull Steak House ismiyle hizmet veren iki mekâna sahip olan Renkliçay,” Bir Aşçının lezzetli yemek yapabilmesi için yetenek, bilgi ve deneyime sahip olması gereklidir. Özellikle steak tarzında hizmet verenlerin eti çok iyi tanımaları gerekir. Ben bu konuda eti çok iyi tanıdığımı belirtmek isterim. Bir anlamda etin profesörüyüm. Eti tanıdığın zaman ortaya çok iyi bir tat çıkar. Eti tanımayan, gastronomide başarılı olamaz” dedi.

O AYNI ZAMANDA İYİ BİR GURME

Gastronomi alanında Hamburg ve çevresinde adından başarıyla söz ettiren iş insanı Hasan Renkliçay’la Großneumarkt adresinde işlettiği Steakhaus Big Bull da keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz sohbet esnasında Hasbelkader gastronomi sektörüne bulaşmış bir kişi olarak edindiğim izlenim, kendisinin aşçılık ve işletmecilik yönünün yanında, iyi bir gurme özelliklerine de sahip olduğunu tespit ettim.

Dünya’nın en büyük mutfak ansiklopedisi, Larousse Gastronomi ‘de ise, Gurme karşılığında “yemeği seçmeyi ve keyfini çıkarmayı bilenleri tanımlayan sıfat” yazıyor.

Bu anlamada Hasan Renkliçay da aşçılığının yanı sıra, “Gurme” kısaca tat uzmanı, özelliklerine de sahiptir.  Gurmeyi tad bilir olarak tanımlamak da mümkündür. Gurmenin, gastronomi alanında bilgi düzeyi yüksek, yemek kültürü üst düzeye ulaşmış olması da gerekiyor.

Hasan Renkliçay; Yemeklerin pişirilmesi, sunumu, içinde kullanılan malzemeler, bir yemeğin tarihsel gelişimi ve dünya mutfakları üzerinde entelektüel bir birikimi sahiptir. O gelişmiş bir damak zevkine sahiptir ve yeme içme kültürüne karşı sonsuz bir merak içindedir. Yemeklerini titizlikle seçmekle birlikte, beceri ile hazırlanmış, ilginç yemekleri denemek konusunda da asla tutucu değildir.

EVSİZLERE ÜCRETSİZ YEMEK VERDİ!

İşlettiği iki restoranla Hamburg’da hizmet veren Hasan Renkliçay evsizlere ücretsiz yemek vermesiyle de bilinmektedir. Anadolu kültürünün bir parçası olan paylaşma duygusunu sosyal pratikte hayata geçiren Hasan Renkliçay, yüzlerce maddi imkânı olmayan aç insanı doyurmasıyla da kamuoyunda tanınmaktadır.

Hamburg’un Nusret’i lakabıyla da tanınan Hasan Renkliçay Steak üzerine ağırlıklı olarak Großneumarkt 24 adresinde Big Bull Steak House isimli mekânında 200 kişi kapasitesiyle hizmet verdiğini, “100 kişiyi içeride, 100 kişiyi ise terasta açık havada misafir edebiliyoruz. Genelde et türleri talep ediliyor. Bunun yanında balık, makarna çeşitlerimiz de mevcuttur. Ancak ağırlığımız steak üzerinedir” diye konuşmasını sürdürerek, daha çok Alman müşterilere hizmet verdiklerini ama, göçmen kökenli konukları da ağırladıklarını sözlerine ekleyerek, “kaliteye, damak tadına, servise önem tüm müşterilerimize kapımız açık.” dedi.

ETLER ÖZEL OLARAK ARJANTİN’DEN GELİYOR

“Bizim etlerimiz süt hayvanı değildir, özel olarak Arjantin’den geliyor. Diğer restoranımız olan Karizma ‘da daha çok ızgara çeşitleriyle sunumlar yapıyoruz” diyen iş adamı Hasan Renkliçay, “Fabriciusstraße 91 adresindeki Karizma Kebap’ta gril çeşitleri mevcut. Ama ağırlık olarak döner var.” dedi.

GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR TARZ VE EKOL

Hamburg’a Gastronomi sektörüne onun imzasını taşıyan yeni bir tarz ve ekolle birlikte bir zenginlik geldi. O üzerine giydiği kırmızı renkteki aşçı elbisesi ile, masalardaki müşterilerini tek tek dolaşarak ilgilenmekte ve müşteri memnuniyetini ön plana çıkartmaktadır.

Renkliçay son derece içten, samimi, güler yüzlü, sempatik tavırlarıyla müşterisinin gönlünü hoş tutmasını bilen, masalarda isteğe göre göre yaptığı canlı et pişirme şov performansı ile de göz doldurmaktadır.

Gastronomi alanında kendine has tarzıyla şimdiden adından başarıyla söz ettirip, ismini altın harflerle göç hikayesi tarihine yazdırmayı başaran Hasan Renkliçay ve ekibini bende bu sektörde geçmişte emek vermiş bir kişi olarak kutluyor ve daha nice üstün başarılar diliyorum.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.