Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti

Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti

ABONE OL
23:14 - 19/07/2022 23:14
Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı temyiz başvurusuna başsavcılık itiraz etti. Başsavcı Elizabeth B. Prelogar, Anayasa Mahkemesi’nin itiraz için tanıdığı son gün olan 18 Temmuz tarihinde 25 sayfalık bir itiraz dilekçesi sundu. Bugün dava dosyasının kayıtlarına geçen dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nden Halkbank’ın temyiz talebinin reddi istendi.

Başsavcılık, ABD’de dahil ticari faaliyetleri olan Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına girmediğini, daha önce alınan mahkeme kararlarının da bu yönde olduğu belirtilerek, “Halkbank, Amerikan yasaları çerçevesinde bölge mahkemelerinde yargılanabilir” ifadesini kullandı.

“Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası zırh gibi kullanılmamalı”

Başsavcılık, Halkbank’ın daha önce yaptığı başvuruda eski davalardan örnekler verip, kendilerinin de “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olduğu iddialarına da yanıt verdi.

Halkbank’ın örnek gösterdiği eski davalarda alınan kararlarla kıyaslandığında durumun farklı olduğu belirtildi.

Başsavcılık, Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına girmediğini, bu yasanın ticari faaliyet yaparken bir zırh gibi kullanılmaması gerektiğini savundu.

Başsavcılık, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” “bir zırh gibi” çeşitli uluslararası bankalar, havayolu şirketleri, yazılım şirketleri tarafından kullanılamayacağının altını çizdi.

“Halkbank’ın temyiz başvuruları kabul edilmedi”

Başsavcılık, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nin Halkbank’ı, ABD Hazine Bakanlığı’nın yasal görevlerini engellemek için komplo kurmakla suçladığını, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) ihlal etmek için komplo kurmaktan, banka dolandırıcılığı için komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak için komplo kurmaktan mahkum ettiğini hatırlattı.

Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına girdiği iddiasıyla “iddianamenin düşürülmesi” talebinin hem New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, hem de İstinaf Mahkemesine yapılan temyiz başvurusunda reddedildiği belirtildi.

“Halkbank yaptırımları delmek için hazırlanan büyük bir planın parçası oldu”

Başsavcılığın dilekçesinde, Halkbank’ın ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarından kaçmak için hazırlanan büyük bir planın parçası olmakla suçlandığı belirtildi.

Halkbank’ı, çoğunluk hisseleri Türkiye Hükümeti’ne ait bir ticari banka olarak tanımlayan başsavcılık, “Milyarlarca dolar aklamak için ABD yasalarını ihlal ettiler. ABD finans sisteminden geçen en az bir milyar dolar tutarında para transferleri gerçekleştirdiler. İran petrol ve gazının satış gelirlerinin İran Hükümeti yararına altın satın almak için kullanılmasına izin verdiler. İranlı müşteriler tarafından gıda ve ilaç alımları gibi görünerek sahtekarlıkla tasarlanmış belgeler hazırlandı. İran Hükümetine karşı belirli yaptırımların sözde “insani istisna” kapsamına giriyormuş gibi görünen işlemler yaptılar ancak İran’a tek bir insani yardım kapsamında gıda sevkiyatı yapılmadı. Sadece kağıt üzerinde gıda gönderme işlemleri yaptılar. Halkbank, tüm bu yasadışı işlemlere aracılık etti” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Halkbank Temyiz Talebine Başsavcı İtiraz Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.