Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı?

Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı?

ABONE OL
23:09 - 14/02/2022 23:09
Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Temel gıda maddelerinde uygulanacak Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesiyle birlikte gıdadaki KDV indirimleri bugünden itibaren geçerli olmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında, temel gıdada KDV indirimini fiyatlara yansıtmayanlarla ilgili olarak “Bu konuyla ilgili gerek Hazine ve Maliye Bakanım, gerek Ticaret Bakanım açıklamalarını yaptılar. Kurduğumuz denetim ekipleri ile beraber attığımız bu adımlara karşı ters adımlar atanlara karşılık şiddetli cezai müeyyideyi uygulayacağız. Vatandaşımızı ezmeye, arzu edilmeyen süreci işletenlere karşı müeyyidelerimiz ağır olacaktır” ifadelerini kullandı.

Peki tüketiciler temel gıda maddelerindeki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini nasıl karşıladı? İndirim oranını yeterli buluyorlar mı? İndirimin etiket fiyatlarına yansıyacağını düşünüyorlar mı? VOA Türkçe, İstanbul ve Ankara’da yaşayanların konu hakkında görüşlerini aldı.

“İndirim yeterli değil”

Yapılan indirimin yeterli olmadığını ifade eden emekli memur Nadide Kaya, “Hayat pahalılığı çok zor. Eskiden her şey daha iyiydi. En azından her şey daha ucuz olduğu için daha mutlu yaşıyorduk. Maalesef şu anda çok üzgünüz. Hiçbir şeye para yetiştiremiyoruz. İndirimin biraz daha fazla yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Yaramıza merhem olmaz”

Gülsen Karaer de yüksek fiyatlar karşısında yapılan KDV indiriminin yeterli olmayacağı görüşünde. Karaer, “Bu indirim yaramıza merhem olmaz çünkü gerçekten her şey o kadar pahalı ki daha önceden 100 lirayla bir evin günlük yemeğini alabiliyorduk. Ama şu anda açlık sınırı 5000 lira olmuş, asgari ücret 4250 lira ama yetmiyor. Hele ki iki çocuklu birisi olarak, benim iki çocuğum var mesela; kitapları olsun, yiyecek içecek olsun, önceden çocuğuma istediğini alabiliyordum ama şimdi her şeyi düşünerek alıyoruz. İhtiyaçtan öteye gidemiyoruz ki yeri geliyor ihtiyacımızı bile karşılayamadığımız zamanlar olabiliyor” dedi.

“Küçük indirimlerle bütçenin düzelmesi mümkün değil”

Emekli Tuncay Ersoy, “Devlet fedakarlık yapıyor. Bizler bunun farkındayız ama böyle küçük indirimlerle bütçenin düzelmesi mümkün değil. Benzine her hafta zam geliyor. Doğalgaz deseniz yüzde 100’ün üzerinde arttı. Elektrik de aynı şekilde. Bunlar temel ihtiyaçlar. Kış gününde de insanlar bunları kullanmak zorunda. Bu sebeple adaletsizlik ve dengesizlik bana göre burada başlıyor. Çünkü emekli maaşları ciddi anlamda zam görseydi bu bahsettiğim elektrik ve doğalgaz zamlarını halk karşılayabilirdi ama şu anda karşılayamıyor”dedi.

“İndirim olduğunu düşünmüyorum”

Ankara’da yaşayan bir üniversite öğrencisi, fiyatlarda indirim değil daha çok artış olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Pek de indirim olduğunu düşünmüyorum. Herkesin çok sıkıntı çektiği bir dönemdeyiz. Umarım eskiye daha iyi bir şekilde döneriz” dedi.

Emekli bir vatandaş, KDV indiriminin fiyatlara yansıyacağını umduğunu ancak Türkiye’de ürünleri yöneten tekellerin olduğunu, bundan dolayı da fiyat indirimlerinin etiketlere yansımayabileceğini söyledi.

Alışverişten yeni döndüğünü ifade eden bir başka vatandaş, “Hepsi hikaye. 2 tane domates, iki tane patates aldım 38 TL. Artık hiçbir şey alınmıyor. Biz orta halliyiz, fakir fukara ne yapsın? İndirim yapıldığına inanmıyorum. Bir dolmuş parası 5 TL, ekmek 5 TL. 1986’dan beri Bahçelievler’de yaşıyorum manavda dışarı atılanları seçenini görmemiştim. Bu sene herkes oradan seçiyor, onlar bile ateş pahası” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Halk KDV İndirimini Nasıl Karşıladı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.