“Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak”

“Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak”

ABONE OL
12:31 - 15/11/2022 12:31
“Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de muhalefet cephesindeki altı lider, başörtüsüne güvence gerekçesiyle AKP’nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Kamuoyunun açıkça bilmesini isteriz ki temel hak ve özgürlüklerin siyasi bir kavga konusu olmasına izin vermeyeceğiz” mesajını verdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın evsahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bugünkü sekizinci toplantısı da ortak açıklamayla sonuçlandı.

Liderler, iktidar cephesince ileri sürülmekte olan “masa dağılacak” görüşüne karşı, “Altılı Masa’nın ortak adayı 13. Cumhurbaşkanı olacak ve parlamentoda ulaşacağımız büyük bir çoğunlukla en kısa zamanda Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçerek Anayasa’dan ve milletten kopmuş bu otoriter yönetime son vererek milletimizi özgür ve müreffeh yarınlara kavuşturacağız” açıklamasıyla ortak Cumhurbaşkanı adayı kararlılığını vurguladı. Liderler, “altılı masa” işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde dokuzuncu toplantı için 28 Kasım’da buluşacaklarını açıkladı.

Liderler, AKP adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın 2 Kasım’da Meclis’te grubu olan siyasi partilerden destek talebinde bulunduğu başörtüsü serbestliğine güvence sağlanması ve aileyi koruma gerekçeli anayasa değişikliği teklifini değerlendirdi.

Bu kapsamda ortak açıklamada, “Kamuoyunun açıkça bilmesini isteriz ki temel hak ve özgürlüklerin siyasi bir kavga konusu olmasına izin vermeyeceğiz. Anayasayı ve hukuk devletini yok sayan ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini kendi tasarrufunda gören bir iktidarın vaatlerinin kimseye güven veremeyeceğinin bilincindeyiz. Bizler Anayasa’yı, temel hak ve özgürlükleri parçalanamaz bir bütün olarak görüyoruz. Yarının Türkiye’sinde hiç kimse düşüncesinden ve inancından, özellikle hiçbir kadın kıyafetinden ve giyim tarzından dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacaktır. Bizler, toplumun bir kesimini siyasi rehine gibi kendi saflarında tutmaya ve özgürlüklerinin ellerinden alınmasıyla tehdit etmeye kalkışan bu çarpık siyasi anlayışa son vereceğiz” denildi.

Muhalefet cephesince başörtüsü meselesine “temel haklar” olarak bakılması itibariyle 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler’in yanı sıra “üçüncü sandık” şeklinde anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasına sıcak bakılmadığı vurgulandı.

Hüseyin Baş: “Gençler kafalarına koyduklarını yaparlar”

Liderler, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın masaya katılması talebine ilişkinse, genişlemeyle ilgili önerileri görüştüklerini belirterek, “altılı masa zemininde” devam kararı aldı. Açıklamada, BTP’den söz edilmeksizin “Bizler toplumu en geniş yelpazede temsil eden ve 85 milyon vatandaşımızın tamamını kucaklayan bir anlayışla 12 Şubat 2022’de tarihi bir ilke imza attık. Belirlediğimiz ortak ilke ve değerler zemininde beraber çalışma kültürü oluşturduk. Çalışmalarımızı planlı ve programlı bir biçimde sürdürüyoruz. Altı siyasi parti olarak bu çalışmalarda büyük bir mesafe kaydettik ve bundan sonraki süreçte de Altılı Masa zemininde en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlamaya odaklandık” ifadesi kullanıldı.

Hüseyin Baş’ın mesela İyi Parti listesinden Trabzon milletvekilliği gibi seçeneklere ise sıcak bakıldığı öğrenildi.

BTP lideri Hüseyin Baş ise, altılı masa açıklamasının ardından Manchester United futbol takımının oyuncusu Cristiano Ronaldo’ya ait bir fotoğrafı “Sakin” notuyla sosyal medya hesabından paylaştı. Sonrasında Baş, altılı masaya açıklama ifadesiyle, “Gençleri iyi tanıyın, kafalarına bir şey koyduklarında yaparlar. Biz yine de iktidarın seçimi kazanamaması için elimizden geleni yapacağız” mesajını verdi.

Anayasa taslağı bitti, sıra seçim ve siyasi ahlak çalışmasında

Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş amaçlı anayasa değişikliğini tamamladığını kaydeden liderler, bu anayasa değişikliği taslağını 28 Kasım’da paylaşacaklarını bildirdi.

Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu da gün boyu DEVA Genel Merkezi’nde çalıştı. Bu kapsamda, Muharrem Erkek (CHP), Mustafa Yeneroğlu (DEVA), Serhan Yücel (Demokrat Parti), Serap Yazıcı (Gelecek Partisi), Uğur Poyraz (İyi Parti), Bülent Kaya (Saadet Partisi), yasal değişiklikler üzerinde çalışmaya başladı. Komisyon’un artık seçim mevzuatı, Siyasi Partiler Kanunu ile Siyasi Ahlak Yasası üzerinde çalışmalara geçtiği öğrenildi.

“Orta direk yok olmaktadır” denilerek reform vurgusu yapıldı

Liderlerce ortak açıklamada, Türkiye’nin ekonomi gündemi de vurgulanarak, “Gerçekçi ve güven duyulan adımlarla sorunları kalıcı biçimde çözmek yerine gerçekleri gizleme peşinde olan iktidar, ülkemizi tarihin en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya bırakmıştır. Gıda, enerji, barınma, öğrenci, çocuk, emekli ve çalışan yoksulluğu görülmemiş derecede derinleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Kur Korumalı Mevduat, arka kapı döviz satışları, döviz cinsi borçlanma ve garantiler gibi uygulamalar haksız gelir ve servet transferini körüklemekte, gelir dağılımı her geçen gün daha da bozulmakta ve orta direk yok olmaktadır. Altılı Masa olarak bu adaletsiz ve çarpık düzene son verecek; enflasyonun tek haneye indirildiği, alım gücünün yükseltildiği, insan onuruna yaraşır gelir sağlayan istihdam artışlarının gerçekleştirildiği, yoksulluğun ortadan kaldırıldığı, sosyal adaletin sağlanarak toplumun tüm kesimlerinin refahtan adil bir şekilde pay aldığı kapsayıcı bir ekonomi inşa edeceğiz. Bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştireceğimiz tüm reformları kamuoyuna açıklayacağımız Ortak Politikalar Metni ile ortaya koyacağız” denildi.

Bu metin içinse Ortak Politikalar Komisyonu (Ortak Çalışma Grubu) da bugün toplantı halindeydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İyi Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin’in toplantısında hızlıca ortak politikalarda ilerleme sağlanmaya başlandığı öğrenildi.

Liderlerce yapılan açıklamada ise, “Bir önceki toplantımızda (2 Ekim’de) kurulmasına karar verdiğimiz Ortak Çalışma Grubu, temel politika alanlarında (9 ana, 60 alt başlık altında) yürüttüğü çalışmada önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu çalışma ile ülkemizin içinde bulunduğu sorunların hızlı ve kalıcı biçimde çözülmesi için atılması gereken somut adımları ortaya koyacak, belirlenecek ortak hedefleri, politikaları ve projeleri ortak taahhütlerimiz olarak büyük bir kararlılıkla gerçekleştireceğiz” denildi.

İletişim Komisyonu’nu etkinleştirme vurgusu da yapıldı

Liderler, altı siyasi parti arasında “masa dağılacak” gibi söylemlere yol açılmaması ve iletişim kazaları olmaması için İletişim Komisyonu’nun etkin olmasına da karar verdi. Ortak açıklamada, “İletişim Komisyonu, ortak komisyonlarımızın rapor ve çalışmalarını kamuoyuna daha güçlü biçimde duyuracak hazırlıkları yürütmektedir. Altılı Masa’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Anayasa çalışmasının milletimize daha etkili bir biçimde sunulması için ülke genelinde ortak programlar tertiplenmesi kararını aldık. Türkiye’nin yarınlarının inşası için yapılan çalışmalar kamuoyu tarafından www.altilimasa.biz isimli web sitesinden takip edilebilir” denildi.

AKP-MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle hayata geçirdiği ancak basın meslek örgütlerince “sansür yasası” olarak yorumlanan medya ve sosyal medya alanına yönelik yasa da altılı masa gündemindeydi. Açıklamada, “Sansür yasasıyla gerçeği dahi kendi tekeline almaya çalışan, basını susturan, sivil toplumu ve sosyal medyayı tehdit olarak gören, demokrasinin nefes borusu olan düşünce ve ifade özgürlüğünü ayaklar altına alan bu otoriter yönetim anlayışına hep birlikte son vereceğiz” mesajı paylaşıldı.

VOA tarafından geçilen “Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hak ve Özgürlükler Siyasi Kavga Konusu Olmayacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.