Hamburg Türk Basın Birliği’nden Samsun çıkartması

Hamburg Türk Basın Birliği’nden Samsun çıkartması

ABONE OL
00:09 - 04/11/2023 00:09
Hamburg Türk Basın Birliği’nden Samsun çıkartması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg Türk Basın Birliğinden Başkan Mehmet Atak, yönetim kurulu üyeleri Bekir Tanrıkulu, Hurşit Köse, eski başkanlardan Erdal Altıntaş ile Rıza Atamtürk, üyeler: Hasan Akdoğan ve Ali Akdemir’den oluşan bir grup gazeteci mesleki bilgi, görgü, tecrübelerini arttırmak amacıyla 7. gerçekleştirdikleri geleneksel kültür gezilerinin Samsun ayağında bir dizi görüşmelere başladılar.

Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da ayak basarak milli mücadeleyi başlattığı, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Karadeniz’in en büyük ve en gelişmiş şehri olan Samsun’da, Hamburg Türk Basın Birliği ilk ziyaretini Samsun Gazeteciler Cemiyetine gerçekleştirdi.

HTBB’DEN SAMSUN GAZETECİLER CEMİYETİ ZİYARETİ

Hamburg Türk Basın Birliği üyelerinin uzun istişare ve görüşmeler sonucu gerçekleştirdiği Samsun iline ziyaretin ilk günündeki görüşme Samsun Gazeteciler Cemiyeti’nin salonunda gerçekleşti. Kısa yazılımı HTBB olan (Hamburg Türk Basın Birliği) üyelerini dernek lokalinde Gazeteciler Cemiyeti başkanı Yusuf Ziya Çakır ve üyeler kapıda karşıladılar.  Çok sıcak ve verimli bir ortamda geçen görüşmede her iki derneğin üyeleri karşılıklı olarak deneyim ve tecrübelerini bir birbirlerini aktardılar.

Aynı zamanda Küresel Gazeteciler Konseyi Yönetim kurulu üyesi olan Yusuf Ziya Çakır görüşmede, 17’si Samsun merkezde, 5’i ilçelerde olmak üzere, 22 gazetenin yayın hayatında olduğunu belirtti. Çakır ayrıca Samsun’da 50’ye yakın internet haber sitesi ve bir de uydu kanalı olduğunu dile getirerek „ Cemiyetimizin 300’e yakın üyesi vardır. Bunlardan 150’ye yakını basın kartı sahibidir. Bugün gazetecilik yapmak gerçekten zordur. Olumsuz koşullara rağmen bizler zoru başarmaya çalışıyoruz “dedi.

Konuşmasının devamında gazeteciler cemiyetinin kurulduğu 1987 yılından günümüze kadar hakka intikal eden kayıplarına değinerek dernek çalışmalarıyla ilgi detaylı bilgiler verdi. HTBB üyeleri de kendi birliklerinin kuruluşlarından günümüze kadar 13 yılı aşkın geçen süre içerisindeki çalışmalarıyla ilgili cemiyet üyelerine bilgi aktardılar.

Daha sonra karşılıklı olarak plaket sunumlarına geçildi. HTBB yönetim kurulu üyesi Bekir Tanrıkulu, Samsun Gazeteciler Cemiyeti başkanı Yusuf Ziya Çakır’a birlik adına bir plaket taktim etti. Cemiyet başkanı Çakır’ın HTBB Birliğine plaket verme töreninin ardından günün anısına birlikte hatıra fotoğrafları çekildi. Görüşmede Samsun Gazeteciler Cemiyetinden Fatih Çakır, Selçuk Kaya, Tufan İpek, Oktay Öztürk ve Murat Sandık yer aldılar.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DEMİR’İ ZİYARET

Hamburg Türk Basın Birliği üyelerinin bilgi, görgü ve deneyimlerini arttırmak üzere 7. Samsun iline gerçekleştirdikleri geleneksel kültür-tanıtım gezisinin ikinci durağı, Samsun Büyükşehir Belediye başkanı Mustafa Demir oldu.

Mustafa Demir Samsun’a gelen 1500 kişilik Astoria Grande adlı Rus Kruvaziyer gemisinin mürettebatıyla görüşmesinin ardından, Hamburg Türk Basın Birliği üyelerini makamında kabul etti. Görüşmede Hamburg Türk Basın Birliği başkanı Mehmet Atak ve 6 üyesinin dışında, Samsun Gazeteciler Cemiyeti başkanı Yusuf Ziya Çakır başkan yardımcısı Fatih Çakır ve CHP Atakum ilçesi ve Büyükşehir belediye meclis üyesi olan Hasan İpek’te yer aldı.

