Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler

Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler

ABONE OL
16:06 - 18/10/2023 16:06
Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Birleşmiş Milletler’de yoğun diplomasi trafiği yaşanıyor.

Gözler, 7 Ekim’de Hamad’ın İsrail’e saldırmasının ardından 12’nci gününe giren krizde ne bir kınama ne de bir ateşkes kararı aldığı için eleştirilerin odağı olan BM Güvenlik Konseyi’nde.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’nın talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün yerel saatle 10.00’da acilen toplanacak. Toplantı öncesinde BM’de başta konsey üyesi ülkelerin daimi temsilcileri olmak üzere bir karar çıkması konusunda yoğun diplomatik temaslar yapıldı.

Güvenlik Konseyi’nde Brezilya’nın Gazze’ye insani yardımın sağlanması için çatışmalara “insani ara’’ verilmesini talep eden karar tasarısı oylanacak.

Tasarıda Rusya’nın bir önceki karar tasarısında yer almayan Hamas’ın kınanmasıyla ilgili bir madde de yer alıyor. Ancak bu kez de 12 gün Gazze’ye saldırılar düzenleyen İsrail kınanmıyor.

BM’de daimi temsilciler karar tasarısına İsrail’in kınanması ve El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen saldırının da kınanması yönünde yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Guterres ateşkes çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri, Çin’deki temaslarının ardından yarın Mısır’da olacak. Guterres’in Mısır ziyaretine BM’nin başta insani yardım olmak üzere çok sayıda üst düzey yöneticisi de eşlik edecek.

Guterres’in temaslarının önceliği, insani yardımın güvenli bir şekilde Gazze’deki Filistinliler’e ulaştırılması olacak. Guterres’in temaslarına gerekirse Ürdün’de devam edebileceği belirtiliyor.
Guterres, Çin ziyaretinin son gününde düzenlediği basın toplantısında Gazze’deki insani dramı vurguladı, ateşkes çağrısında bulundu.

Genel Sekterer Guterres,“Pekin’e gelmeden hemen önce iki acil insani çağrıda bulundum. Rehinelerin derhal koşulsuz olarak serbest bırakılması için Hamas’a çağrı yaptım. İsrail’e de, büyük bir çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Gazze halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardımın erişimine derhal izin verilmesi çağrıda bulundum’’ dedi.

“Bu saldırılar Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez’’

Guterres, İsrail’in Gazze’ye yönelik 12 gündür süren saldırıları konusuna, “Hamas’ın 7 Ekim’de sivillere karşı gerçekleştirdiği ve derhal kınadığım terör eylemlerini haklı gösteremezler. Bu saldırılar Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez. İki insani çağrımın her birinin kendi içinde bir değeri var. Bunlar pazarlık kozu değil. Bunlar kesinlikle yapılması gereken doğru şeylerdir. Gazze’deki El Ehli hastanesinde, bugün erken saatlerde şiddetle kınadığım bir saldırı sonucu öldürülen yüzlerce insanın durumu beni dehşete düşürdü. İki çağrımı gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve tanık olduğumuz insani acıyı hafifletmek için yeterli zaman ve alan sağlamak amacıyla acil insani ateşkes çağrısında bulunuyorum. Çok fazla hayat var ve tüm bölgenin kaderi tehlikede “dedi

Volker Turk: “Sorumlular hesap vermeli’’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, “Gazze Şehri’ndeki El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen büyük saldırıda hastalar, sağlık çalışanları hastaneye ve çevresine sığınan aileler de dahil olmak üzere yüzlerce kişi korkunç bir şekilde öldürüldü. Bu kesinlikle kabul edilemez. Hastaneler kutsaldır, ne pahasına olursa olsun korunmaları gerekir. Bu katliamın gerçek boyutunu henüz bilmiyoruz ancak, şiddetin ve cinayetlerin bir an önce durdurulması gerekiyor. Tüm devletler bu korkunç duruma son vermek için ellerinden geleni yapmalıdır. Siviller korunmalı ve acil olarak insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına izin verilmelidir. Sorumlulardan hesap sorulmalı’’ dedi.

“Artık hastaneler bile güvenli değil’’

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze Temsilcisi Dr. Richard Peeperkorn, İsrail saldırılarından kaçan insanların hastanelere sığındıklarını belirterek, “Hastanelere güvenli yerler olduklarını düşündükleri için gidiyorlar. Artık hastane bile güvenli bir yer değil’’ dedi.

Sahadaki gözlemlerini de paylaşan Peeperkorn, “Gazze’de gıda, su, kritik ilaçlar ve sağlık malzemeleri tükeniyor. Buradaki 35 hastaneden 4’ü saldırılarda hedef olup ağır hasar aldı. Bu hastaneler çalışamaz durumda. 22 UNRWA’ya bağlı sağlık merkezinin yalnızca sekizi kısmen işlev görmekte” şeklinde konuştu.

Peeperkorn, tüm hastanelerin, özellikle de en büyüklerinin, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere temel malzeme ve ilaç sıkıntısı çektiğini bildirdi. Kan bankalarının yalnızca bir haftalık stokları kaldığını belirterek, “Enfeksiyonlardan kaçınmak için tüm temel ilaçların yanı sıra temizlik malzemeleri, hijyen malzemeleri gibi basit şeyler bile eksik. Halihazırda hastanelerde, önemli hastanelerde bu nedenle çok sayıda enfeksiyon ve enfekte hasta görülüyor” diye konuştu.

Mansur:’’BM Güvenlik Konseyi ateşkesi sağlamalı’’

Saldırı sonrasında Filistinli BM Temsilcisi Riyad Mansur, BM Arap Grubu üyesi 22 ülkenin temsilcileriyle ortak basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden’a yaptığı çağrıda, “İsrail’e artık yeter diyebilecek kapasitedesiniz. Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yönelik bu katliamı durdurmak zorundasınız. Saldırılar dursun. İnsani yardım gerçekleşsin. 2 milyon Filistinli’yi yerinden edip Ürdün yönüne itmeyin’’ dedi.

Mansur, “Eğer BM Güvenlik Konseyi dün çatışmayı durdurabilseydi, halkımıza yönelik bu suç işlenemezdi. BM Güvenlik Konseyi’nin artık uyanması gerekiyor. BM’nin sadece bu suçu kınamaması yetmez, acilen ateşkesi sağlaması gerekir’’ dedi.

“Netanyahu bir yalancı’’

Mansur, Mısır’ın vurguladığı siyasi ufkun başlatılabileceğinin altını çizerek, “İki devletli çözüm konusunda küresel uzlaşıyı hayata geçirecek bir siyasi sürece ihtiyacımız var’’ dedi.
Mansour, bir gazetecinin İsrail Başbakanı Netenyahu’nun hastaneye saldırıyı İslami Cihat’ın yaptığı iddiasıyla ilgili sorusunu da “O bir yalancı. Sözcüsü bu hastanenin çevresinde Hamas’a ait bir üs olduğunu düşünerek saldırıyı İsrail’in
yaptığını belirten tweet attı ve ardından o tweet’i sildi. O tweet’in bir kopyası elimizde var. İsrail ordusunun sözcüsü yaklaşık bir hafta önce hastaneleri boşaltın dediği bir açıklama yaptı. Bu suçun sorumlusu onlar’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres’ten ateşkes çağrısı, Birleşmiş Milletler’de sıcak saatler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.