“Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir”

“Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir”

ABONE OL
21:47 - 12/03/2024 21:47
“Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’li havayolu şirketleri Salı günü yaptıkları açıklamada, Boeing’in jet teslimatlarındaki gecikmeler nedeniyle kapasite arttırma planlarının tehlikeye girdiği uyarısında bulundu.

Havayolu endüstrisi, Boeing’in üretim sorunları nedeniyle bu yılki teslimat beklentilerini düşürdü ve bu da rekor seviyedeki seyahat talebini karşılama çabalarını zorlaştırdı.

Boeing, 5 Ocak’ta uçağın orta bölümünde yer alan çıkış kapısının uçuş sırasında kopması nedeniyle, üretim sürecindeki güvenlik ve kalite standartlarının araştırıldığı ağır bir yasal inceleme altında.

Havayolu şirketi United Airlines’ın CEO’su Scott Kirby, J.P. Morgan tarafından düzenlenen bir konferansta, pilot alımının iki ay süreyle durdurulduğu açıklamasından bir hafta sonra bu kez de, “Boeing teslimatları bu yıl çok gecikecek” dedi.

Southwest Airlines daha az sayıda teslimat bekliyor

Rakip havayolu şirketi Southwest Airlines da Salı günü yaptığı açıklamada, Boeing’den bu yıl daha önce tahmin edilenden yüzde 42 daha az MAX teslimatı beklediğini ve bunun muhtemelen 2024 kapasitesinde bir kesintiye neden olacağını söyledi.

Southwest, Ocak ayında ilk kez gecikmeleri işaret ettikten sonra bu yıl ikinci kez teslimat tahminini düşürdü ve bu da sabah erken saatlerdeki işlemlerde hisselerinin yüzde 13 düşmesine neden oldu.

İlk gecikme, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Boeing’in 737 MAX üretimini arttırmasını yasaklamasının ardından, bu kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin bir takvim belirtilmeden duyuruldu.

Havayolu şirketlerinin yöneticileri, artan denetim ve yasal incelemelerle karşı karşıya olan Boeing’e desteklerini açıkça ifade etti; ancak havayolu şirketlerinin müşteri talebini karşılama kabiliyetini etkilemeye başlayan sorunlardan dolayı tepkilerini de kapalı kapılar ardında dile getirdi.

Havayolu şirketlerinin birikmiş siparişleri, bu siparişleri küresel çapta diğer tek büyük ticari uçak üreticisi olan rakip Airbus’a kaydırmasını zorlaştırıyor.

Southwest Salı günü yaptığı açıklamada, Boeing’in havayolu şirketine 2024 yılında tamamı MAX 8 varyantı olacak 46 jet satın almasını teklif ettiğini belirtti. Şirketin daha önce daha küçük MAX 7 varyantını içeren 79 jeti teslim alması bekleniyordu.

ABD’nin en büyük iç hat taşıyıcısı konumunda olan şirket, sertifikasyon gecikmelerine takılan MAX 7 jetinin 2024 yılında teslim edilmesini beklemediğini söyledi.

Havayolu şirketi, 2024’ün ikinci yarısı için kapasite azaltma ve “programları yeniden optimize etme” ihtiyacı nedeniyle, Southwest’in tüm yıl kapasite planlarını bir tam puan düşürmek zorunda kalacağını açıkladı.

Alaska Havayolları: “2024 kapasite planlarımız hala değişken”

Havada kabin kapısı kopan 737 MAX 9 jetini kullanan Alaska Havayolları ise Boeing krizi nedeniyle 2024 kapasite planlarının hala değişken olduğunu açıkladı. Alaska’nın hisselerinde yüzde 1 oranında artış görüldü.

United hisseleriyse yaklaşık yüzde 3,5 değer kaybetti.

Boeing hisseleri, New York Times’ın 737 MAX üretimine yönelik son FAA denetiminde çok sayıda sorun tespit edildiğini bildirmesinin ardından yüzde 4 değer kaybetti.

United, Boeing’in MAX 7’den sonra sertifikalandırılması beklenen daha büyük 737 MAX 10’un teslimatındaki gecikmelerin yarattığı potansiyel boşluğu doldurmak için daha fazla A321neo jeti satın almak üzere Airbus’a başvurdu.

United Havayolları’nın CEO’su Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, “MAX 10’un ne zaman sertifika alacağını söylemek mümkün değil” dedi.

Kirby, havayolu şirketinin Airbus uçakları için fazla ödeme yapmayacağını da sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen “Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Güvenlik krizi sebebiyle Boeing teslimatlarında daha fazla gecikme yaşanabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.