Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da

Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da

ABONE OL
17:44 - 04/05/2024 17:44
Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns’ün dolaylı diplomasi yürütmek amacıyla bulunduğu Mısır’a, İsrail’le barış görüşmelerine yeniden başlamak üzere Hamas heyeti de ulaştı.

Mısır’ın devlet televizyonu Al-Qahera News TV kanalı da Hamas heyetinin Kahire’ye vardığını doğruladı.

Reuters haber ajansına konuşan Mısırlı bir güvenlik yetkilisi de Hamas’la yeniden başlayacak müzakerelerle ilgili olarak “Bugünkü sonuçlar farklı olacak. Birçok noktada anlaşmaya vardık ve geriye birkaç nokta kaldı” değerlendirmesini yaptı.

Yine Reuters haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili de “Bu kez işler daha iyi görünüyor ancak bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı İsrail’in bunun için gerekenleri sunup sunmadığına bağlı olacak” dedi.

Görüşmelerde bulunacak Hamas heyeti daha önce sağlanan ateşkese arabuluculuk eden Katar’daki Hamas’ın diplomatik merkezinden Mısır’a gitti.

Devam eden çatışmalar nedeniyle onbinlerce kişi hayatını kaybetti yüzbinlerce kişi de evlerinden oldu.

Öte yandan nispeten ılımlı açıklamalara rağmen İsrailli bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada “İsrail hiçbir koşulda rehinelerimizi serbest bırakma anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyecektir” diyerek İsrail’in temel pozisyonun değişmediğinin sinyalini verdi.

Hamas örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, çok az bir kısmı kamuoyuyla paylaşılan son anlaşma önerisini inceledikten sonra Kahire’ye “olumlu bir havada” gideceklerini belirtti. Sızan bilgilere göre İsrail, yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması ve çatışmaların haftalarca askıya alınması karşılığında 20 ila 33 rehinenin iadesini içeren şartlara ön onay verdi.

Bu durumda Gazze’de, İsrail’in bazılarının esaret altında öldüğünü söylediği ve Hamas’ın 7 Ekim saldırıları sırasında kaçırdığı yüz rehine kalacak. İsminin ya da uyruğunun açıklanmasını istemeyen bir kaynak da Reuters’a yaptığı açıklamada, rehinelerin iadesi için İsrail’in daha geniş tavizler vereceği ek bir anlaşma gerekebileceğini söyledi.

CIA Başkanı da Mısır’da

Mısırlı diplomatik kaynaklar CIA Direktörü William Burns’ün Cuma günü Kahire’ye geldiğini açıkladı. Burns, daha önceki ateşkes görüşmelerinde de yer almış ve Washington bu kez ilerleme kaydedilebileceğinin sinyalini vermişti. CIA kurumu, Burns’ün seyahat programı hakkında yorum yapmayı reddetti.

CIA Başkanı Burns dolaylı diploması için Mısır’da.

İsrail ve Hamas arasındaki savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde bin 200 kişinin öldüğü ve İsrail rakamlarına göre 252 kişinin rehin alındığı sınır ötesi bir baskın düzenlemesinin ardından başladı.

Gazze’deki sağlık bakanlığı verilerine göre 32’si son 24 saat içinde olmak üzere 34 bin 600’den fazla Filistinli öldürüldü ve 77 binden fazla kişi de yaralandı.

VOA tarafından geçilen Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için Mısır’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.