Hamburg Türk Basın Birliği üyelerine çok samimi ve içten açıklamalarda bulunan Demir, siyasetin uzun yıllardır içerisinde olduğunu, insana hizmet etmekten çok büyük mutluluk duyduğunu belirterek, „ Samsun’u dünyada beş büyük şehirden biri yapacağız. Samsun dünyada 300 kilometrelik alanı kapsayan sahil şekillendirmesi olan ender illerdendir. İnsanlar dünyanın dört bir yerinden Samsun’a akmağa başladı ve daha fazla bu akış sağlanacak. Yazın 300’e yakın gemi Samsun’a gelecek. Gazetecilere çok önem veriyoruz. İlimizde Gazeteciler Cemiyetine bir bina yapıp teslim edeceğiz “dedi. Hamburg Türk Basın Birliği başkanı Mehmet Atak’ın basın birliğini ve toplantıda hazır bulunan üyeleri taktim etmesinden sonra sorduğu, „tekrar önümüzdeki dönem aday olacak mısınız “şeklinde sorusuna ise, „bunu ben belirleyemem beni tekrar aday yaparlarsa olurum “diye yanıtladı.

SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ!

Konuşmasının son bölümünde Almanya’ya zaman zaman geldiğini belirterek, „Almanya’nın Kiel şehriyle kardeş şehiriz. Bu kapsamda ki faaliyetlere vakit buldukça katılıyorum. Samsun iliyle ilgili önemli kararları mecliste yüzde 90 muhalefetinde desteğini alarak alıyoruz. Sizler aracılığınızla yurt dışında yaşayan hemşerilerimize selam gönderiyoruz. Onları çok seviyoruz. Onların şehirlerinin kalkınmasına olacak desteklerini bekliyoruz. Bu şehir çok özel ve halkıda çok değerlidir “dedi.

BANDIRMA MÜZE GEMİSİ ZİYARETİ

Hamburg Türk Basın Birliği üyeleri Samsun ili gezisi kapsamında, limanda bulunan Bandırma Gemi Müzesini de ziyaret ederek gezdiler.

Müzede rehber olarak görev yapan Zeynel Abidin Diktere, HTBB üyelerine, müzeye olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek müzenin genç kuşağın da ilgi odağı haline geldiğini belirtti.

Tarihi Bandırma gemi müzesiyle ilgili olarak HTBB üyelerinin sorularını da cevaplandıran rehber Diktere, „ Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk‘ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a getiren gemidir. Gemi 1878 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley – Huston and Cardett tersanesinde yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir.

Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Trocadero adı altında 5 yıl çalıştırdı. 12 Aralık 1891 tarihinde gemi kaza sonucu batmış, aynı yıl içerisinde yüzdürülüp Kymi adı ile İstanbul Rama Derasimo firmasına satılarak İstanbul Limanına kayıt edilmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Samsun’a getirdikten sonra gemi yine posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında hizmet dışı bırakılmıştır. 1925 yılında gemi Bozmacı İlhami isimli Türk armatöre satılmış ve aynı armatör tarafından 4 ay içinde hurda olarak parçalanmıştır.

  Bandırma Vapuru’nun, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli yeri vardır. Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle ve mahiyeti ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuru ile gitmiştir. Mustafa Kemal Paşa, VI. Mehmed‘in buyruğuyla Osmanlı Ordusu’nun dağıtılması sürecini denetleme ve asayiş için görevlendirilmişti. Bunun üzerine 18 silah arkadaşıyla birlikte Samsun yoluna koyulmuştur.

1999 yılında Samsun’da vapurun birebir benzerinin inşa edilmesi projesi başlatılmış, 2001 yılında inşası tamamlanan vapur 18 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır.“ dedi.

Hamburg Türk Basın Birliği üyelerine ve müze ziyaretine katılan Samsun Gazeteciler Cemiyeti başkanı Yusuf Ziya Çakır, Cemiyet başkan yardımcısı Fatih Çakır ve Samsun Büyükşehir belediye meclis üyesi Hasan İpek’e keyifli ayrıntılı bilgi veren müze rehberi Zeynel Abidin Diktere teşekkür edilerek müze ziyareti sonunda hep birlikte hatıra fotoğrafları çekildi.

ha-ber.com/Haber: Ali Akdemir/Fotoğraflar: Hasan Akdoğan/Samsun

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.