Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi

Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi

ABONE OL
23:00 - 20/11/2023 23:00
Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın (Türkiye Ulusal Ajansı) 2022 yılı Sayıştay denetim raporları ile 2022 yılı kesin hesabı ve 2024 yılı gider bütçeleri hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yaptı.

ABD yönetimiyle temasların yıl boyunca sürdüğünü dile getiren Hakan Fidan bu görüşmelerle ilgili, “Amerika’nın PKK-YPG ile yaptığı işbirliğinin, FETÖ’nün Amerika’daki varlığının ve tek taraflı yaptırımların müttefiklik ruhu ile bağdaşmadığını güçlü bir şekilde tekrar vurguladık” dedi.

Fidan, “Maalesef bazı ülkeler DEAŞ ile mücadele kisvesi altında PKK-YPG terör örgütüne desteğini sürdürmektedir. Bunun stratejik bir hata olduğunu ve DEAŞ (IŞİD) ile mücadelede meşru ortaklara güvenmelerinin esas olduğunu defaatle vurguluyoruz“ diye konuştu.

“ABD’nin, Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan etkileyen konulardaki yanlış tutumunu düzeltecek somut adımlar atması gerektiğinin” defalarca belirtildiğini söyleyen Fidan, “Bu bağlamda, F-16 tedarik ve modernizasyon talebimizin herhangi bir koşul ve sınırlama olmaksızın bir an önce sonuçlandırılması yönündeki beklentimizi her seviyede gündeme getirdik” dedi.

Fidan, ABD ile Türkiye’nin ortak çıkarlara sahip olduğu birçok bölgesel ve küresel meselede işbirliğine de devam ettiklerini kaydetti.

“PKK-YPG terör örgütüyle mücadelemizde üçüncü taraflara uyarılarımızı yapıyoruz”

Fidan, terör örgütlerinin etki alanlarını genişlettiğini, faaliyet kapasitelerini teknolojik gelişmeleri kapsayacak şekilde zenginleştirdiğini belirterek, “Gerek ülkemize gerek bölgemize yönelik en ciddi tehditlerden birini oluşturmaya devam eden PKK-YPG terör örgütüyle mücadelemizde üçüncü taraflara uyarılarımızı yapıyor ve gereken adımları atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz” dedi.

Bakan Fidan, AB ve ABD’nin de terör listesinde bulunan PKK’nın Irak’taki varlığı ve örgütün uzantılarıyla mücadeleyi hız kesmeden sürdürdüklerini, gerekli gördükleri güvenlik önlemlerini uygulamakta bir an için tereddüt etmediklerini de söyledi.

“FETÖ terör örgütünün yurtdışı faaliyetlerinin yakından takip edildiğini ve bu örgütün aynı zamanda bir istihbarat ve suç şebekesi olduğu gerçeğinin muhataplara aktarıldığını” dile getiren Fidan, IŞİD ile mücadelede ülke içinde ve dışında önemli operasyonlar gerçekleştirildiğini vurguladı.

Fidan, “FETÖ”nün Afrika’da artan faaliyetlerinin ve Afganistan’daki varlığının uluslararası aktörlerle işbirliği halinde takip edildiğini söyledi.

“Bugüne kadar 170 vatandaşımız ve yakınlarının Gazze’den çıkışı sağlanmıştır”

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaları da gündeme getiren Fidan, “Hamas’ı yok etme adına Gazze’nin topyekun hedef alınması, hastanelerin, okulların, camilerin bombalanması karşısında sessiz kalamayız” diye konuştu.

“Türkiye, devam eden katliamın durması, vahşetin son bulması ve bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmaması adına krizin ilk gününden bu yana yoğun bir diplomasi trafiği içerisindedir” ifadesini kullanan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve Filistin Yönetimi liderleri dahil birçok tarafla temaslarda bulunduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde “İsrail saldırılarının bir an önce durdurulması, iki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi” mesajının verildiğini söyledi.

Bölge ülkelerinin tek sesle İsrail’e tepki göstermelerinin İsrail üzerinde kolektif baskı uygulanması bakımından önemli olduğu değerlendirmesinde bulunan Fidan, “Şimdiye kadar 11 uçak dolusu insani yardım malzemesini Gazze’ye ulaştırmak üzere Mısır’a göndermiş bulunuyoruz. Sahra hastaneleri, tıbbi ekipman, ilaç ve diğer yardım malzemeleriyle dolu büyük bir gemimiz de Mısır’a ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

“Aynı zamanda bugüne kadar 170 vatandaşımız ve yakınlarının Gazze’den çıkışı sağlanmıştır” diyen Fidan, 983 Türk vatandaşının ve aile yakınlarının Gazze’den tahliyesi için İsrail ve Mısır makamlarıyla teması sürdürdüklerini de belirtti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden beklentileri

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) sürecine de değinen Fidan, bu ilişkilerin somut ve olumlu gündem temelinde ilerletilmesinin önemini vurgulayarak, Türkiye’nin, üyelik hedefine bağlılığını koruduğunu, her alanda işbirliği ve diyaloğu geliştirmek için yapıcı politikalar izlemeye devam ettiğini söyledi.

Fidan, birliğin zaman zaman “stratejik vizyon sergilemekten uzak olduğunu”, son olarak AB Komisyonu’nun 2023 Türkiye Raporu örneğinde gördüklerini dile getirerek, “Karşı karşıya olduğumuz meydan okumalar, Türkiye-AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin dar görüşlü çıkar arayışlarına indirgenemeyecek kadar stratejik olduğunu göstermektedir. AB’den temel beklentimiz, aramızdaki işbirliğine ve somut üyelik sürecimize yeniden ivme kazandıracak somut ve anlamlı adımlar atmasıdır” diye konuştu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması çabaları

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı’nın bölgesel ve küresel etkilerinin azaltılmasına yönelik çabalarını bu yıl da hız kesmeden sürdürdüklerini belirten Fidan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Fidan, “Rusya ile muhafaza ettiğimiz doğrudan iletişim kanallarından istifadeyle savaşın adil barış temelinde sonuçlanması için çabalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

“Kıbrıs konusunda müzakereler iki toplum arasında değil iki devlet arasında olmalı”

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarlarını hassasiyetle korumayı sürdüreceklerini söyleyen Fidan, Kıbrıs meselesine de değindi.

Bakan Fidan, “Meselenin adadaki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözüme kavuşturulmasının anahtarı Kıbrıs Türk halkının özden gelen hakları olan egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesidir. Şayet bir müzakere olacaksa bu iki toplum arasında değil iki devlet arasında olacak, müzakere masasına oturmadan önce iki tarafın da statüleri eşitlenecektir” diye konuştu.

Yunanistan ile mevcut diyalog mekanizmalarını yeniden canlandırdıklarını kaydeden Fidan, 7 Aralık’ta Atina’da düzenlenmesi kararlaştırılan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı için hazırlıkları sürdürdüklerini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hakan Fidan’dan ABD’ye “PKK ve FETÖ” eleştirisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.