Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi

Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi

ABONE OL
23:13 - 05/02/2024 23:13
Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) bazı çalışanlarının 7 Ekim’de Hamas ve bazı Filistinli gurupların İsrail’e yönelik terör saldırılarına karıştığıyla ilgili iddiaları araştıracak bağımsız soruşturma kurulunu belirledi.

BM, bağımsız soruşturmanın, İsveç’teki Raoul Wallenberg Enstitüsü, Norveç’teki Michelsen Enstitüsü ve Danimarka İnsan Hakları Enstitüsü tarafından yürütüleceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres’in soruşturma komisyonuna atadığı bağımsız kuruluşlar, Fransa eski Dışişleri Bakanı Catherine Colonna tarafından yönetilecek.

BM Genel Sekreteri Guterres’in, UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini ile soruşturmaya katılacak kişi ve kuruluşların belirlenmesi için ayrıca inceleme yöntemleriyle ilgili gerekli istişarelerde bulunduğu belirtildi.

Guterres’in ayrıca söz konusu atamayı, yardım kuruluşunun tarafsızlığını sağlamak ve ciddi ihlal iddialarına yanıt vermek için yetkisi dahilinde her çabayı sarfedip sarfetmediğini değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği kaydedildi.

Soruşturma Grubu’nun çalışmalarına 14 Şubat’ta başlayacağı ve Mart ayı sonlarında BM Genel Sekreteri Guterres’e bir ara rapor sunacağı belirtilirken, iddialarla ilgili son raporun Nisan ayının sonlarında tamamlanması bekleniyor.

Nihai soruşturmanın tamamlanmasının ardından kamuoyuna gerekli açıklamanın yapılacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, kuruluşun çalışma mekanizmalarının ve prosedürlerin pratikte nasıl uygulandığı ya da uygulama dışına çıkılıp çıkılmadığı saptanacak.

Ayrıca UNRWA’nın çalışma alanı içine giren belirli operasyonel, politik ya da güvenlik ortamı dikkate alınarak, bunları tam potansiyelleriyle uygulamak için mümkün olan her türlü çabanın gösterilip gösterilmediği tespit edilecek.

Kuruluşun, çalıştığı belirli operasyonel ve politik güvenlik konuları dikkate alınarak, kurulan bu mekanizmaların, uygulanan mevcut prosedürlerin yeterliliği ve amaca uygun olup olmadıkları saptanacak.

Mevcut mekanizma ve prosedürlerin gerekirse iyileştirilmesi ya da güçlendirilmesi değerlendirilerek, UNRWA’nın yapısında değişiklikler yapılması ve alternatif mekanizma ve prosedürlerin oluşturulması için önerilerde bulunulacak.

Soruşturma Gurubu’nun yapacağı bağımsız dış inceleme, 7 Ekim saldırılarına 12 UNRWA personelinin karıştığına ilişkin iddialar hakkında şu anda BM İç Gözetim Hizmetleri Dairesi (OIOS) tarafından yürütülen soruşturmaya paralel olarak yapılacak.

VOA tarafından geçilen Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres UNRWA hakkındaki “7 Ekim” iddialarını araştıracak “Soruşturma Grubu”nu belirledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.